Medi ambient

BAIX EBRE

El parc eòlic marí farà créixer el PIB de l'Ametlla de Mar, segons un estudi

L'Ajuntament convocarà reunions sectorials perquè la població conegui l'impacte del projecte Zèfir

La coordinadora reclama un referèndum

El PIB local de l'Ametlla de Mar creixerà entre 2 i 3 punts percentuals amb la posada en marxa del projecte Zèfir, el parc eòlic marí experimental que impulsa l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) a la costa de l'Ebre. Aquesta és la conclusió d'un estudi socioeconòmic de l'institut Cerdà, fet per encàrrec de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, per conèixer l'impacte del parc eòlic marí sobre l'economia local. L'informe sosté que es crearan entre 25 i 30 llocs de treball (no tots directes) al municipi, que el sector turístic incrementarà fins a 750.000 euros la facturació i que la restauració i el comerç ho faran fins a 2 milions d'euros. En aquest sentit, considera el Zèfir una “oportunitat” que permetrà a l'Ametlla de Mar atreure nous actius al municipi i potenciar una imatge de marca diferenciada. Però per aconseguir aquestes fites, els autors de l'estudi deixen clar que és imprescindible la complicitat dels veïns de l'Ametlla de Mar. “No és el mateix fer aquest projecte d'esquena al municipi que encaixar-lo en l'estratègia global de desenvolupament local”, ha manifestat el director de l'àrea d'Energia de l'institut Cerdà, Eric Suñol.

Fins ara l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar s'ha pronunciat clarament contra el parc eòlic marí perquè considera que perjudicarà la pesca i el turisme, motors econòmics del municipi. Amb l'estudi socioeconòmic a la mà, l'Ajuntament enceta una altra etapa. “Farem reunions sectorials temàtiques perquè tothom conegui l'estudi i es forme una opinió”, ha dit l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí. Amb tot, l'alcalde evita pronunciar-se sobre un canvi de posició i sosté que s'ha d'analitzar detalladament l'estudi.

Per la seua banda, la coordinadora contra el parc eòlic marí manté que l'estudi no és objectiu i no analitza els possibles impactes negatius del parc eòlic. “Si l'Ajuntament canvia la seva posició, li exigirem un referèndum i que decideixi el poble”, ha assenyalat la portaveu de la coordinadora, Mayte Puell. El consistori de l'Ametlla de Mar va aprovar per unanimitat una moció de rebuig al parc experimental el mes de gener passat.

LA FRASE

Volem donar tota la informació a la població, convocarem reunions amb tots els sectors
Andreu Martí
ALCALDE DE L'AMETLLA DE MAR

LA XIFRA

25
llocs de treball
generarà el parc eòlic marí experimental a l'Ametlla de Mar, segons l'institut Cerdà.

Més de 6 milions d'euros

L'estudi de l'institut Cerdà xifra entre 6 i 9 milions d'euros la inversió que suposarà el projecte Zèfir a l'Ametlla de Mar durant la construcció del parc experimental, i recull que durant els seus 20 anys de vida útil la inversió serà d'entre 1,5 i 3 milions d'euros. Pel que fa a l'impacte econòmic del projecte, és de 50 milions d'euros d'inversió directa i 25 de despesa induïda durant la construcció de la primera fase, en què es preveu instal·lar quatre aerogeneradors de 190 metres d'altura a 3,5 quilòmetres de la costa. “Ni el centre d'experimentació, ni el logístic s'instal·laran a l'Ametlla de Mar”, ha recordat Puell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.