Medi ambient

Els alcaldes reclamen ajuts per refer la serra de Cardó

Apagat el foc, els afectats comencen a valorar els danys de l'incendi en masos i finques de Rasquera, el Perelló i Tivenys

Els bombers continuen remullant la zona per evitar una revifada

La serra de Cardó comença a recu­pe­rar la nor­ma­li­tat després d'una set­mana molt intensa. Els Bom­bers de la Gene­ra­li­tat gai­rebé van extin­gir ahir l'incendi que ha cre­mat una superfície de 3.081 hectàrees, 1.370 de les quals a Ras­quera, 1.248 al Perelló, 462 a Tivenys i 0,1 a Beni­fa­llet. Un 76% de la zona cre­mada és mato­llar, men­tre que la resta són pas­tu­res, con­reu i massa arbrada. Nou dota­ci­ons dels Bom­bers van con­ti­nuar els tre­balls tota la nit per evi­tar pos­si­bles repre­ses en alguns punts calents, i avui està pre­vist que set dota­ci­ons vigi­len la zona.

Tot i que l'estruc­tura dels masos de la zona no s'ha cre­mat, sí que han patit danys en l'equi­pa­ment elèctric, el sub­mi­nis­tra­ment d'aigua i a la part exte­rior dels habi­tat­ges. “Els veïns han de començar a fer les valo­ra­ci­ons de danys per recla­mar pos­si­bles indem­nit­za­ci­ons”, va expli­car l'alcalde de Ras­quera, Ber­nat Pellisa. Els agents rurals recor­re­ran tot el perímetre de l'incendi per fer un informe dels danys als espais natu­rals i con­reus. “No sabem encara quin és l'impacte de les fla­mes din­tre el perímetre, però no tot està cre­mat”, va mani­fes­tar Dídac Flo­res, agent major del Cos d'Agents Rurals. També ahir una desena d'agents rurals inten­ta­ven deter­mi­nar l'ori­gen de l'incendi, que de moment es des­co­neix.

Al Perelló, l'Ajun­ta­ment manté una fines­tra oberta per vehi­cu­lar les recla­ma­ci­ons dels afec­tats. Però més enllà de les indem­nit­za­ci­ons con­cre­tes als afec­tats, els alcal­des recla­men ajuts a l'admi­nis­tració per refer la serra de Cardó i evi­tar que un incendi d'aquesta mag­ni­tud es repe­teixi. Una situ­ació que suc­ce­eix cada quinze o vint anys. “Ens hem de plan­te­jar què volem fer en una zona que ara és més catastròfica”, va dir l'alcalde del Perelló, Fer­ran Cid. De fet, els ajun­ta­ments de Ras­quera i el Perelló, jun­ta­ment amb el de Tivenys, l'Amet­lla, Beni­fa­llet i Tor­tosa, van for­mar un con­sorci de la serra de Cardó i del Boix per ges­ti­o­nar l'espai natu­ral. “El foc ens ha aga­fat tres anys massa aviat”, va mani­fes­tar Pellisa, que asse­gura que el pla de gestió fores­tal de l'Ajun­ta­ment de Ras­quera podria haver evi­tat la pro­pa­gació tan ràpida de l'incendi. “Ens han fal­tat les pis­tes per acce­dir als llocs i, a més, ara hi ha més fin­ques aban­do­na­des que fa dis­set anys”, va apun­tar l'alcalde de Ras­quera. Pellisa, però, no vol ser catas­tro­fista i sosté que l'incendi pot ser una “opor­tu­ni­tat” per començar de zero.

Defen­sar el cor­ral

Miquel Borràs és un dels tres pas­tors de cabra blanca de Ras­quera i els seus 210 ani­mals s'han que­dat sense pas­tu­res. Ahir tenia les cabres tan­ca­des al cor­ral i encara man­te­nia els poals d'aigua pel vol­tant. El ves­pre i la nit de dimarts va enfron­tar-se amb l'ajut de cinc per­so­nes més a les fla­mes. “Vam tallar bran­ques d'arbres i vam llançar aigua amb poals per evi­tar que el foc arribés al cor­ral”, va expli­car Borràs, que asse­gura que alguna brasa sí que hi va entrar. És la segona vegada que viu l'experiència; fa dis­set anys, però, va llui­tar sol i fins al cap de tres dies els seus fami­li­ars no van saber res d'ell. “L'admi­nis­tració ha enso­pe­gat dues vega­des amb la mateixa pedra”, va dir Borràs, que con­fia poder por­tar les cabres a dalt la serra d'aquí a uns dies si no s'ha cre­mat. El 1995 va tras­lla­dar-se a Tivissa i fins al cap de cinc anys no va poder tor­nar a Ras­quera, per per­me­tre que rebrotés el bosc. D'aquí a pocs mesos farà 65 anys i no sap què farà amb les cabres. Ara bé, té clar que no vol que els seus fills el subs­ti­tu­ei­xen. “És una feina molt dura i al preu que paguen pels cabrits no surt a compte”, va dir. Un cabrit de 9 qui­los li com­pren per només 35 euros.

LA XIFRA

76
per cent
de la superfície cremada en l'incendi és matollar, i la resta, massa arbrada, pastures i conreus.

LA FRASE

Vaig tancar les cabres al corral, fins on van arribar les brases. Vam llançar aigua i tallar arbres
Miquel Borràs
PASTOR DE CABRA BLANCA DE RASQUERA

Interior obrirà finalment els parcs de voluntaris

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha donat per tancat el conflicte amb els bombers voluntaris. De fet, ahir i després de ser-hi pràcticament absents durant tot l'incendi, es van incorporar 25 voluntaris a les tasques d'extinció de Rasquera. Dijous a la nit, el director general de Prevenció va assistir a una reunió del col·lectiu i es va refermar en la intenció de complir les principals reivindicacions dels voluntaris. Així, Puig ha anunciat que “els propers mesos s'elaborarà un nou reglament de bombers voluntaris, comptant amb la participació del col·lectiu”. També se'n reforçarà la formació. Puig va reconèixer el paper dels voluntaris, que “completa” la tasca dels bombers funcionaris. Interior afronta ara la campanya d'estiu amb els 80 parcs de voluntaris oberts, d'un total de 150. Albert Bucar, membre del consell de voluntaris, assegura: “No tinc cap dubte que el conseller complirà.” Els bombers voluntaris “tornaran a estar disponibles allà on calgui”.

EVA POMARES



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.