Administracions
JOSEP TREMPS
ALCALDE D'OGASSA (INDEPENDENTS PER OGASSA-ERC-PM)
“N'esperem molt, del nou museu”
L'equipament dedicat a l'activitat minera, que va ser vital per al poble, ha de revitalitzar l'economia local
Es vol convertir l'antiga casa dels enginyers en centre de serveis a la gent gran
Josep Tremps (Ogassa, 1964) és professor de secundària. Va entrar per primera vegada al consistori com a independent l'any 2007 a la llista de Ramon Tubert. Quatre anys després, va encapçalar una llista compartida pels Independents d'Ogassa i ERC, que és la que l'ha dut a l'alcaldia. A Ogassa, hi ha un govern d'unitat amb CiU.
La mineria ha estat fonamental per a Ogassa en el passat i ho ha de continuar essent ara amb el nou museu sobre el tema.
El museu, una prioritat?
Sí. N'esperem molt. L'hem d'acabar. De fet, només ens manca executar el projecte de museïtzació. Esperem poder-lo incloure a la propera convocatòria del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC).
Què en pot dir, d'aquest projecte?
Que és molt original i engrescador. Ja l'hem presentat al poble i a la gent li agrada. Preveu la museïtzació de més de 1.800 dels 2.000 metres quadrats de l'anomenada fàbrica dels pans de carbó.
A quant puja el pressupost?
A un total de 180.000 euros. Creiem que és un cost raonable atenent l'envergadura del projecte. I més si es té en compte que, a més del museu, hi haurà la nova oficina de turisme.
A part de la història minera del municipi d'Ogassa i Surroca, el nou museu tindrà altres continguts?
Sí, serà un museu que tractarà sobre el municipi en el seu conjunt. L'activitat minera, òbviament, hi tindrà un pes molt específic.
Com tenen el tema de la venda de tot el ple per part de la indústria minera que explotava les mines?
Queden dos terrenys de 45.000 i 79.000 metres quadrats per vendre i també alguna casa del poble on els habitants s'hi han mantingut en règim de lloguer. Tot plegat ho gestiona Ogassa Municipal, la societat que es va constituir quan es va formalitzar la venda.
Del patrimoni miner, han pogut recuperar part d'una de les mines principals. Ja és visitable?
No ben bé. És la mina Dolça, de la qual s'han recuperat cinquanta metres, però només s'hi pot entrar un tros, per problemes de seguretat. Poder-la arreglar és una inversió que se'ns escapa des del punt de vista econòmic. Ara hi ha altres prioritats.
I la torre?
La rehabilitació de la casa dels enginyers haurà d'esperar. Vam traspassar la subvenció que teníem del PUOSC al museu per acabar-lo.
Què hi volen fer?
És un projecte molt ambiciós que preveu habilitar-hi un centre de dia per a la gent gran. En destaca l'edifici en si i que està situat entre el poble i el prat del Pinter. Ara per ara, la nostra prioritat és preservar l'edifici original i consolidar el teulat. El projecte és de l'equip de l'anterior legislatura.
El govern espanyol no els va deixar entrar en el pla de crèdits ICO per pagar proveïdors de final de l'any passat. Com han solucionat aquest tema?
Senzillament, no hi hem entrat i el govern espanyol és qui ha pagat directament els proveïdors. La contrapartida és que, a partir d'aquest mes de setembre, es retalla a la meitat l'aportació estatal al nostre Ajuntament.
I això com els afecta?
És una quantitat petita i, a part, tenim moltes ajudes per cobrar.
Quin era el deute?
De 713.000 euros, d'obres acabades i per les quals no havien arribat els ajuts, de deutes a proveïdors i del retard d'altres ajuts més generals. Quan arribi, tot servirà per amortitzar el deute amb l'Estat.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.