Medi ambient

La Garriga d'Empordà, sempre pendent de noves pedreres

Llers, Vilanant i Avinyonet de Puigventós estan en espera de decisions judicials que resoldran si s'obren més pedreres a què els ajuntaments s'oposen

Els plans de protecció d'aquest espai no s'han concretat

La pedrera de les Clotes tindria 27 ha d'extensió i 45 m de profunditat

Llers, Vila­nant i Avi­nyo­net de Puig­ventós con­vi­uen amb la incògnita de saber si els seus ter­ri­to­ris res­pec­tius que­da­ran afec­tats per l'ober­tura de noves pedre­res. Els alcal­des de la Gar­riga d'Empordà no plan­te­gen una opo­sició fron­tal i de prin­cipi a totes les extrac­ci­ons, però sí que dis­cre­pen de les ubi­ca­ci­ons on es farien les noves can­te­res. El cas para­digmàtic és el de Llers: l'Ajun­ta­ment va defi­nir ja fa anys les zones del muni­cipi on es podrien situar les acti­vi­tats extrac­ti­ves, pre­ser­vant lliure d'aques­tes explo­ta­ci­ons la zona de la Gar­riga d'Empordà. Una empresa extrac­tiva, però, plan­te­java l'ober­tura de la pedrera de les Clo­tes (27 ha d'extensió i una pro­fun­di­tat de 45 m), al bell mig de la Gar­riga, i va recórrer aque­lla orde­nació. El 2009, el lla­vors con­se­ller Joa­quim Nadal va donar la raó a l'empresa extrac­tora auto­rit­zant l'ober­tura de la pedrera. “És un pro­jecte molt avançat, amb auto­rit­za­ci­ons de la Gene­ra­li­tat, i nosal­tres hi tenim inter­po­sat un con­tenciós. Ho resoldrà un jutge”, resu­meix l'alcalde de Llers, Car­les For­ti­ana. L'Asso­ci­ació de Pro­tecció i Estudi de la Gar­riga i la IAE­DEN-Sal­vem l'Empordà també van inter­po­sar un recurs al Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya con­tra l'ober­tura de la pedrera de les Clo­tes. Les enti­tats van entre­gar les seves con­clu­si­ons al TSJC el febrer del 2012 i estan pen­dents de la sentència judi­cial. Con­si­de­ren que una pedrera en aquesta zona “repre­sen­ta­ria una nova frag­men­tació i un impacte greu en el que queda del pai­satge de la Gar­riga d'Empordà”. Els per­mi­sos d'extracció també podrien afec­tar el muni­cipi de Vila­nant. “No sabem encara si la volen fer a Vila­nant o a Llers, però serà difícil opo­sar-s'hi”, diu Romà Escoda, alcalde de Vila­nant. A Avi­nyo­net de Puig­ventós, l'alcalde, Josep Maria Bar­to­lomé, dóna tot el seu suport moral als pobles veïns mobi­lit­zats con­tra la pedrera, però adver­teix que ell ja té “una guerra oberta” al seu muni­cipi. Una empresa extrac­tora plan­teja tor­nar a obrir una antiga pedrera situ­ada a 500 metres del poble d'Avi­nyo­net i l'alcalde està deci­dit a opo­sar-s'hi. Segons la IAE­DEN, Llers ja en té sis de fun­ci­o­nant i en total a la Gar­riga d'Empordà hi ha nou explo­ta­ci­ons.

El garric, un arbust de terres calcàries

El garric, que dóna el nom a la Garriga d'Empordà, és un arbust característic de les terres calcàries i forma una vegetació sovint impenetrable que dóna refugi a molts animals. Tot i que s'acostuma a limitar la Garriga d'Empordà als termes de Llers, Vilanant, Avinyonet de Puigventós i en menor grau a Vilafant, en el sentit geològic correspon a la taca calcària que sobresurt al mig de la plana, des de Pont de Molins, segueix amb la muntanya de Figueres i s'engruna amb el Montgrí i les i-lles Medes.

La Xarxa Natura 2000 i la Fundació Territori i Paisatge

La Xarxa Natura 2000, directiva europea destinada a garantir la biodiversitat mitjançant la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora, recull la Garriga d'Empordà com un dels espais d'interès per protegir a Europa. Inclou un territori de 547 ha (352 ha a Avinyonet, 141 ha a Llers i 54 ha a Vilanant), sobre el qual es preveia un pla de gestió que no s'ha materialitzat mai. El 2006, la Fundació Territori i Paisatge també va fer un pla de gestió de la Garriga d'Empordà que no s'ha concretat mai.

Ajuntaments que es queden sols i fan el que poden

En el context econòmic actual (fundacions a la baixa i entitats supramunicipals amb pocs recursos), la Garriga d'Empordà s'ha quedat sense cap pla de gestió global que pugui prendre en compte el conjunt d'aquest espai natural. “Cada ajuntament fa el que pot”, diu Josep Maria Bartolomé, que a Avinyonet promou un projecte de passejades a cavall al mas Margall. A Vilanant, l'Ajuntament ha fet un conveni amb l'empresa de la planta de biogàs perquè arregli els camins i els itineraris de salut.

Les barraques de pedra seca formen el patrimoni popular d'aquest espai

La majoria daten del final del segle XVIII i del XIX i es van construir amb finalitats agrícoles
Les entitats defensen el conjunt com un passeig urbà
Esteve Carrera

Les barraques de pedra seca de la Garriga d'Empordà formen el patrimoni arquitectònic i popular més visible d'aquest paratge. No existeix avui cap inventari per al conjunt d'aquestes barraques: n'hi ha unes quatre-centes cinquanta de conegudes sobre el conjunt de la Garriga, però Jenar Fèlix, editor i membre de la Institució Altempordanesa per a la Defensa i l'Estudi de la Natura (Iaeden), considera que n'hi ha segurament un 10% més encara per redescobrir i xifra el nombre total en unes cinc-centes. L'associació, conjuntament amb la Iaeden, organitza puntualment sortides guiades per descobrir aquest patrimoni, amb l'objectiu de promoure'n la divulgació; un patrimoni que també és amenaçat per l'obertura de noves pedreres, ja que unes tretze quedarien directament afectades pel projecte d'extracció de les Clotes, i moltes més podrien ser-ho als voltants amb les explosions de les pedreres. Aquestes construccions daten del darrer quart del segle XVIII, del XIX i les més recents són de les primeres dècades del segle XX. El seu origen en un 85% dels casos és agrícola, lligat al conreu de l'olivera i la vinya, eren els espais on es deixaven les eines del camp. Molt escassament també es poden relacionar amb la ramaderia. La mirada experta de Jenar Fèlix revela, però, que una part d'aquestes barraques (per la seva arquitectura, els seus acabats), són obra de picapedrers, que tradicionalment sempre han format part del paisatge de la Garriga.

La pedra de Figueres

“La Garriga té un valor: és un territori natural, en un espai central i proper a la capital, que s'ha de tenir en compte com a passeig urbà. Ara se'n fa un mal ús; no en treuen ni pedra de construcció –la pedra de Figueres– i es limiten a extreure àrids. Caldria que una entitat supramunicipal tingués en compte aquest patrimoni, que es faci un catàleg, i després donar-hi un ús públic com a espai de passeig”, defensa Jenar Fèlix.

LA XIFRA

450
barraques de pedra seca
es coneixen, però n'hi pot haver un 10% per redescobrir.

LA FRASE

La Garriga és un territori natural amb valor i patrimoni, i del qual avui es fa un mal ús
Jenar Fèlix
membre de l'associació per la defensa i l'estudi de la garriga


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.