Fins a 15.000 habitatges menys
El PDU de la Costa Brava hauria de ser vigent el mes que ve
El resultat final és insuficient, per als ecologistes, alguns municipis i els afectats
Després de tres mesos d’exposició pública, 285 al·legacions de particulars i entitats, 21 informes d’organismes i 26 escrits d’ajuntaments, la Comissió Territorial d’Urbanisme va aprovar ahir el PDU de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Girona, conegut com a pla de protecció de la Costa Brava. El pla ha introduït alguns canvis respecte del document inicial per, segons Serra, “ajustar-se a la llei” i evitar, per exemple, indemnitzacions. Així, finalment, s’assoleixen el 97% dels objectius inicials del PDU i s’evita la construcció de 15.000 habitatges a la Costa Brava, pràcticament la meitat dels que hi havia projectats. A més, el PDU fixa nous criteris d’integració paisatgística per a edificacions aïllades en els 22 municipis del litoral gironí afectats pel pla.
“Jo crec que aquest és un pla molt ambiciós, malauradament no hem pogut anar més enllà.” El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, valorava així ahir l’aprovació provisional del PDU, que està previst que s’aprovi definitivament el mes que ve i que immediatament entri en vigor.
En el pla es proposa tres tipus d’actuacions, que es tradueixen legalment en normes, directrius o recomanacions que els municipis hauran de complir: extinció, modificació o manteniment. En el cas d’extinció, sumen un total de 907 hectàrees de superfície i s’hi impedeix la construcció d’uns 11.000 habitatges. En referència a la modificació, el pla aposta per canviar les condicions de desenvolupament de 56 àmbits (6 més que inicialment) i impedeix la construcció de gairebé 4.000 habitatges més. En aquest punt, per exemple, s’hi inclou sa Guarda de Cadaqués, on s’amplia l’àmbit a reduir, que ara abasta tota la part oest. En el document inicial la reducció era del 25% i ara arriba al 50%.
Insatisfacció general
SOS Costa Brava considera que el PDU representa un “gran pas endavant”, però considera que encara és “insuficient”. Des de l’entitat lamenten que el govern no hagi tingut “la valentia i el coratge” per fer desclassificacions massives tal com havien demanat en zones urbanitzables i polígons industrials. Tot i això, SOS Costa Brava reconeix el fet que amb l’aprovació inicial d’aquest PDU es protegeixen 1.326 hectàrees de sòl i prop de 84 sectors on no es podrà edificar.
Pel que fa als municipis, n’hi havia diversos que no es volien pronunciar, en espera d’analitzar a fons el resultat final. Però al Baix Empordà, l’alcaldessa de Begur, Maite Selva (JxCat), lamentava que “els ajuntaments no hi han pintat res, tot i la feina tècnica i política” durant el període d’al·legacions. El seu homòleg de Pals, Carles Pi (ERC), coincidia que “el resultat final no varia gaire respecte a la idea inicial”, i es preguntava “qui pagarà les desclassificacions?”, en consonància amb Selva, que després d’haver estat fent de mitjancera amb nombrosos afectats, ara preveu reclamacions pels rebuts d’IBI urbà, clavegueram o residus de terrenys considerats fins ara urbanitzables que ja no ho seran. En la mateixa línia, el regidor d’Urbanisme de Sant Feliu de Guíxols, Josep Saballs, alertava que la normativa associada al PDU provocarà “sorpreses en forma de noves restriccions”. I en paral·lel, els particulars preparen l’artilleria dels despatxos d’advocats per recórrer contra les desclassificacions i retallades de sectors.