Urbanisme

inversions

L'Ajuntament d'Anglès ven una part de la Burés a Bonpreu

La venda es tanca per 225.000 euros, i inclou l'enderroc de la nau 2 i condicionar, en part, la nau 3

L'empresa preveu una inversió aproximada d'1,5 milions i contractar gent de la zona

“Està caient tot. Si la Generalitat ho vol, doncs endavant, i si no, que s'ho quedi qui vulgui.” Aquestes eren paraules de l'alcalde d'Anglès, Pere Espinet, el gener del 2012. Es referia a l'antiga fàbrica tèxtil Burés, adquirida el 2007 per l'Ajuntament i –arran de la crisi, sobretot– convertida en una càrrega financera impossible d'assumir. Després d'algunes crides desesperades de l'alcalde, finalment una de les naus ja se sap a què es destinarà: serà la seu d'un supermercat Bonpreu, segons va confirmar l'alcalde.

La decisió de subhastar una de les naus (la que és edificable) es va prendre fa mesos, i de fet, l'única oferta va arribar de Bonpreu, que el mes vinent podria ja presentar el projecte a l'Ajuntament, segons les estimacions de l'alcalde. Bonpreu destinarà aproximadament 1,5 milions d'euros a arreglar la nau 1 i a urbanitzar l'entorn, una de les condicions que posava l'Ajuntament d'Anglès per a la venda. Malgrat que finalment, s'ha trobat una sortida a una part de la fàbrica, queden encara la resta de les naus. A més, tal com va dir ahir de manera molt clara l'alcalde, l'Ajuntament “no veurà ni un duro” dels diners de la venda, que pugen a 225.000 euros (el preu de sortida de la subhasta era de 207.000 euros). “Vam anar a l'Institut Català de Finances i tots els diners de la venda s'han de destinar a eixugar deute”, hi va afegir Espinet.

Enderrocar també és car

Abans de decidir vendre la nau que ara pertany a Bonpreu, l'Ajuntament havia estudiat conservar la majoria de la Burés. Però segons els estudis dels tècnics, queia a trossos. “Enderrocar la nau 2 i les oficines de la fàbrica costava 400.000 euros”, va explicar l'alcalde. Reparar-la tampoc no era viable ja que, segons Espinet, els càlculs dels tècnics donaven un pressupost de prop d'un milió d'euros per a un condicionament “bàsic”. Llavors l'Ajuntament va trobar una altra solució: vendre la nau 1, que és edificable (la que s'ha quedat Bonpreu), i incloure en les condicions l'enderroc de la 2 per fer-hi zona verda. A més, el nou propietari hauria d'urbanitzar la zona i fer-hi aparcament. També es farà càrrec d'arreglar una part de la nau 3 per poder-hi fer despatxos per a entitats, unes obres que poden tenir un cost de 220.000 euros aproximadament. En aquesta nau, precisament, és on encara es guarda el record del que va ser la fàbrica, on hi ha habilitat el Museu del Vapor de la Burés.

L'Ajuntament d'Anglès va comprar l'antiga fàbrica tèxtil Burés el 2007, just abans que comencés la crisi. La Burés havia estat un imperi tèxtil que va anar-se apagant amb la competència dels països asiàtics, i un cop tancada la fàbrica, la compra es va tancar per 4,2 milions d'euros. En un poble que tenia un pressupost aproximat de sis milions d'euros, en pocs anys es va veure que l'adquisició era una llosa per al consistori. Amb la caiguda en picat dels ingressos, l'Ajuntament es va veure aviat incapaç d'assumir el deute que generava. El deute de l'Ajuntament, a més, se situava el 2011 en gairebé onze milions d'euros (abans havia estat de “només” 3,6 milions).

L'Ajuntament ha intentat algun cop revifar l'espai. Un d'aquests intents va ser el 2012, quan va voler adequar un espai destinat a sala de ball per als jubilats. El projecte es va endarrerir perquè es devien uns 200.000 euros a la constructora, un cop pagats es va tirar endavant, finalment, i l'Ajuntament preveia obrir l'espai a finals d'abril del 2012. Les previsions, però, van ser massa optimistes, ja que faltava fer-hi arribar la llum. “Costava 40.000 euros i no podíem, mirarem ara que amb el transformador del Bonpreu també hi hagi llum per als avis”, va dir ahir Espinet.

Els intents de l'alcalde de treure's de sobre la fàbrica

Els intents de Pere Espinet de treure's de sobre, almenys en part, una fàbrica “heretada” de l'anterior govern van començar ja fa temps. El gener del 2012, l'alcalde va oferir la Burés “de regal” a la Generalitat a canvi que no haguessin d'assumir-ne el deute, cosa que el govern català va rebutjar. El març del 2012 Espinet va arribar a fer una crida a la desesperada perquè a la Burés s'hi fes un parc temàtic, i va demanar a la Generalitat que l'ajudés a trobar un promotor. De parc temàtic res, però sí que s'hi pot visitar l'espai que allotja el vapor de la Burés. Construïda el 1900, es tracta d'una autèntica joia del patrimoni industrial català, una peça única que retrata el funcionament de la indústria tèxtil de finals del segle XIX i principis del segle XX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.