Urbanisme

Montcada aposta per protegir el pla de Reixac

El consistori treballa per preservar el corredor verd de 450 hectàrees

S'han suspès un any les llicències urbanístiques, es vol aturar l'ARE de Mas Duran, s'ha instat a protegir-lo i no s'hi fa el Rocío

“Molta gent de Montcada fa un any desconeixia la riquesa que amaga el pla de Reixac. Ara sembla que es comença a descobrir”, afirma Javier Mateo, de la plataforma Salvem el pla de Reixac. El pla de Reixac és un corredor verd de 450 hectàrees entre Montcada i Reixac, Ripollet, Santa Perpètua i la Llagosta que “tot i ser un espai agroforestal únic de gran valor paisatgístic i rica biodiversitat, ha estat sotmès a molta pressió des de diferents àmbits”, explica el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament, Jordi Sánchez. En els darrers mesos el nou equip de govern de Montcada, format per ICV-EUiA, ERC i Cercle Montcada, ha posat en marxa diferents mesures per complir un dels punts que recull el pla de mandat: protegir el pla de Reixac. La plataforma ha obert el debat a la ciutadania i reclama solucions polítiques.

Amb la suspensió de llicències urbanístiques durant un any a la zona, amb el vistiplau de tots els grups municipals en el ple del febrer, l'Ajuntament disposa de temps per estudiar i redactar un nou planejament urbanístic del sector i, com diu Sánchez, “pensar què es vol fer”. L'equip de govern, però, té clar que l'àrea residencial estratègica (ARE) de Mas Duran, que suposava la construcció d'uns 2.000 habitatges de protecció a la zona, no entra dins de les seves previsions. Sánchez explica que l'Ajuntament ja ha transmès a la Generalitat que Montcada vol que es retiri l'ARE, malgrat que encara no s'ha fet la petició formal
ja que s'està preparant. “Volem una ciutat més cohesionada i ja no hi ha necessitats demogràfiques que ho justifiquin”, al·lega el regidor. Al febrer es va aprovar al ple una moció presentada per l'equip de govern i CiU, però que no va obtenir el suport de PP, Ciutadans i PSC, amb relació a l'ARE i es va instar la Generalitat que declari paratge d'especial interès nacional (PEIN) el pla de Reixac. Segons Sánchez, ja es treballa per recollir els informes i estudis dels experts per justificar aquesta petició. A Ripollet també es va aprovar la moció. De fet, s'hi vol implicar els ajuntaments de la zona. Des del consistori també es vol millorar el parc de la Llacuna, porta d'entrada del pla, amb el suport de l'Àrea Metropolitana. Aquest any, a més, el Rocío no es farà al pla després que a l'octubre l'Ajuntament va descartar “per motius mediambientals” celebrar la romeria a l'entorn de Mas Duran.

“Estem molt esperançats amb els avanços que s'han fet els darrers mesos”, afirma Mateo, un enamorat de l'espai que visita diàriament i on pren nota de la part bona –la varietat de plantes i d'aus, per exemple– i de la negativa, com són els abocaments il·legals. La plataforma, que té uns tres-cents seguidors a Facebook i un nucli d'unes dotze persones que hi col·laboren activament, ha treballat el darrer any per aconseguir la protecció de l'espai.

LA FRASE

És un espai agroforestal únic de gran valor paisatgístic que ha estat sotmès a molta pressió
Jordi Sánchez
regidor d'Urbanisme de l'ajuntament de montcada i reixac


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia