Urbanisme

tribunals

sentència

Sant Vicenç ha de refer tot el planejament urbanístic

El Tribunal Suprem ratifica en una sentència ferma l'anul·lació del pla general que es va aprovar el 2011

L'Ajuntament encarrega la redacció d'un pla nou i reserva una partida de 200.000 euros

Cop defi­ni­tiu al pla d'orde­nació urbanística muni­ci­pal (POUM) de Sant Vicenç de Mon­talt, que feia un any que estava en sus­pens i que ara s'haurà de refer del tot. El Tri­bu­nal Suprem ha decla­rat nul de ple dret el docu­ment i deses­tima els recur­sos de cas­sació inter­po­sats per l'Ajun­ta­ment i per la Gene­ra­li­tat. Una decisió que rati­fica el que ja havia dic­ta­mi­nat el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya. L'alcalde acci­den­tal, Ama­deu Clo­fent (CiU), va adme­tre ahir que la sentència, que ja és ferma, no els ha sorprès. “Teníem clar que no ens dona­rien la raó i que ens ho tor­na­rien a tom­bar pels ante­ce­dents que conei­xem”, va afe­gir-hi.

Els motius que han por­tat a anul·lar el pla gene­ral no han can­viat i seguei­xen sent la manca d'un informe sobre l'ava­lu­ació ambi­en­tal prèvia i el fet que en els dos grans sec­tors de crei­xe­ment urbanístic –la zona del Sot del Camp i la finca de Ca l'Arqué– es van ator­gar unes quo­tes d'edi­fi­ca­bi­li­tat per sobre de la mit­jana. En con­cret, dels prop de 800 habi­tat­ges nous pre­vis­tos que s'havien dis­tribuït en deu àmbits del muni­cipi, només en aquests dos es con­cen­trava poc menys de la mei­tat del futur parc immo­bi­li­ari. Clo­fent va recor­dar que no deixa de ser sig­ni­fi­ca­tiu que després de l'apro­vació del pla­ne­ja­ment, l'any 2011, s'inter­po­ses­sin una qua­ran­tena de recur­sos en con­tra per part de diver­sos pro­pi­e­ta­ris i que l'Ajun­ta­ment els guanyés tots.

Cons­ci­ents de quina podria ser la reso­lució final, l'Ajun­ta­ment ja va fer una reserva pres­su­postària de 200.000 euros per dur a terme la redacció d'un tre­ball nou. L'alcalde acci­den­tal de Sant Vicenç va asse­nya­lar que imme­di­a­ta­ment s'obrirà el con­curs per encar­re­gar-lo. “En qual­se­vol cas, volem con­ser­var l'espe­rit del pla que vam fer, però adap­tant-lo a la nor­ma­tiva vigent i modi­fi­cant tot el que sigui neces­sari”, va asse­gu­rar. Amb la nul·litat del POUM, el pla­ne­ja­ment que és vigent són les nor­mes sub­sidiàries, que daten del 1986. “Per sort, no hem de patir perquè durant el temps que ha estat vigent el pla gene­ral no s'ha donat cap auto­rit­zació ni llicència per exe­cu­tar res”, manté Clo­fent.

Més d'una dècada de tramitació

L'Ajuntament de Sant Vicenç va aprovar inicialment el pla d'ordenació urbanística l'any 2002, però els primers passos es van fer alguns anys abans per la necessitat d'actualitzar les normes subsidiàries vigents. Un any després, la tramitació va quedar bloquejada perquè la Generalitat el va suspendre. Hi faltaven informes i s'havien de modificar alguns usos de determinades zones. L'Ajuntament va trigar set anys per adaptar-se als requeriments i, finalment, Urbanisme hi va donar el vistiplau definitiu fa només sis anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.