Urbanisme

Premià de Dalt estrena la reforma del centre urbà més important dels darrers anys

La Fàbrica inclou les noves dependències municipals

Aquest cap de setmana, Premià de Dalt està immers en un clima festiu. A banda de viure la festa major de Sant Pere, el municipi oficialitza aquest diumenge l'agermanament amb les localitats murcianes de Calasparra i Cehegín i, sobretot, inaugura la reforma de la zona de La Fàbrica, en ple centre urbà, i que suposa la construcció d'uns 120 habitatges –la meitat públics–, un aparcament de 222 places, una zona comercial i un nou edifici on es desplaçaran la meitat dels serveis municipals. Tot, al voltant d'una gran plaça pública, en la qual s'ha optat per conservar una antiga xemeneia de la fàbrica tèxtil originària.

«És la transformació més important dels darrers cinquanta anys al municipi.» D'aquesta manera valorava ahir l'alcalde de Premià de Dalt, Joan Baliarda (CiU), l'operació iniciada ara fa dos anys i mig i que ha tingut un cost total del 25 milions: 11 d'inversió pública i 14 de privada. De fet, Baliarda mateix assegura que les gestions per a la transformació es remunten al 1992, quan ell era regidor d'Urbanisme, i va començar a valorar la reforma d'aquesta parcel·la, de tres hectàrees i que estava ocupada parcialment per l'antiga industria tèxtil Orodex.

Dels 120 habitatges, la meitat són a preu de mercat, mentre que de la resta, uns 42 són de venda a preu taxat i 20 seran en règim de lloguer. Aquests últims encara els està acabant l'Incasol, i està previst que s'entreguin a final d'any. D'altra banda, s'han creat una vintena d'espais comercials, entre els quals destaca un supermercat que ja ha estat adjudicat a la cadena Sorli Discau. Segons expliquen fonts municipals, el supermercat i altres empreses que s'han instal·lat en aquest punt han estat obligades a pagar per avançat el 30% del lloguer dels propers 20 anys, cosa que ha permès a l'Ajuntament sufragar la inversió d'1,5 milions que han costat les noves dependències municipals.

Aquest nou edifici municipal s'estrenarà d'aquí a quinze dies, i s'hi emplaçaran diversos serveis com ara l'oficina d'atenció ciutadana, els serveis tècnics municipals i part de l'àrea d'alcaldia, tot i que l'alcalde mantindrà el seu despatx actual.

Donació d'artistes locals

Les dependències municipals serviran per descongestionar l'actual ajuntament, que ha quedat petit i obsolet. Tot i això, es continuaran mantenint aquests dos edificis com a punts neuràlgics de l'activitat municipal. A l'actual ajuntament, s'hi mantindran regidories com ara les de Cultura, Festes i Ensenyament. A més, s'hi traslladarà la Policia Local i el jutjat de pau. D'altra banda, el nou edifici de La Fàbrica, on s'hi traslladarà l'espai d'atenció ciutadana, es decorarà amb prop d'un centenar d'obres d'art cedides o donades per pintors i escultors locals. En una de les parets del nou edifici lluirà un gran mural format per 60 quadres de diversos creadors locals. En aquest sentit, el consistori ha expressat ja el seu agraïments als artistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona