El govern de Santa Cristina sotmetrà el POUM a un debat amb participació ciutadana
El consistori convoca tres reunions veïnals aquest mes
En la primera, dissabte, exposaran les línies mestres, i després cercaran l’encaix entre la ciutat i el paisatge
L’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro vol obrir a la participació ciutadana els treballs de revisió del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), amb tres sessions programades al llarg d’aquest setembre. La primera trobada, dissabte vinent (19 h, a l’Espai Ridaura), servirà per donar a conèixer l’avanç del pla, redactat per l’empresa Projectes Arquitectura i Urbanisme Canosa-Diez SLP de Girona, que el ple municipal va aprovar inicialment l’agost passat. Les altres dues ja seran taules de debat.
“La nostra voluntat és incloure la ciutadania en la formulació urbanística abans de l’aprovació inicial”, ha recordat el regidor d’Ordenació, Planejament i i Disciplina Urbanística, Narcís Palahí. Una voluntat defensada plenament per la regidora de Participació Ciutadana, Sònia Pujol: “Hi ha la clara voluntat d’implicar la ciutadania més enllà dels requisits legals.”
L’avanç del planejament es va fer per facilitar la participació dels ciutadans en la formulació del POUM, però, a més, ja incorpora un document inicial estratègic que recull directrius, criteris i objectius que han de centrar els treballs de planejament. Entre els objectius marcats hi ha prioritzar un model de creixement compacte, dins de l’actual limitació del sòl urbà i revisant l’extensió dels sòls urbanitzables, i també incentivar el desenvolupament de sectors industrials i turístics i minimitzar els riscs d’inundacions al voltant del riu Ridaura.
La segona trobada, ja com a taula de debat, es farà el divendres 21 de setembre (19 h, a l’escola Pedralta) per debatre la ciutat construïda i els seus coneixements. I la tercera trobada, també com a taula de debat, tindrà lloc el divendres 28 de setembre, també a les 19 h a l’escola Pedralta, per abordar amb els assistents l’ordenació dels espais oberts i el paisatge.
Pujol és conscient que el pla general és una eina en què s’explica el passat, s’analitza el present i es planifica el futur. “Si aquest futur el podem imaginar entre tots, amb un gran consens, serà molt millor”, diu la regidora.
LA DATA
Participació prèvia a les al·legacions
El municipi, en el mandat del socialista Ricard Herrero en coalició amb ERC, ja va ser un dels pioners en la participació ciutadana en la gestió del pressupost municipal. L’experiència s’ha recuperat aquest mandat i ara es vol fer extensiva a un planejament controvertit. Dissabte, abans de l’avançament del pla, l’àrea de Participació Ciutadana habilitarà un punt d’informació de les sessions participatives a la plaça del Mercat –a partir de les 11 h del matí–. Després de les trobades, presentaran al públic els resultats i, seguidament, l’ aprovació inicial del pla. En la segona fase, els veïns hi podran continuar incidint per mitjà de la via de les al·legacions.