Municipal
L’espai naturalitzat de la plaça Moragas de Premià, a punt per obrir aquest mes
S’ha urbanitzat i enjardinat i pretén representar els diferents hàbitats de la serralada de Marina
El seu disseny és fruit de la participació ciutadana
La nova plaça Moragas de Premià de Mar es podria reobrir aquest mateix mes. Aquesta és la intenció amb la qual treballa l’Ajuntament després que estiguin acabant els treballs d’urbanització i enjardinament de l’espai, que ocupa uns 2.000 m² de superfície, i que queda a tocar de l’antiga Fàbrica del Gas i arran de la carretera que puja cap a Premià de Dalt.
La nova plaça tindrà una zona verda, formada per diferents parterres naturalitzats amb dunes i rocs que estaran separats per camins de sauló i il·luminats per fanals d’alta eficiència energètica. Aquesta zona pretén representar els diferents hàbitats de la serralada de Marina, com ara la pineda de pi pinyer, la pineda de pi blanc, la sureda amb sotabosc de brolla, el bosc mixt d’alzina i pi, l’alzinar o la roureda amb alzines. Els parterres tindran un sistema de reg per aspersió telegestionat.
D’altra banda, també hi haurà bancs de fusta sostenible, una font i una petita bassa amb plantes aquàtiques. Finalment, es posaran nius als arbres per fomentar els ocells autòctons. A més de la zona verda, la plaça tindrà un espai funcional on s’ha col·locat una pèrgola de fusta i una àrea de jocs infantils.
Un nou pulmó verd
Aquest projecte és fruit d’un procés de participació ciutadana que es va engegar a finals del 2014 i que va acabar l’estiu passat i l’import d’aquests treballs supera els 300.000 euros. A més, la voluntat és que la nova plaça Salvador Moragas pugui esdevenir un dels pulmons verds del municipi. Amb aquesta actuació, el consistori donarà per acabada la intervenció en aquest espai, que –sumant les dues fases d’obres– haurà costat al voltant d’1,1 milions d’euros.
El corredor biològic
Finalment, un cop enllestida, també està previst que aquesta plaça formi part del corredor biològic que l’Ajuntament va posar en marxa el març de l’any passat a certs punts del municipi com a experiència pionera a la comarca. Els primers treballs van començar el març del 2016. La intenció de l’Ajuntament era anar-lo ampliant creant-hi jardins naturals adaptats al canvi climàtic pensats per afavorir la biodiversitat. D’aquesta manera es vol que les places actuïn com a pulmons i els carrers dels voltants com a vies de connexió.
LES XIFRES
La part subterrània
A finals del 2015 es van acabar les obres de la primera fase, que van tenir un import d’uns 800.000 euros. Aquests treballs van servir perquè la part subterrània de la plaça es convertís en un magatzem per a la brigada d’obres, la brigada de jardineria i el servei de Cultura per guardar-hi material divers i les carrosses dels Reis. L’espai té una superfície útil d’uns mil metres. La posada en marxa d’aquest magatzem permet alliberar la casa de Can Salomó i abandonar els lloguers del carrer Marina (on hi havia la brigada) i d’un hivernacle de Vilassar de Dalt on s’emmagatzemava material de Cultura.