Urbanisme

tribunals

sentència

Sant Vicenç ha de refer tot el planejament urbanístic

El Tribunal Suprem ratifica en una sentència ferma l'anul·lació del pla general que es va aprovar el 2011

L'Ajuntament encarrega la redacció d'un pla nou i reserva una partida de 200.000 euros

Cop definitiu al pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Sant Vicenç de Montalt, que feia un any que estava en suspens i que ara s'haurà de refer del tot. El Tribunal Suprem ha declarat nul de ple dret el document i desestima els recursos de cassació interposats per l'Ajuntament i per la Generalitat. Una decisió que ratifica el que ja havia dictaminat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'alcalde accidental, Amadeu Clofent (CiU), va admetre ahir que la sentència, que ja és ferma, no els ha sorprès. “Teníem clar que no ens donarien la raó i que ens ho tornarien a tombar pels antecedents que coneixem”, va afegir-hi.

Els motius que han portat a anul·lar el pla general no han canviat i segueixen sent la manca d'un informe sobre l'avaluació ambiental prèvia i el fet que en els dos grans sectors de creixement urbanístic –la zona del Sot del Camp i la finca de Ca l'Arqué– es van atorgar unes quotes d'edificabilitat per sobre de la mitjana. En concret, dels prop de 800 habitatges nous previstos que s'havien distribuït en deu àmbits del municipi, només en aquests dos es concentrava poc menys de la meitat del futur parc immobiliari. Clofent va recordar que no deixa de ser significatiu que després de l'aprovació del planejament, l'any 2011, s'interposessin una quarantena de recursos en contra per part de diversos propietaris i que l'Ajuntament els guanyés tots.

Conscients de quina podria ser la resolució final, l'Ajuntament ja va fer una reserva pressupostària de 200.000 euros per dur a terme la redacció d'un treball nou. L'alcalde accidental de Sant Vicenç va assenyalar que immediatament s'obrirà el concurs per encarregar-lo. “En qualsevol cas, volem conservar l'esperit del pla que vam fer, però adaptant-lo a la normativa vigent i modificant tot el que sigui necessari”, va assegurar. Amb la nul·litat del POUM, el planejament que és vigent són les normes subsidiàries, que daten del 1986. “Per sort, no hem de patir perquè durant el temps que ha estat vigent el pla general no s'ha donat cap autorització ni llicència per executar res”, manté Clofent.

Més d'una dècada de tramitació

L'Ajuntament de Sant Vicenç va aprovar inicialment el pla d'ordenació urbanística l'any 2002, però els primers passos es van fer alguns anys abans per la necessitat d'actualitzar les normes subsidiàries vigents. Un any després, la tramitació va quedar bloquejada perquè la Generalitat el va suspendre. Hi faltaven informes i s'havien de modificar alguns usos de determinades zones. L'Ajuntament va trigar set anys per adaptar-se als requeriments i, finalment, Urbanisme hi va donar el vistiplau definitiu fa només sis anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.