Urbanisme

URBANISME

La subestació de Fonteta, en espera d'una alternativa

La Generalitat no autoritza l'enderroc ordenat pel jutge fins que Endesa disposi d'una altra instal·lació similar

L'elèctrica disposaria de prou terreny per tornar a aixecar l'obra al costat amb garanties legals

La subestació elèctrica d'Endesa al nucli de Fonteta continua funcionant, set mesos després que els magistrats de la secció tercera de la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en sentenciessin l'enderroc.

L'elèctrica disposa d'un projecte d'enderroc i fa mesos que l'Ajuntament els va atorgar la llicència per desmantellar la instal·lació, com ordena el mandat judicial. El Departament d'Empresa i Ocupació també ha donat el seu vistiplau a demolir-la, però ha posat una condició que, de facto, pot dilatar força el procés: “Caldrà que prèviament a la desconnexió es disposi, en condicions d'entrar en funcionament, d'una subestació de característiques equivalents i ubicada el més a prop possible de l'actual.”

Malestar del denunciant

L'advocat Eduard de Ribot, que representa el veí que va denunciar que la subestació s'havia aixecat sense que prèviament s'aprovés un pla especial urbanístic, lamenta el que titlla de “conxorxa per anar embolicant la troca”. El lletrat critica que ja s'han exhaurit nombrosos terminis per cercar una alternativa i sosté que “el subministrament elèctric ja funcionava fa quatre anys, abans que es construís la instal·lació”, de manera que “desconnectar-la no hauria de suposar afectacions en el servei”.

De fet, l'obra canalitza el flux elèctric dels municipis de la Bisbal d'Empordà i el seu entorn immediat –a més de Forallac, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura i Corçà–, però Endesa sosté que és vital per garantir les puntes de demanda de Palafrugell i la Costa Brava centre durant els mesos d'estiu.

Possibilitats obertes

Endesa de moment no dóna cap detall sobre possibles alternatives en estudi i a la direcció d'Energia i Mines de la Generalitat no els consta cap projecte de l'elèctrica per substituir la subestació.

L'alcalde de Forallac, Josep Sala, insisteix que l'Ajuntament s'ha limitat a acatar la sentència i informa regularment el jutjat contenciós número 1 de Girona de l'estat de la qüestió. Respecte a emplaçaments alternatius al terme municipal, Sala recorda que Endesa va adquirir els terrenys que envolten la subestació i podria aixecar-ne una de nova just a tocar. El pla especial urbanístic vigent podria ser vàlid amb alguns canvis, tot i la considerable despesa que implicaria el trasllat uns metres enllà.

LA XIFRA

9,5
milions
va invertir Endesa l'any 2006 en la construcció i la instal·lació d'equipaments de la subestació de Fonteta.

La companyia diu que és bàsica per a un bon servei

Endesa argumenta que la instal·lació manté les caigudes de tensió al Baix Empordà dins dels nivells reglamentaris, redueix en 950 MWh anuals les pèrdues i permet l'alta de nous abonats.

Endesa valora en 283.950 euros el desmantellament

El projecte de desmantellament de la subestació presentat per Endesa pressuposta en 283.950 euros el cost de l'actuació i la restitució dels terrenys al seu estat original.

L'acord extrajudicial no es va assolir

Endesa va explorar un acord extrajudicial amb el denunciant, però les condicions que posava sobre la taula no van ser acceptades. L'elèctrica no es pronuncia sobre l'opció de tornar a negociar.

El denunciant vol l'execució forçosa de la sentència

Des que el TSJC va dictar sentència el 3 de maig, el lletrat Eduard de Ribot ha demanat dos cops l'execució forçosa del veredicte. El darrer escrit el van registrar el passat 27 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.