Urbanisme

urbanisme

Els pisos del MOPU desapareixen del paisatge de la Vall de Bianya

L'Incasòl finalment els ha pogut enderrocar i, ara, els terrenys s'incorporaran al polígon industrial Els Morrals

Es van construir en els anys setanta

Els 33 pisos dels treballadors de l'antic Ministeri d'Obres Públiques i Urbanisme (MOPU) de la Vall de Bianya ja han estat enderrocats i així s'ha modificat una part tristament característica del paisatge del municipi. Aquests pisos estaven situats rere el centre de manteniment de carreteres i, per tant, eren vistos per tots els conductors que circulaven pel sistema de túnels del Capsacosta.

Aquests pisos, ara de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), estaven abandonats i en un grau molt lamentable de deteriorament. Fins i tot, n'hi havia alguns que mai no es van arribar a ocupar. L'enderrocament, però, no s'ha pogut programar fins ara, perquè un dels dos últims inquilins va dur als tribunals el fet de no poder adquirir el seu pis.

Aquests pisos els va construir en els anys setanta l'antic MOPU per als seus treballadors –tenien dret a ser-hi fins a la jubilació–. En els anys vuitanta, van passar a la Generalitat amb el traspàs de les competències de carreteres. El 2002, va fracassar l'intent de vendre'ls.

L'Ajuntament de Bianya va legalitzar-los incloent-los en la urbanització del polígon Morrals. Un cop enderrocats, serviran per ampliar, si cal, les instal·lacions que Carreteres té al costat i per a usos industrials. De fet, el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra ha informat que l'enderroc dels antics pisos dels treballadors del MOPU adjunts al centre operatiu de Carreteres es reconvertiran per a l'activitat econòmica. En concret, una part s'incorporaran al polígon industrial Els Morrals, on es construirà un nou accés.

Serra hi ha afegit que s'haurà de fer una nova ordenació que preveu la reubicació dels espais lliures que afecta el POUM de la Vall de Bianya, bàsicament espais verds, i el pla parcial de la zona. Ara, aquests terrenys són de l'Incasòl.

LA XIFRA

33
pisos
hi havia a l'edifici dels treballadors de l'antic MOPU de la Vall de Bianya, ara enderrocats.

LA DATA

1970
Dècada
en què el Ministeri d'Obres Públiques i Urbanisme va fer construir els pisos de la Vall de Bianya
2
llogaters
i extreballadors de Carreteres havien dut als tribunals la rescissió del contracte de lloguer.

La via verda ja té tanca

A la mateixa zona dels pisos dels treballadors de l'antic MOPU, prop de l'Hostal Nou, el Consorci de les Vies Verdes de Girona hi ha enllestit els treballs d'instal·lació de les tanques de protecció de la via verda del municipi. Aquest tram forma part de la connexió de les rutes del Ferro i del Carbó del Ripollès i del carrilet Olot-Girona. Discorre just al costat de l'eix Pirinenc en molts dels trams entre la Canya i Llocalou i l'Hostal Nou. Amb aquesta actuació, ara, només quedarà per fer el tram entre l'Hostal Nou i Sant Joan de les Abadesses, que és el més complicat a causa de l'orografia del terreny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia