Urbanisme

Solars assequibles a Rupià per fixar famílies al poble

El consistori oferirà sis parcel·les d’uns 400 m² a un preu inferior al de mercat a joves i veïns de lloguer al municipi

Estudien recomprar-les si hi ha risc que esdevinguin segones residències

L’equip de govern de Rupià ha completat amb la Comissió d’Urbanisme els tràmits del pla de millora urbana per crear sis parcel·les per a habitatges assequibles, d’entre 350 i 400 metres quadrats i a un preu de venda d’uns 50.000 euros. La filosofia del pla és intentar revertir la tendència a emigrar de les noves generacions, per la manca de cases derivada de la proliferació de segones residències i habitatges d’ús turístic.

El problema fa anys que s’arrossega. Ja el 2010, recorda l’alcalde, Xabier Olagoitia, el pla d’habitatge que analitzava la demanda al poble havia xifrat en 14 habitatges l’oferta necessària per fixar un volum de població estable per a la prestació de serveis i el manteniment d’un teixit veïnal, associatiu i comercial viu. El migrat pressupost del poble, però, no els atorgava marge d’inversió per promoure directament les cases com a habitatges de protecció oficial.

El solar de les parcel·les ja està en mans de l’Ajuntament, que ha avançat 96.000 euros en tres terminis, en virtut d’un acord amb el propietari de l’àmbit, al camí de Can Guardis. Les característiques dels sis habitatges seran similars: d’uns 120 metres quadrats construïts i 20 més d’aparcament, amb la resta de la parcel·la sense edificar.

Fórmules de gestió

Però el govern de Rupià encara té feina per definir la fórmula de gestió de les sis parcel·les públiques. No volen que s’especuli, destaquen. I entre les mesures que estudien hi ha reservar-se el dret de retracte entre 25 i 30 anys, de manera que puguin recomprar el solar i compensar el cost de la construcció per destinar l’habitatge a una altra família.

Una segona opció seria cedir el sòl de franc –dret de superfície– durant 50 anys perquè cada adjudicatari es pagués la construcció, que revertiria finalment al municipi, una mena de lloguer encara amb poca tradició a Catalunya. I entre els veïns que van assistir el dia 14 a la presentació del projecte, va sortir una tercera proposta, d’habitatge cooperatiu i més residències. Però el govern, que consultarà amb Urbanisme, veu poc probable que s’hi autoritzi més densitat, segons el que estableix el Pla Territorial de les Comarques Gironines per al poble.

LES XIFRES

6
parcel·les municipals
posarà el consistori a disposició de residents al poble sense cap habitatge en propietat.
50.000
euros
és el preu dels solars, tot i que no descarten altres fórmules per evitar que s’usin com a segones residències.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona