Urbanisme

urbanisme

Riudecols

Ofensiva per frenar l'activitat en les pedreres sense llicència

La plataforma Delterpa envia a l'Ajuntament i a la Generalitat un requeriment perquè tots els projectes passin per la comissió d'Urbanisme

L'alcalde diu que el POUM encara tardarà dos anys

Els membres de l'Associació per la Defensa del Territori i el Patrimoni (Delterpa) de Riudecols han formalitzat les seves queixes sobre “els buits” entorn de la regulació de les pedreres, per culpa dels quals “s'està afavorint a les empreses que es dediquen a l'extracció d'àrids, que en molts casos no disposen de la llicència urbanística, ni la d'obres ni la d'activitats en regla”. Entre els arguments a què s'aferra la plataforma a l'hora d'afirmar que hi ha companyies al municipi que duen a terme “una tasca de manera irregular” hi ha el fet que, de totes les pedreres, tan sols la més antiga –la de La Ponderosa– s'ha sotmès al filtre de la comissió territorial d'Urbanisme i la seva situació seria legal. En relació a aquest tràmit, en l'article 48 del text refós de la llei d'urbanisme s'especifica que qualsevol activitat extractiva que se situï en sòl no urbanitzable ha de passar per la comissió per aconseguir la llicència d'obres, mentre que la d'activitats segueix una altra via i l'atorga la direcció general de Mines del Departament d'Economia.

L'entitat, en nom del seu president, Anton Mestre, ha presentat un escrit informatiu amb aquestes denúncies a l'Ajuntament i també n'ha tramitat una còpia al director general d'Urbanisme de la Generalitat. En el document s'argumenta, per tant, que els procediments que duen a terme les empreses per desenvolupar els seus treballs s'haurien de mirar més amb lupa. En línies generals, però, Mestre detalla que un dels principals problemes amb què es troben a Riudecols és amb “la permissivitat de l'Ajuntament” en el moment en què les promotores de les pedreres demanen un certificat de compatibilitat urbanística. “Quan el consistori rep per part d'una companyia l'avantprojecte per iniciar una activitat extractiva, hi dóna el vistiplau i deriva la documentació al Consell Comarcal. Els certificats, en últim terme, s'acaben reduint en informes fets pels serveis tècnics del Consell Comarcal, sense un contingut urbanístic acurat i amb una declaració d'impacte ambiental que és superficial”, afirma. El certificat, però, els serveix per sol·licitar la llicència mediambiental, que fins ara donava el Departament de Medi Natural. Paral·lelament, fonts d'Urbanisme van exposar que el consistori no deu està fent tots els passos bé ja que, si s'atengués a la llei, “en els darrers anys haurien arribat a la comissió d'Urbanisme els expedients de totes les pedreres”.

Cenyir-se ara al circuit

L'alcalde, Pere Solanellas (PSC), va respondre que entén les queixes de les persones contràries a la proliferació de les pedreres, si bé va afegir que “aquestes compleixen les mesures ambientals”: “Com que hi ha empreses que tenen la llicència d'obres en tràmit, pensem que de moment no els hem de tancar la porta perquè regularitzaran en breu la seva situació”. Tot i això, va advertir que a partir d'ara, quan Medi Natural els retorni els informes sobre una pedrera, enviaran la documentació a Urbanisme perquè passi per la comissió territorial. I, finalment, tot i que disposar del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) s'ha vengut des del consistori com una eina clau per frenar aquest desgavell gràcies a la catalogació del sòl de tot el terme, el batlle va admetre que no creu que el document estigui llest en un marge inferior a 2 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona