Urbanisme

escorxadors

Vilafant valida l’adaptació de l’escorxador Fricafor

L’empresa es dedicarà només a l’especejament i invertirà 800.000 euros en obres que hauran de resoldre les queixes de veïns que fa anys que es mobilitzen per les molèsties de l’activitat

El contenciós que dura des de fa més de deu anys entre l’escorxador Fricafor de Vilafant i veïns de la població que es queixen de les molèsties d’aquesta activitat ha fet un gir que segons l’Ajuntament està “encaminat a facilitar una bona convivència entre l’activitat de l’empresa i l’ús residencial de l’entorn”. L’Ajuntament ha aprovat la modificació de llicència ambiental a Fricafor per a l’activitat d’escorxador de vaquí, sala d’especejament de vaquí i porcí i magatzem frigorífic annex. Una modificació d’activitat que serà possible amb obres que tenen un pressupost d’uns 800.000 euros i que està previst que comencin pròximament.

L’Ajuntament també recalca que al llarg d’aquests últims anys ha efectuat diversos requeriments a l’empresa per eliminar molèsties: males olors, emissió de fums, desaigües perquè desapareguin basses d’aigua, reducció de sorolls amb una pantalla acústica i construcció d’un vial a la part nord-oest del recinte perquè els camions no passin per la zona residencial. A més, segons el consistori, Fricafor ha treballat en paral·lel per modificar la seva activitat en el sector vaquí, deixant de costat el sector porcí i especialitzant-se –gairebé al 100%– en feines d’especejament. Per fer-ho les obres se centraran en l’espai on anteriorment hi havia l’activitat de l’escorxador de porcí, construint un nou moll de descàrrega i noves instal·lacions centrades només en els vedells. El nou moll de descàrrega també significarà traslladar l’activitat dels camions al perímetre de Fricafor on limita amb una altra activitat empresarial i no amb veïns. L’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, qualifica les obres a Fricafor d’una inversió molt important que l’empresa realitza per continuar a Vilafant. “Amb el nou enfocament empresarial, es reforça l’actuació municipal dels últims anys per reduir possibles molèsties als veïns i per a la disminució de les afectacions ambientals”, diu Cantenys.

Al llarg dels últims 10 anys, la pugna entre Fricafor, els veïns descontents (amb el suport de la Iaeden i la PAPH de Figueres) i l’Ajuntament pel mig s’ha traslladat als tribunals amb denúncies, recursos, fins al Síndic de Greuges, i manifestacions dels treballadors que temien per la continuïtat de l’empresa.

Contactat per aquest diari, Joan Rosillo, però, el veí que va iniciar aquest combat fa més de deu anys, considera que res no està resolt: “Continuem demanant que abans que res s’ha d’aturar l’activitat, i en tot cas després fer les obres, i ja es valorarà si són suficients. Tenim demandes interposades i continuarem si no ens fan cas”, insisteix Rosillo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.