Urbanisme

Construeixen una cúpula de canya i bambú de 17 metres

Els impulsor de la bioconstrucció a l'Escola de Natura les Esplanes, de Nulles, afirmen que serà la més gran coberta de l'Estat

S'empraran un total de 6.000 canyes de Sant Joan i 2.000 de bambú

L'Aula de Natura les Esplanes a Nulles (Alt Camp) està desenvolupant un projecte de bioconstrucció consistent a aixecar una gran cúpula feta amb canya de Sant Joan i bambú. Segons Xavier Boltà, promotor de la iniciativa, un cop estigui enllestida serà l'obra revestida més gran de les que s'han fet fins ara a l'Estat.

La idea va néixer per la necessitat de dotar l'Aula de Natura d'un espai cobert on poder desenvolupar activitats. Boltà, seguint els principis que van inspirar el seu centre de natura, va optar per la bioconstrucció aprofitant els recursos naturals de l'entorn.

La cúpula ha estat dissenyada per l'enginyer de bioconstrucció Ivan Fernàndez. Diversos grans arcs de canya i bambú defineixen una estructura de 17 metres de diàmetre i més de 5 metres d'alçada. Ara s'està procedint a completar el tancament amb els feixos de canya i, un cop acabat, es cobrirà amb un arrebossat exterior.

Per a la construcció dela cúpula s'hauran utilitzat unes 6.000 canyes de Sant Joan i 2.000 de bambú. L'estructura s'ha calculat per a suportar més d'una tona de pes del recobriment arrebossat que també es farà amb productes naturals. De fet, segons explica Boltà, s'està treballant en la composició amb l'objectiu d'aconseguir un producte resistent però de poc pes. Presumiblement, la base serà una barreja de terra, guix o palla, junt amb altres productes que s'estan analitzant, com ara la closca d'arròs o el suro.

Després que l'any passat es va enllestir el projecte tècnic, “a la lluna del mes de febrer es va procedir a tallar la canya perquè és la millor època”. Posteriorment, s'han programat tres camps de treball per portar a terme la construcció de la cúpula.

El primer es va fer durant Setmana Santa amb l'objectiu d'aprendre la construcció dels arcs. El segon ha estat aquest mes de juliol, centrat en el muntatge de l'estructura. Finalment, el mes de setembre es farà un tercer taller per aprendre l'aplicació de l'arrebossat. Els tallers estan destinats a estudiants d'arquitectura, “tot i que són oberts a voluntaris i persones que estan interessades en la bioconstrucció”, explica el promotor de la iniciativa.

De fet, el projecte s'emmarca en la construcció cooperativa. Forma part de la Cooperativa Integral Catalana, de manera que les entitats que en són membres poden fer col·laboracions econòmiques a canvi de disposar de l'espai per a activitats un cop estigui enllestit, la qual cosa es preveu per a la primavera vinent. Per a l'arrebossat, el més costós de l'obra, es compta també amb un projecte a Coopfunding.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona