L'any 2026 es necessitaran 122.000 llocs de treball més a l'àrea central del Camp

En el mateix horitzó, es calcula que en aquest àmbit territorial hi haurà 183.000 habitants més i 75.000 habitatges nous

«Un document que té un ampli consens al territori.» Així va definir el director general d'Actuacions Estratègiques i Polítiques del Sòl del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Joan Llort, el pla director urbanístic de l'àmbit central del Camp, que ahir va ser aprovat inicialment per la comissió d'Urbanisme de Tarragona. Llort va subratllar la importància d'aquest tràmit tenint en compte que el govern de la Generalitat fa uns dos anys que treballa en l'elaboració d'aquest instrument de planificació, que resultarà clau perquè s'hi detallen més a fons moltes de les actuacions que es recullen en el pla territorial parcial del Camp, que va ser aprovat definitivament el 12 de gener passat. D'altra banda, cal destacar que mentre que el pla territorial es focalitza en les sis comarques del Camp, el pla director urbanístic de l'àmbit central inclou 22 municipis, que tenen una superfície de 418,57 quilòmetres quadrats. Catorze d'aquestes poblacions són del Tarragonès, set del Baix Camp i hi ha una única excepció que és els Garidells, que pertany a la comarca de l'Alt Camp.

Mig milió de veïns

Pel que fa a la metodologia de treball, el document es divideix en tres grans capítols: analitza els espais oberts –és a dir, el territori que no té vocació de transformar-se en sòl urbanitzable–, els assentaments urbans –es fa un reconeixement del planejament vigent i es concreten les zones que preveuen acollir activitat econòmica o noves residències– i es concreten els traçats de les infraestructures viàries i ferroviàries. En l'ordenació dels espais oberts, s'especifiquen diversos nivells, com són els sòls que ja tenen algun grau de protecció especial com ara els que formen part de la Xarxa Natura 2000 o del pla d'espais d'interès natural, els sòls de protecció territorial i, en tercer lloc, els terrenys on no es donen aquests supòsits de protecció i dels quals, per tant, les poblacions poden planificar el seu futur.

Lògicament, però, les quantitats en què es podria portar a terme aquest desenvolupament s'han especificat fonamentant-se en les dades de creixement demogràfic que l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) estima en el període 2007-2026, i en què el pla territorial ja s'havia basat. En aquest sentit, l'Idescat calcula que en el 2026 l'àrea central del Camp de Tarragona tindrà 183.383 nous habitants, que se sumaran als 369.427 que hi havia el 2007 en aquest àmbit, que el convertirà en la segona conurbació de Catalunya. «Aquest creixement de població vol dir necessitat de nous llocs de treball que, al mateix torn, significa més sostre d'activitat i fer reserva de sòl tant per a indústries com per a habitatges», va manifestar Llort. Aquestes xifres, segons va afegir-hi, han portat el govern català a qüestionar-se si el planejament que es vol tenir vigent té prou potencial per acollir aquestes necessitats demogràfiques, i la resposta ha estat afirmativa, si bé es calcula que d'aquí a 16 anys s'hauran de crear en aquesta zona 122.618 llocs de treball i farà falta la construcció de 75.000 habitatges més. Amb tot, després que s'hagi arribat a aquest primer acord sobre el pla, ara s'obrirà un període d'informació pública de 45 dies que estarà adreçat als ciutadans i, a continuació, tindran audiència tots els ajuntaments interessats.

TERRITORI QUE ABRAÇA

Municipis inclosos al pla director urbanístic de l'àmbit central del Camp de Tarragona Tarragonès
Altafulla
El Catllar
Constantí
El Morell
Els Pallaresos
Perafort
La Pobla de Mafumet
La Riera de Gaià
Salou
La Secuita
Tarragona
Torredembarra
Vilallonga del Camp
Vila-seca
Baix Camp
Almoster
Cambrils
Castellvell del Camp
Reus
Riudoms
La Selva del Camp
Vinyols i els Arcs
Alt Camp
Els Garidells

PLANIFICACIÓ

Plans directors urbanístics al Camp Geogràfics
PDU de l'àrea central del Camp
PDU per al desenvolupament d'infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès
PDU del Penedès
PDU de Llevant del Gaià
Transversals
PDU de les activitats industrials i turístiques del Camp
PDU del sistema costaner
PDU dels àmbits del sistema costaner integrats per sectors de sòl urbanitzable delimitat sense el pla parcial aprovat
PDU de les àrees residencials estratègiques


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona