Urbanisme

Cornellà Natura ja pren forma amb diverses obres al carrer

Comencen els treballs per reduir a la meitat el trànsit de l’avinguda dels Alps i per fer el carrer Verge de Montserrat exclusiu per a vianants

La ciutat incrementarà les zones verdes i millorarà la connexió entre barris

Cornellà Natura, un projecte que preveu reordenar l’espai públic de Cornellà augmentant un 60% les zones verdes, ja comença a prendre forma amb l’inici de la remodelació de diversos carrers. Ja s’ha començat l’obra de més envergadura d’aquest projecte, la reconversió de l’avinguda dels Alps per transformar-la en una via amb més presència dels vianants en detriment dels vehicles, i s’està a punt d’emprendre la transformació del carrer Verge de Montserrat en un carrer exclusiu per a vianants. Abans que acabi l’any es remodelaran dues placetes de l’avinguda Baix Llobregat, es reformarà la zona nord de l’avinguda Sant Ildefons i s’introduiran millores al parc del Canal de la Infanta. L’any vinent es treballarà en l’avinguda Picasso i en la reconversió de la carretera del Prat.

Cornellà Natura suposarà una inversió global de 6,3 milions d’euros en els propers 12 mesos que serviran per “crear a la ciutat un ambient sa, amb menys contaminació”, segons la tinent d’alcalde d’Innovació Urbana, Emilia Briones. “És un projecte significatiu que suposa una gran inversió per fer una bona transformació de la ciutat”, explica Briones. El 2026, la ciutat haurà passat de 9,74 metres quadrats de superfície verda per habitant a 15,52 metres quadrats. A més, es vol afavorir la connectivitat, i per això el Cornellà Natura s’ha estructurat entorn cinc corredors urbans. La idea és que cada corredor enllaci diferents activitats, serveis i espais de lleure. El foment de la bicicleta és, així mateix, important.

Una obra d’envergadura

La reforma de l’avinguda dels Alps, una de les més transitades del municipi, és l’obra de major inversió, ja que té un pressupost de 2,8 milions d’euros. El projecte preveu una reforma integral que prioritzarà el pas dels vianants, ja que es reduirà el nombre de carrils de trànsit, dels quatre actuals a dos. Destacarà la transformació del parc de Rosa Sensat en una zona de lectura, amb espais específics per presentar llibres i fer tallers. Aquest parc s’ampliarà amb un talús vegetal que connectarà els barris Centre i la Gavarra.

El carrer Verge de Montserrat és al seu torn una via molt transitada pels vianants per la seva proximitat amb la biblioteca Marta Mata, la zona d’instituts i l’esportiva. Els 428.000 euros que s’hi invertiran serviran per adequar un carrer de plataforma única amb vegetació i zona de descans. La reforma de l’avinguda Baix Llobregat, pressupostada en 450.000 euros, va començar a l’abril amb la remodelació del parc de la Ribera. Les obres se centraran ara a integrar més les placetes Francesc Layret i Narcís Monturiol amb la natura.

A la part superior de l’avinguda Sant Ildefons s’invertiran 550.000 euros per reduir els tres carrils actuals a dos i es crearà una zona central amb arbustos. També es donarà continuïtat al carril bici des de la carretera d’Esplugues. Finalment, al parc de la Infanta, el segon més gran de Cornellà, es millorarà el sistema de reg, s’ampliaran les zones de pícnic i es remodelaran les escales i els jocs infantils. La inversió serà de 604.000 euros.

LA XIFRA

6,3
milions
d’euros sumaran les obres en set avingudes, carrers i parcs que permetran guanyar zones verdes.

Més actuacions previstes per al 2018

Rosa M. Bravo

La major part de les obres que formen el Cornellà Natura començaran abans que acabi l’any, però s’han deixat per al 2018 dos projectes: la reconversió de la carretera del Prat i la remodelació de l’avinguda Pablo Picasso. La transformació de la carretera del Prat es desenvoluparà en tres fases amb l’objectiu de crear un eix cívic que incorpori una mitjana central amb vegetació. En la primera fase es realitzarà la reforma entre el parc de la Ribera i el passeig dels Ferrocarrils Catalans. En aquest tram s’eliminaran aparcaments de la vorera més propera als habitatges i comerços per tal de poder-la ampliar. A la vorera propera a la zona industrial l’aparcament es canviarà de cordó a bateria. S’hi plantaran arbres i nova vegetació. Aquesta obra té un pressupost de 896.500 euros.

La reforma de l’avinguda Pablo Picasso suposarà una inversió menor, 550.000 euros. El projecte, que s’acabarà de perfilar durant l’any vinent, preveu un sol carril de trànsit des del carrer Salvador Dalí. Les voreres de la zona d’habitatges s’ampliaran per afavorir el pas dels vianants. Igual que en la carretera del Prat, es canviarà el sistema d’aparcament de la vorera contrària, que serà en cordó, i es plantarà nova vegetació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia