Urbanisme

municipal

obres

Arenys de Mar acabarà les obres del barri de Sant Elm

S'invertiran 736.000 euros, cofinançats amb la Generalitat, per enllestir la reforma a l'entorn del veïnat del costat del cementiri

La crisi va obligar a aturar el projecte, inclòs en la llei de barris

Una dècada. Aquest és el temps que s'haurà trigat a enllestir la millora del veïnat de Sant Elm d'Arenys de Mar, que el 2007 es va beneficiar dels ajuts de la llei de barris que impulsava la Generalitat.

El projecte de millora dels tretze blocs d'habitatges i el seu entorn s'enllestirà finalment aquest 2017, després de l'acord a què han arribat l'Ajuntament i la Generalitat per cofinançar els 736.000 euros que quedaven pendents del projecte. El barri, conegut popularment com els pisos dels Pescadors, es va construir als anys seixanta a tocar del cementiri de Sinera perquè hi visquessin els pescadors de la confraria.

El projecte de rehabilitació dels habitatges i millora integral del barri es va engegar el 2007 amb un pressupost de 3,2 milions d'euros, dels quals la Generalitat en subvencionava 1,6. Els treballs més importants es van fer als habitatges, amb les contribucions que hi aportaven els veïns, per reformar les façanes i teulades dels blocs, que estaven força deteriorades. La rehabilitació es va acabar el 2010, coincidint amb el moment en què la Generalitat va anunciar les retallades per la crisi i es van aturar les subvencions als ajuntaments, els plans de millora de la llei de barris.

Recuperar el projecte

“Teníem els diners i els projectes fets i encara que els veïns no ho reclamaven pensàvem que era una llàstima que no s'acabés fent”, assegura l'alcaldessa i regidora d'Urbanisme, Annabel Moreno, que ha recuperat el projecte. Els treballs pendents consisteixen a suprimir les barreres arquitectòniques dels patis interiors dels blocs de pisos. També es preveu la renovació de l'enllumenat, així com acabar la millora del mirador i la plaça Salvador Espriu, just davant la porta d'entrada del cementiri.

Les obres que ha de posar a licitació l'Ajuntament hauran d'estar acabades a final d'any per acollir-se als ajuts de la llei de barris. Segons fonts de la Generalitat, altres ajuntaments com el de Mataró també s'han interessat a reiniciar aquests projectes. La Generalitat assegura que s'ha reduït un 76% el deute amb els consistoris, amb referència als ajuts per la llei de barris, i s'ha passat dels 157 milions d'euros que tenia pendent l'abril del 2016 als 39 milions d'aquest desembre passat.

Altres ajuntaments a la comarca, a més dels d'Arenys de Mar i Mataró, s'havien acollit a les subvencions de la llei de barris per dignificar i rehabilitar espais a Argentona, Malgrat de Mar, Premià de Dalt i Premià de Mar. De subvencions endarrerides, Argentona té a mig fer la urbanització d'alguns carrers del barri del Cros per un import de 200.000 euros, inclòs dins la llei de barris.

LA FRASE

Teníem els diners i els projectes fets. Els veïns no reclamaven però era una llàstima que no s'acabés fent
Annabel Moreno
alcaldessa d'Arenys de mar (ERC)

Mataró reactiva Rocafonda

Mataró és el municipi de la comarca que més suport econòmic ha obtingut els últims anys de la Generalitat per invertir en plans de millora i rehabilitació tant al barri de Cerdanyola com al de Rocafonda. Des del 2005, la llei de barris ha permès a la Generalitat destinar a Cerdanyola 3,7 milions. L'altra meitat, fins als 7,5 milions en total, es va finançar amb recursos municipals. A Rocafonda-el Palau i l'Escorxador els ajuts hi van destinar 6,9 milions, que representen la meitat dels 13,8 milions del projecte global.

El govern municipal ha inclòs en el pressupost d'aquest any partides importants per reactivar actuacions a Rocafonda. En concret, hi figura una injecció econòmica de 910.000 euros per condicionar alguns espais, com ara la plaça Joan XXIII, reurbanitzar un tram de la ronda Cervantes i del carrer Gibraltar i ampliar el centre cívic del veïnat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia