Frigoter ja ha tancat a Salt i se'n tramita l'enderroc
fase Reyal Urbis ha presentat ja el projecte per tirar a terra les cobertes amb uralites incertesa La situació financera del promotor pot fer aturar el procés de reurbanització
L'Empresa Frigorífics de Ter (Frigoter) ja ha abandonat completament les instal·lacions que tenia a Salt i es fa d'aquesta manera un pas més cap a la reurbanització del sector, de 26.213,24 metres quadrats. Situada a l'extrem oest de l'arc que conformen l'AP-7, el passeig dels Països Catalans i l'N-141 (carrer Major), la parcel·la està ja en mans del promotor que ha de fer-ne el desenvolupament per convertir l'antic espai industrial en un de residencial. L'empresa promotora, però, és Reyal Urbis, companyia que actualment està immersa en un procés de concurs de creditors.
Aquesta situació incerta de l'empresa, afegida a la conjuntura econòmica general, genera dubtes de si tindran prou capacitat per desenvolupar el nou sector o, en el millor dels casos, complir el calendari de compromisos contrets amb el consistori saltenc.
D'entrada, però, el projecte avança. L'empresa promotora ja ha iniciat els tràmits per endegar l'enderroc de les construccions poques setmanes després que Frigoter (empresa del grup Terfrisa que ha estrenat recentment unes modernes instal·lacions a Vilamalla) hagués cessat l'activitat a Salt. En aquest sentit, el regidor d'Urbanisme de Salt, Àlex Barceló, confirma que Reyal Urbis ha presentat al consistori un primer projecte d'enderroc. En aquest cas, el de les construccions amb cobertes d'uralita. El regidor espera que no s'aturin aquí i que continuïn fins a deixar completament lliure el solar: “Des de l'Ajuntament vetllarem perquè el deixin net. Tant per una qüestió d'higiene com de seguretat.” El govern saltenc s'ha reunit amb els veïns propers a Frigoter, i que es deixi el solar en condicions era una de les principals preocupacions que tenien. S'ha acordat no enderrocar el mur perimetral, per fer el solar menys accessible i evitar abocaments i d'altres usos indeguts.
Un any de retard
La cessació de l'activitat de Frigoter s'havia d'haver produït el 4t trimestre de 2014 i no ara, segons el calendari d'etapes previst. Aquest endarreriment d'un any podria fer retardar totes les fases posteriors, en el millor dels casos. Ara toca la fase d'enderroc i l'inici de desmantellament de les instal·lacions. Després s'haurien d'elaborar els projectes d'urbanització i de reparcel·lació, i després, l'execució de les obres, que, en el calendari previst, havia de ser a final del 2017. El primer trimestre del 2018 es preveia la construcció dels nous habitatges de protecció. Haurien d'estar fets a final del 2020. Barceló, però, veu molt complicat que es compleixi aquest calendari —fins i tot preveient l'endarreriment d'un any— tenint en compte la situació de l'empresa: “No sabem si ho netejaran i prou o seguiran per fer els habitatges. Tot dependrà de qui sigui el nou propietari del solar, si continua essent Reyal Urbis o canvia de mans, un cop es resolgui el concurs de creditors.”
L'empresa va entrar en concurs de creditors el març del 2013 per un dèficit patrimonial de 1.699,3 milions d'euros. Reyal Urbis va presentar recentment una proposta de conveni per sortir del concurs de creditors, però un jutjat de Madrid la hi va refusar al setembre.
Un nou espai ciutadà
Els 26.213,24 m² de Frigoter (23.614 m² en mans de Reyal Urbis i 2.599,24 m² de vials propietat de l'Ajuntament de Salt) són el sector pendent de desenvolupar del municipi on aquest desenvolupament està més avançat, i depèn només de la capacitat dels inversors de tirar-lo endavant. Tot i que s'hi preveia fer 207 habitatges, es va haver de rebaixar a 179 per mantenir la densitat després que s'haguessin d'excloure de la modificació del planejament 4.092,76 m² que són del Ministeri de Foment. A part dels habitatges hi ha previstes zones d'equipaments i gairebé 5.000 m² d'espais verds. Es vol millorar, també, la transició cap al barri vell.
LES DATES
LES XIFRES
L'avançada del creixement del sud del municipi
J. NadalEl desenvolupament del sector Frigoter és, en paraules del regidor d'Urbanisme, el que està més avançat dels que es poden dur a terme a Salt en els pròxims anys. Es desenvolupi immediatament o no, probablement és l'avançada del desenvolupament d'un milió de metres quadrats al sud del municipi. Es tracta de tot el sòl que queda al sud de l'avinguda de la Pau i el camí dels Carlins, des dels límits amb Girona fins a l'autopista AP-7, i fins a Vilablareix. Dos sectors ja s'han tramitat. Són els sectors Margesa i Marroc, al sud de la
C-65, on es preveuen usos comercials i industrials.
Al Vallvera-Sitjà, que fa uns 400.000 m², s'hi podria instal·lar el nou hospital Trueta i parc de Salut—en cas que es decidís fer-lo a Salt—, zona per a equipaments i espai residencial. El desenvolupament de Vallvera-Sitjà es va iniciar, però està, per ara, aturat.
Hi ha un altre sector no delimitat que és el que ha creat més expectació i controvèrsia en l'àmbit local i d'àrea urbana. Una part podria ser per a usos residencials i la resta per a usos comercials i, en especial, per a grans establiments, possiblement un Ikea. La creació d'una trama urbana consolidada amb Girona ha obert la porta a ser la seu, en el futur, de grans establiments. El sector, però, està fora de la trama urbana local i, per tant, abans de poder tenir un Ikea s'hi hauria d'afegir i l'operació necessitaria el vistiplau de diversos departaments de la Generalitat. Aquest desenvolupament aniria lligat, per llei, a un creixement residencial important. Des del govern, Independents per Salt (soci d'ERC) sempre han manifestat molts recels sobre aquest creixement i el model econòmic dels grans establiments. Aquest fet pot condicionar que es dugui a terme o pot dur a una renegociació de les condicions amb què es faci.L'alcalde de Salt, Jordi Viñas (ERC), ha dit en diverses ocasions que “Ikea sí, però no a qualsevol preu”. I des de l'oposició (especialment CiU) s'ha reclamat “que no es deixi escapar el projecte més important per a Salt dels propers anys”. Dilluns vinent hi ha un ple extraordinari a Salt, demanat per CiU, en què es preveu que aquesta confrontació de projectes estigui damunt la taula.