Urbanisme

Patrimoni en obres

Roses, Agullana, Ordís, Montgai, Móra d'Ebre, Constantí i Calonge de Segarra, entre els setze municipis on l'Incasòl rehabilitarà nuclis antics aquest 2015

S'han prioritzat les actuacions amb caducitat de cofinançament

A la rectoria del Far d'Empordà, a l'església vella de Vilanova de la Barca i al pont de les Caixes de Constantí els ha tocat la loteria. L'Institut Català del Sòl (Incasòl) els ha inclòs en una llista de divuit actuacions de restauració o rehabilitació de nuclis antics de Catalunya que es faran aquest 2015. La majoria d'obres, finançades en part per l'Incasòl, formen part dels programes 1% cultural o Reviure velles ciutats, tot i que també n'hi ha algunes que són fruit d'acords amb ajuntaments com ara els de Jafre (Baix Empordà) i Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre) i un encàrrec del Consell Català de l'Esport per rehabilitar el Museu de l'Esport Melcior Colet, a Barcelona.

Entre les obres que ja s'estan executant, hi ha la urbanització del carrer de la Concòrdia d'Agullana (Alt Empordà). “Després de 35 anys de no haver actuat en aquest carrer, ja tocava, perquè tant l'asfalt com el paviment s'havien degradat molt”, comenta Alfons Quera, alcalde de la població. L'obra, adjudicada per un pressupost final de 191.400 euros i amb data de finalització prevista per a aquest març, s'ha sufragat majoritàriament gràcies al fons europeu Feder i a una aportació de la Diputació de Girona.

De més durada (un any, en principi) i complexitat serà la restauració de l'església vella de Vilanova de la Barca (Segrià). “És una molt bona notícia per al municipi, perquè des del 2009 esperàvem poder fer aquestes obres”, explica Montse Mayos, alcaldessa de Vilanova de la Barca. La restauració, finançada en un 80% per un Puosc i gairebé en un 10% per l'Ajuntament, s'ha adjudicat per 312.000 euros, diners que serviran per recuperar tot un símbol. “L'església vella és l'únic monument que tenim parcialment en peus d'abans de la Guerra Civil, quan el poble va ser bombardejat diverses vegades”, recorda Mayos.

Afinar la selecció

Per què s'ha prioritzat la restauració del baluard de Sant Andreu a la Ciutadella de Roses (Alt Empordà) i la de l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció a Montgai (Noguera), de la qual feia ben bé cinc anys que se'n parlava? Perquè es tenen en compte dos criteris. Un: si per executar aquella obra l'Ajuntament té algun tipus de cofinançament que caduca en terminis. I dos: “Si hi ha un risc de col·lapse evident i greu que pugui afectar terceres persones”, explica Carles Sala, secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya.

“En la mesura que hem pogut, hem atès obres que havien d'estar posades a licitació i adjudicades abans del 31 de desembre del 2014 perquè s'esgotava el cofinançament”, comenta Sala. “Hem intentat respectar fins a la data tot el que hi havia signat entre la Generalitat, encara que fos d'altres governs, i els ajuntaments.” Dels 160 convenis que ja estaven firmats, en aquest moment “en deuen quedar una vuitantena encara per realitzar”, comenta el secretari d'Habitatge i Millora Urbana. Segons ell, abans es prioritzaven les obres en funció de l'antiguitat dels convenis, però en moments de contenció com l'actual per executar obres o infraestructures amb una inversió superior als 600.000 euros (generadores de l'1% cultural), s'és molt més selectiu.

El conjunt d'actuacions que l'Incasòl farà aquest any té un pressupost total de 3.124.049 euros (iva inclòs), dels quals 2.001.381 euros corresponen a pressupostos ja adjudicats. La resta són pressupostos segons conveni, subjectes a possibles rebaixes.

LES FRASES

L'església vella és l'únic monument que tenim parcialment en peus d'abans de la Guerra Civil
Montse Mayos
alcaldessa de vilanova de la Barca
En la mesura que hem pogut, hem atès obres que havien de sortir a licitació abans del 31 de desembre
Carles Sala
secretari d'habitatge i millora urbana de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona