Medi ambient

MEDI AMBIENT

Queixes a Vilablareix, Bescanó i Aiguaviva per la pudor de l'empresa Burés

Els tres municipis suporten des de maig els efectes de l'activitat de la fàbrica de fertilitzants

Soy diu que la companyia va admetre-li un error productiu

L'activitat de l'empresa de fertilitzants Burés Profesional SA, de Vilablareix, ha provocat les queixes de veïns i de l'Ajuntament del poble a causa de la pudor, però també afecta dos municipis del costat, Bescanó i Aiguaviva. “És una situació molt desagradable. Ni podem obrir expedients ni tenim prou tècnics per actuar ni hi ha normatives que regulin la pudor”, assenyala l'alcalde de Vilablareix en funcions, Manel Pallàs (ERC).

L'empresa Burés és al puig de Sant Roc, a prop de l'ermita del mateix nom i del cementiri. Vilablareix diu que no té recursos legals per actuar i ha demanat que ho faci la Generalitat, ja sigui a través de l'Agència Catalana de Residus o bé del Servei de Vigilància i Control de l'Aire. Pallàs diu que la pudor, que se sent des del maig, es podria deure a un excés de producció de la fàbrica, a alguna fuita o un error.

L'alcalde de Bescanó, Xavier Soy (CiU), està indignat perquè els veïns del nucli de Montfullà senten el tuf sovint. Soy diu que el 4 de juliol el gerent de l'empresa li va dir que la fortor s'acabaria “en quinze dies” i que hi havia hagut un “error de protocol” en la producció. L'alcalde d'Aiguaviva, Joaquim Mateu, del Partit Independent d'Aiguaviva (PIA), reconeix que estan “molt afectats” i lamenta els efectes nocius a la gent.

Fonts de l'empresa han admès que el problema els preocupa i que treballen per posar-hi remei. Aquestes fonts veuen que l'afer “està quasi solucionat”.

LES FRASES

És una situació molt desagradable. Fem tot el possible per evitar la pudor, però el cas és a la Generalitat
Manel Pallàs
ALCALDE DE VILABLAREIX EN FUNCIONS (erc)
La paciència s'ha acabat: l'empresa ha de trobar la solució perquè les molèsties són insuportables
Xavier Soy
ALCALDE DE bescanó (CiU)

Problemes per ventilar la casa o dormir a la nit

La pudor de la Burés –semblant a la d'una defecació, diu un afectat– se sent a Vilablareix, Bescanó i Aiguaviva. Soy (Bescanó) explica que hi ha gent que no pot obrir la casa al matí per ventilar-la. Un veí de Vilablareix no pot sopar a fora, diu. A Aiguaviva, segons l'alcalde, Joaquim Mateu, algun veí es desperta “ofegat” a la nit pel tuf i ha de tancar la finestra per dormir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.