Girona substitueix una part dels arbres dels carrers
És la segona fase d’un pla en què es preveuen talar a l’estiu 211 exemplars d’espècies considerades exòtiques invasores
L’Ajuntament de Girona ha iniciat la segona fase del pla de substitució d’espècies exòtiques invasores de l’arbrat urbà per exemplars d’espècies autòctones. Si en la primera tongada, executada els anys 2017 i 2018, es van eliminar 203 exemplars, en aquesta se’n talaran 211. Es tracta d’ailants, negundos, acàcies de tres puntes i moreres de paper, principalment els situats a menys de 250 metres dels ambients de ribera altament vulnerables.
Les pròximes setmanes aplicaran un herbicida als troncs i d’aquí a dos o tres mesos –preveu l’Ajuntament– es talaran. També s’eliminaran les herbes de cua de rata i es tractaran 2.000 metres quadrats on hi ha rebrots. Posteriorment es plantaran 16 exemplars d’espècies autòctones. Aquests treballs s’han adjudicat a la Fundació Mas Xirgu amb un pressupost de quasi 24.000 euros.
Valor afegit
“És evident que hi ha hagut una evolució en la gestió dels arbres de la ciutat, perquè ara prioritzem aspectes ambientals i de sostenibilitat per damunt d’altres factors que, anys enrere, feia que s’haguessin plantat arbres d’espècies exòtiques que acaben portant problemes als nostres hàbitats”, argumenta el regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, Martí Terés. “Per això creiem –hi afegeix– que cal anar actuant i substituir-los per arbres nous, autòctons, que més enllà de les funcions ornamentals, també aportaran valor afegit per a la biodiversitat present en el nostre entorn urbà.”