Urbanisme

Aitona frena la caiguda de roques en cases del poble

Enllestit el projecte d'instal·lació de malles i barreres metàl·liques per subjectar la serra

L'Ajuntament estudia ampliar la protecció a més zones

L'Ajuntament d'Aitona, al Segrià, ha subjectat una part de la serra que hi ha al poble i que suposava un perill per a una dotzena de cases pels despreniments de roques que patien.

Després de poc més de dos mesos d'obres, ja s'han instal·lat un conjunt de malles metàl·liques i barreres a la capçalera i als vessants de la serra per evitar aquests despreniments. En un principi s'han protegit aquests immobles del carrer Pare Palau, els més directament afectats.

Els veïns feia vint anys que reclamaven aquesta actuació, atès que periòdicament patien petits despreniments, tot i que després de l'estiu van caure roques i alguna va acabar entrant als pisos i trencant finestres. “Ara els veïns estan satisfets i veuen que estan segurs”, va explicar l'alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol. L'Ajuntament va aconseguir un ajut de la Diputació de 60.000 euros per executar el projecte i ara, segons va confirmar Pujol, estudiaran el cost que podria comportar ampliar l'actuació per protegir vint cases més, que també estan enganxades a la serra i on hi ha despreniments.

LA XIFRA

60.000
euros de cost
del projecte per garantir la seguretat d'una vintena d'edificis i que va aportar la Diputació.

La culpa és de l'erosió del terreny

Els tècnics que van redactar el projecte d'Aitona van concloure que aquesta serra està formada per estrats argilosos i de gresos que presenten fortes erosions en diverses zones. Així doncs, les pluges i el vent van erosionant la roca fins que es trenca.

Intenses pluges de l'estiu i la tardor van alertar els veïns i l'Ajuntament, atès que van caure roques grans que van provocar danys menors, però que podien ser un perill per als veïns. Per aquest motiu es van executar les obres amb caràcter d'urgència. Fins aleshores, els despreniments havien estat sobretot de petites pedres i de sorra.

El nou sistema de protecció evitarà els despreniments o almenys farà que les roques no caiguin cap a les cases, sinó que quedaran aturades per les malles metàl·liques. L'alcaldessa, Rosa Pujol, va explicar que l'obra, que es va començar abans d'acabar el 2014, s'ha completat fa pocs dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona