Urbanisme

Treballs previs a l'enderroc de la subestació de Fonteta

Endesa va cedir a la Generalitat la responsabilitat de la instal·lació el dia 12 passat perquè assumeixi i costegi les tasques de desmantellament

La companyia no planeja, per ara, fer cap altra infraestructura

El desmantellament efectiu de la subestació elèctrica d'Endesa a Fonteta és imminent. Després d'anys de litigi i successives sentències i interlocutòries adverses –una dotzena en total–, la companyia elèctrica ha decidit llançar la tovallola i deixar en mans del Departament de Territori el procés d'enderroc de les instal·lacions. El projecte de la Generalitat per afrontar l'operació la pressupostava en uns 427.000 euros, i ahir diversos operaris ja treballaven en el desmuntatge de la infraestructura previ a l'enderroc, en compliment de la sentència que ordena restituir els terrenys a l'estat anterior a l'inici de l'obra.

Un portaveu de la companyia elèctrica confirmava ahir que el calendari, la gestió i l'assumpció de les despeses del desballestament aniran a càrrec del pressupost de Territori, ja que defensen que “la subestació es va construir d'acord amb els tràmits urbanístics, que es van seguir de manera escrupolosa”.

La infraestructura elèctrica va començar a funcionar l'octubre del 2006, per posar fi als talls de subministrament estivals al Baix Empordà. Les obres van suposar una inversió, segons l'empresa, de 9,5 milions d'euros, i, a banda dels 7.456 abonats que en depenien en l'entorn més immediat, havia de garantir el bon servei a 78.000 clients més de la Costa Brava, cobert per les subestacions de Bellcaire, l'Empordanet (a Palafrugell) i Vall-llobrega.

Dins del pla Tramuntana d'inversions d'Endesa a Catalunya, la instal·lació era estratègica per escurçar l'excessiva distància des de la subestació de Juià –encara dins de la comarca del Gironès– fins a les infraestructures anàlogues repartides pel litoral.

L'empresa i la Generalitat han mantingut el procés actiu, amb nombrosos recursos i al·legacions, per defensar la tramitació de l'obra, impugnada per un veí, Josep Antoni Masuet, i el seu advocat, Eduard de Ribot, el 2005. L'obra es va engegar amb una modificació del planejament municipal i una llicència d'obres que la justícia va considerar nul·les. Posteriorment, Urbanisme de la Generalitat va aprovar un pla especial i el consistori, una segona llicència d'obres que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també va desestimar, tot rebutjant el planejament esmenat un cop la instal·lació ja estava construïda i en servei.

Endesa no la substituirà

Tot i que el marc urbanístic permetria reconstruir la instal·lació un cop desmantellada, Endesa ho descarta pel risc que fos impugnada un altre cop. La desconnexió, fins ara, no s'ha traduït en problemes per al subministrament quan hi ha puntes de demanda –sobretot a l'estiu, quan hotels i segones residències estan en plena activitat–. Però la companyia ho atribueix al context de crisi i alerta que en el futur la situació pot canviar. De fet, han restringit noves altes i puges de potència fins que l'escenari s'aclareixi.

427.000
euros
era el pressupost del darrer projecte de desmantellament aprovat per la Generalitat per a la subestació.
9,5
milions
d'euros va invertir Endesa a la subestació de Fonteta per millorar el servei a la Costa Brava a l'estiu.

Precintada pel consistori des del juny del 2013

Sala (CiU) va acatar la interlocutòria del 24 de maig del 2013 que ordenava precintar la instal·lació. Va ser aleshores quan Endesa va desconnectar la subestació de la seva xarxa.

El municipi va descartar assumir responsabilitats

El ple de Forallac va aprovar el 4 de juliol del 2013 una resolució en què s'inhibia de les responsabilitats subsidiàries pel desmantellament de la subestació, que haurien hipotecat les finances municipals.

Sala vol que els alcaldes afectats s'hi impliquin

L'alcalde de Forallac, Josep Sala, no s'oposa a donar cobertura a la subestació al seu terme, però vol que els municipis que se'n beneficiïn hi donin suport: “Som solidaris, però no volem estar sols.”

Endesa aprofitarà l'aparellatge i el material sense ús, un cop desmuntat

Per bé que la responsabilitat de les operacions d'enderroc recaiguin en l'empresa contractada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, com a responsable subsidiari de la concessió de la llicència, Endesa mantindrà la propietat de tot l'aparellatge, torres, cablejat i equips de transformació instal·lats a la subestació, que quedarà en mans de la companyia un cop acabat el desmantellament. Les feines han començat pel desmuntatge dels equips.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia