Administracions

La porta oberta

Camprodon Centre de la vall que porta el seu nom, treballa amb els altres ajuntaments de la mancomunitat impulsant un projecte transfronterer amb què s'intenten recuperar els antics lligams que governaven la muntanya

Prats de Molló Tot i que la crisi comença a treure el cap al balneari de la Preste, les autoritats de la vila han entès que la col·laboració conjunta de les dues bandes de la ratlla pot portar la prosperitat en aquest punt del Pirineu

Si per l'alcalde de Cam­pro­don, Esteve Pujol, l'eli­mi­nació de la fron­tera de coll d'Ares, fa vint anys, va tenir un efecte psi­cològic molt posi­tiu, una opinió que com­par­teix Ber­nard Remedí, alcalde de Prats de Molló, per la gent de Set­ca­ses la vida va con­ti­nuar exac­ta­ment igual i molts ni tant sols no es van assa­ben­tar que havien aixe­cat la bar­rera. És el que opina Miquel Perals, con­sul­tor finan­cer, edi­tor i escrip­tor que, tot i que viu a Bar­ce­lona, torna sovint al poble on va néixer i on els seus avant­pas­sat van exer­cir la rama­de­ria al llarg de molts segles. “Sem­pre hi havia hagut una gran fami­li­a­ri­tat entre la gent d'un cos­tat i l'altre” explica Perals. “Tot­hom conei­xia la gent de Man­tet, la de Pi, la de Vila­franca... La fron­tera pràcti­ca­ment no exis­tia, i menys pels que cri­a­ven bes­tiar.”

Joan Pas­to­ret, mem­bre d'una família de rama­ders de Molló, com­par­teix del tot les parau­les de Perals i asse­gura que l'eli­mi­nació de la Muga no va repre­sen­tar cap canvi sig­ni­fi­ca­tiu per a la gent de la zona.“Nosal­tres vivim en una casa molt pro­pera a la rat­lla i la vida no ens va can­viar en abso­lut. Vam con­ti­nuar fent el mateix de sem­pre. Per qüesti­ons de pas­tu­res, hem man­tin­gut una relació més estreta amb el Con­flent que amb el Valles­pir però amb con­ne­xi­ons arreu.”

Roger Coro­mina, veí de Prats de Molló, mili­tant cata­la­nista i antic cor­res­pon­sal de l'Inde­pen­dent, comenta que tot i que durant el fran­quisme tant amb l'excusa del maquis com amb la del con­tra­ban es va inten­tar sege­llar el pas entre els estats, l'intent no va pros­pe­rar i els lli­gams mutus es van man­te­nir entre la gent d'unes valls piri­nen­ques que des de sem­pre han con­si­de­rat la fron­tera com un pro­blema admi­nis­tra­tiu i, per tant, poc res­pec­tat.

Pers­pec­tiva dife­rent

És evi­dent que no hi ha la mateixa pers­pec­tiva des dels pobles amb un pas­sat rama­der com Set­ca­ses o Molló, on la rat­lla era una il·lusió admi­nis­tra­tiva que ningú no tenia pre­sent, que des de Cam­pro­don, on la gent que volia anar a la Cata­lu­nya del Nord havia de pas­sar dues bar­re­res, pri­mer la de la Guàrdia Civil, que durant molts anys va estar situ­ada als afo­res del poble, i la de la gen­dar­me­ria. Pas­to­ret recorda que els de Molló, tot i que no sor­tien del país, quan ana­ven a casa a men­jar o dor­mir, havien de pas­sar el con­trol. “Després del 92, els fran­ce­sos van dei­xar l'edi­fici de la fron­tera dret i el van cedir per fer-hi un res­tau­rant. A Molló es va inten­tar el mateix però no hi va haver mane­res. L'edi­fici del cantó espa­nyol es va dete­ri­o­rar, la gent el va saque­jar i fins i tot es van empor­tar docu­ments. Després el van ender­ro­car i no hi que­den ni els fona­ments. Mane­res de fer molt dife­rents.”

“Les pobla­ci­ons dels dos cos­tats han estat històrica­ment molt bar­re­ja­des” asse­nyala Esteve Pujol. “Jo mateix en sóc un bon exem­ple, ja que el meu besavi patern va venir a Cam­pro­don per esca­par-se d'una guerra. L'avi patern era de Mar­ti­net i va anar a viure a Per­pinyà, on va néixer la meva mare. Per aca­bar-ho d'arro­do­nir, els meus pares es van conèixer a Prats de Molló.” La Guerra Civil i el fran­quisme van posar fi a aquesta relació. Ofi­ci­al­ment, no es va poder anar a la Cata­lu­nya del Nord fins a l'any 1951. Més enda­vant, es va fer la car­re­tera de Coll d'Ares però això tam­poc no va supo­sar una millora impor­tant ja que la bar­rera no hi aju­dava, i menys quan tan­cava a les cinc de la tarda.

