Urbanisme

Municipal

La preocupació pel palau comtal genera consens polític a Centelles

Una comissió amb tots els partits analitzarà la situació de l’immoble i les accions que s’hi poden fer

La decisió final es vol consultar a la població

Centelles farà front comú per intentar desencallar el problema del palau dels comtes, un bé immoble de gran importància històrica i sentimental per a la vila que fa anys que es troba en estat de degradació. Tenint en compte que l’edifici actualment és de propietat privada, que els darrers intents de negociació amb la propietat no han tingut èxit i que la relació no és del tot fluïda, el ple ha decidit crear, amb el suport de tots els grups municipals, una comissió informativa especial. L’objectiu del grup de treball serà analitzar la situació i decidir quin posicionament i quines accions ha de prendre l’ens municipal respecte al palau: “Pot ser una bona eina de discussió sobre un tema que preocupa els centellencs. Caldrà fixar uns objectius de treball i determinar quina és la situació real de l’edifici, impulsar processos de participació ciutadana a l’entorn d’aquest immoble i veure les possibilitats que té l’Ajuntament i el poble tenint en compte la situació del palau”, va explicar Pep Paré, primer tinent d’alcalde i president de la comissió.

Inici amb el nou curs

La creació de la nova comissió va rebre el suport de tots els grups polítics i la intenció és que la primera trobada es faci el 7 de setembre. Des d’Ara Junts per Centelles, grup que va presentar la creació de la comissió al ple, el portaveu Alfons Giol va remarcar la importància de la seva aprovació: “Hi ha la necessitat d’un espai polític de debat sobre la situació que viu el palau. Calia un gest de compromís per treballar aquest tema com és una comissió”, va apuntar Giol, que va lamentar que el grup de treball no sigui presidit directament per l’alcalde. Des del govern, es va matisar que l’alcalde hi estarà a sobre “però aquest gest deixa clar que a l’equip de govern hi ha gent vàlida per assumir responsabilitats”.

Que parli la població

Un dels aspectes en què van incidir tots els grups polítics va ser que la comissió informativa ha de crear un procés de participació on la població de Centelles pugui expressar la seva opinió sobre què cal fer amb el palau: si s’ha de comprar o no, què pot encabir aquest equipament, prendre mesures legals per posar fi a la degradació d’un BCIN, etcètera.

En aquest apartat, el més contundent va ser Víctor Barquer, regidor no adscrit militant de la CUP, que va tornar a remarcar que el debat i les accions a prendre les ha de liderar la població: “No volem que la comissió sigui un espai de discussió entre polítics. Ha de ser l’òrgan que faciliti a la gent de Centelles decidir què s’ha de fer amb el palau. Crear un procés de participació real.”

LES FRASES

No ha de ser un lloc de discussió entre polítics sinó l’eina per crear un procés participatiu real
Víctor Barquer
regidor no adscrit vinculat a la CUP
La comissió pot ser una bona eina de discussió sobre un tema que preocupa els centellencs
Josep Paré
primer tinent d’alcalde i president comissió palau comtal

Un palau històricament poc valorat i poc utilitzat

Construït entre els segles XV i XVI per la família noble dels Centelles, el palau comtal no ha gaudit mai del prestigi al qual se solen associar aquestes construccions. De fet, els seus impulsors de seguida van centrar els seus interessos i esforços en els habitatges situats a Barcelona, i amb el pas dels anys, el palau de Centelles va anar agafant la imatge més de caserna militar que d’edificació noble. El 1995 els pisos privats es van anar deshabitant i la degradació es va anar fent més evident. Els propietaris fa temps que el tenen en venda però el seu mal estat, l’elevat preu que en demanaven i els seus gairebé 3.000 m² fan que sigui un immoble poc atractiu. Centelles va estar a punt d’arribar a un acord per comprar-lo el maig passat, just abans que una bona part de la teulada s’esfondrés, fent encara més evident que cal intervenir, i molt, en l’edifici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona