la contra

A terra, el mur

Una acció reivindicativa al carrer de Sant Elies de Reus va posar en evidència fa unes setmanes la difícil gestió de la cosa pública i, també, de la cosa privada

De totes les notícies de la vida ciu­ta­dana de l'inici de la tem­po­rada de tar­dor, i després de la pausa esti­val que a Reus ha estat més avor­rida que mai, amb tanta calor, tanta inac­ti­vi­tat i tanta crisi, la més impor­tant per a la cro­nista va ser l'acció llam­pant que fa una mica més d'un mes va per­pe­trar el veïnat del car­rer de Sant Elies, amb el Casal Des­per­ta­ferro al cap­da­vant, con­tra un mur absurd que fa molt de temps que està a la rua. Mira amb què em surt ara aquesta!, deu pen­sar el lec­tor, davant la cons­ta­tació que a Reus i al seu món pas­sen coses més impor­tants i més greus que l'existència d'una paret, tema que, d'altra banda, dona­ria per escriure una bona crònica metafísica. Doncs no s'ho cre­gui, ama­ble lec­tor, perquè això de la infor­mació, com quasi tot en la vida, és sub­jec­tiu i sem­pre hi ha algú que deci­deix el que és impor­tant i el que no, que tot el que passa al món no cabria al diari. Per tant, si la cro­nista diu que la notícia més impor­tant de la tor­nada a la nor­ma­li­tat ciu­ta­dana ha estat l'existència d'una paret, doncs ho és. I avall que fa bai­xada.

De fet, en són dos, de murs, els que toquen el vora­viu a la zona: aquest que va ser omplert de pin­ta­des rei­vin­di­ca­ti­ves i un altre que hi ha al per­pen­di­cu­lar car­reró veí de Gras Elias. Doncs vet aquí que fa un temps, uns anys fins i tot, es va bas­tir una paret tre­menda al car­rer de Sant Elies, d'uns 24 metres d'allar­gada, perquè al solar que que­dava a dins hi havien d'edi­fi­car una casa. La casa no s'ha fet, de moment, i tam­poc sem­bla que ara sigui l'època més propícia perquè algú s'animi a bas­tir-la, perquè ja se sap que serem els últims euro­peus a sor­tir de la caverna de la recessió econòmica. Però el mur va que­dar allà, impertèrrit i indi­fe­rent a les molèsties que pro­voca a la via pública, que és de via­nants i és de tot­hom. La paret, impo­nent en llar­gada i alçada, enva­eix un espai publi­co­per­so­nal i, per tant, negui­teja i pro­voca tensió al via­nant, com quan a l'ascen­sor se't col·loca algú al cos­tat, massa a tocar, i no saps on has de mirar ni què t'has de ras­car. Aquest mur pre­po­tent i antipàtic, doncs, feia massa temps que empi­pava i ningú ja no sabia ben bé per què hi era. Com també moles­tava el del car­rer de Gras Elias, on sí es va fer la cor­res­po­nent casa, però la paret con­ti­nu­ava incòlume i apro­pi­ant-se més de la mei­tat de la via pública. En tot aquest afer hi ha una certa desídia muni­ci­pal, és clar, com no podria ser de cap altra manera, perquè si les cases no es fan, doncs que vin­gui la bri­gada i tiri les parets a terra d'una vegada. Però la via pública arreu i a Reus és un assumpte com­plex, un camp de mines que no saps per on has de tre­pit­jar i una assig­na­tura pen­dent d'apro­var. Per això, els des­per­ta­fer­ros i com­pa­nyia van optar per pin­tar-hi con­sig­nes rei­vin­di­ca­ti­ves amb lemes un xic alti­so­nants com ara «Des dels bar­ris de la ciu­tat cons­truïm la lli­ber­tat» i «Avall el mur, el car­rer per a les per­so­nes», i hi van posar una car­te­llera per expres­sar la manca d'infor­mació que la ciu­ta­da­nia rep de l'Ajun­ta­ment de Reus, així com la manca de car­te­lle­res públi­ques i d'espais d'expressió de les enti­tats locals. Perquè, mal­grat tota la història digi­tal i la glo­ba­lit­zació infor­ma­tiva, i els blocs i els cor­reus electrònics, sem­bla que la gent encara tin­gui ganes de tro­bar-se, de dir-se les coses en per­sona i de pen­jar anun­cis als car­rers.

Pot­ser hau­ria estat més efec­tiu, mal­grat les mul­tes i els renys muni­ci­pals que hau­rien vin­gut després, aga­far el mall i esmi­co­lar els murs de la ver­go­nya. Però sense endur-se cap tros a casa, que aques­tes parets no tenen cap valor històric. Només toquen el que no sona. O sigui que això no és Berlín ni som el 9 de novem­bre del 1989. Aviat farà vint anys, per cert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.