“Estem tirant enda­vant un pro­jecte”, explica Esteve Pujol, “que a més de inten­tar refer aques­tes rela­ci­ons per­du­des, és el pri­mer pro­jecte de col·labo­ració cul­tu­ral trans­fron­te­rer tant a l'Estat francès com a l'espa­nyol.”

Els orígens de tot ple­gat els tro­bem a l'altra banda de la rat­lla, el dia que Jean Mic­hel Gallí, res­pon­sa­ble francès d'Història i Pai­satge, va par­lar amb Ber­nard Remedí, alcalde de Prats i de la con­versa en va sor­tir la pos­si­bi­li­tat de fer un pro­jecte comú amb la vall de Cam­pro­don. La pro­posta es va tras­lla­dar a l'Ajun­ta­ment de Cam­pro­don, que s'hi va mos­trar interes­sat des del pri­mer moment i, poste­ri­or­ment, als altres ajun­ta­ments de la vall. Final­ment també s'hi va incor­po­rar Sant Joan de les Aba­des­ses. El pro­jecte, ano­me­nat Valls cata­la­nes del Ter i del Tec es basa en una figura admi­nis­tra­tiva fran­cesa ano­me­nada Viles i països d'art i història i abasta una tren­tena de muni­ci­pis, des del Pertús fins a Sant Joan de les Aba­des­ses.

“El pro­jecte de l'ha d'apro­var el minis­teri de cul­tura francès després d'un exa­men rigorós” con­ti­nua Esteve Pujol, que no va poder acom­pa­nyar la dele­gació encapçalada per la pre­si­denta de la man­co­mu­ni­tat de la vall de Cam­pro­don i regi­dora de Set­ca­ses, Ester Nogué i l'alcalde de Sant Joan, Ramon Roqué. “De tots els pro­jec­tes que es van pre­sen­tar aquell dia, tant sols van apro­var el nos­tre cosa que indica les difi­cul­tats de l'empresa.” “Dos ter­ri­to­ris amb la mateixa cul­tura, la mateixa història i la mateixa llen­gua que el temps ha sepa­rat. Dos rius que nei­xen a banda i banda del Bas­ti­ments, l'un va cap al nord i l'altre al sud” recorda Remedí.

Una lla­vor per la futura Europa

Una vegada apro­vat el pro­jecte cal desen­vo­lu­par el pla d'actu­ació anual i és quan apa­rei­xen els pro­ble­mes impor­tants, ja que tot i que les fron­te­res han des­a­pa­re­gut les legis­la­ci­ons i les men­ta­li­tats d'un cos­tat i altre són molt dife­rent. “Sumar tot això és molt com­plex” asse­nyala Pujol.” Per sort, la Unió Euro­pea té pre­vista aquesta even­tu­a­li­tat a través de les AETC (Agru­pa­ci­ons Euro­pees de Coo­pe­ració Ter­ri­to­rial) una figura que per­met tre­ba­llar superant les diferències admi­nis­tra­ti­ves dels estats. A Cata­lu­nya en aquests moments n'hi ha dos de vigents, la de l'Euro­dis­tricte i la que es va crear espe­ci­fi­ca­ment per l'hos­pi­tal trans­fron­te­rer de Puig­cerdà. “Tant a París com a Madrid ja tenen tota la pape­rassa i espe­rem que ens l'apro­vin a començament d'any”, explica.

Com que tot ple­gat és rela­ti­va­ment nou, les admi­nis­tra­ci­ons estan una mica des­con­cer­ta­des i en prin­cipi no hi posen cap difi­cul­tat. “Fa un any que hi tre­ba­llem” asse­nyala Pujol “i de moment estem fent visi­tes guia­des a una banda i l'altra cre­ant un flux de gent en les dues direc­ci­ons cosa que té la seva importància econòmica en una zona que ha apos­tat pel turisme. Hem obert una porta i encara no sabem quins resul­tats con­crets tindrà. Jo crec que té futur” con­clou con­tun­dent l'alcalde de Cam­pro­don.

Miquel Perals, sardònic, creu que els fran­ce­sos han arri­bat a la con­clusió que si no hi fan alguna cosa allò se'ls enfonsa. “Aquí el turisme ha aguan­tat la població però a Prats ho tenen molt fotut”. A Roger Coro­mina li pre­o­cupa l'èxode dels joves cap el nord i la difi­cul­tat de con­ser­var el català tot i els esforços de l'Ajun­ta­ment de Prats de Molló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.