Dues empreses del «cas Pretòria» impulsen un projecte estel·lar a les Borges

L'anterior Ajuntament, governat per CiU, va requalificar uns terrenys que ara valen vuit vegades més

Proinosa, Construccions Riera i Tau Icesa van formar la societat Borges Park per tirar endavant el projecte del polígon industrial Vaca Roja. Les dues primeres figuren al sumari del cas Pretòria, que investiga el jutge de l'Audiencia Nacional Baltasar Garzón per diverses operacions sospitoses realitzades a Santa Coloma de Gramenet i altres municipis de l'àrea de Barcelona.

L'operació de les Borges guarda alguns paral·lelismes amb la manera de fer en algunes operacions investigades a Santa Coloma: Per comprar els terrenys del futur centre comercial de Santa Coloma, Proinosa, Construccions Riera i Excover es van associar i van crear una societat conjunta per fer les adquisicions abans de les requalificacions. A les Borges, Proinosa i Construccions Riera van fer el mateix però amb Tau Icesa com a tercer associat. Segons ha sabut aquest diari, Riera era l'empresa encarregada dels contactes oficials amb l'Ajuntament.

Es van pagar a uns 2,5 euros el metre quadrat, segons recordava divendres el setmanari Som Garrigues. L'any 2005 l'Ajuntament de les Borges, governat llavors per CiU i un grup independent, va signar un conveni amb Borges Park en què es pactava la requalificació dels terrenys per convertir-los en polígon industrial, a canvi de compensacions al municipi. Paral·lelament, el grup s'adjudicava la promoció d'uns 50 habitatges socials al municipi garriguenc.

Quatre anys després, no s'ha mogut ni una pedra i el polígon Vaca Roja encara està per arribar. L'Ajuntament sí que va complir la seva part del tracte amb la requalificació dels terrenys, confirmada el 2008 per la direcció d'Urbanisme de la Generalitat. Segons ha sabut aquest diari, els terrenys del projecte estan en venda: Els propietaris han difós un nou preu entre els empresaris del territori que s'interessaven en el projecte. El preu actual rondaria els 20 euros el metre quadrat: vuit vegades més que abans.

En el moment que es va fer l'operació, l'alcaldessa era Carme Benet (CiU). Benet ha assegurat a aquest diari que el seu govern va confiar en un grup privat, en lloc de proposar-ho a l'Incasòl, perquè l'Incasòl «no oferia cap compensació al municipi». Borges Park, en canvi, es va comprometre a cedir a les arques municipals un 14% de l'aprofitament del projecte.

Roca Village de cotxes

Pensat en plena festa immobiliària, el projecte de Borges Park era el d'un polígon modern que tingués com a motor un gran espai comercial dedicat als cotxes de marca i de tot tipus de gamma: una mena de Roca Village, però de cotxes, i per a compradors d'una àrea entre Saragossa i Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona