Urbanisme

municipal

turisme

La colònia de Borgonyà tindrà un centre d'acollida

El projecte de restauració de la casa del metge preveu obrir-hi un punt d'informació turística

La rehabilitació, pressupostada en 260.000 euros, es finançarà amb una subvenció i fons propis

La colònia industrial de Borgonyà, declarada fa tres anys bé cultural d'interès nacional i visitada l'any passat per 1.710 persones –de les quals 1.100 eren escolars–, finalment disposarà d'un centre d'acollida i informació turística. La Diputació de Barcelona va entregar divendres a l'Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló el projecte de restauració de la casa del metge de la colònia, que es rehabilitarà perquè hi tingui la seu aquest servei i també per recuperar com a espai visitable el consultori.

El projecte preveu una rehabilitació exterior total de la façana de pedra per deixar-la tal com era i una reforma interior. L'edifici, compost per dos xalets simètrics enganxats de planta rectangular –amb planta baixa i sota cobert–, es divideix en la casa del metge i el consultori. La casa on vivia el doctor que atenia els treballadors de la fàbrica tèxtil Coats es convertirà en centre d'acollida. “Aquesta serà la part més important, perquè Borgonyà no disposa de cap punt d'atenció per al visitant que ve per lliure a veure la colònia”, explica Èric Sibina, alcalde de Sant Vicenç de Torelló. La superfície útil serà de 122 m², repartits entre dues sales i dos lavabos, un servei fins ara inexistent per al turista. Per la seva part, el consultori mèdic es restaurarà per fer-ne un espai visitable: el despatx, la sala de cures, la sala de repòs, la sala d'espera i la sala de raigs. “Els objectes i els elements que hi havia estan guardats i seran un punt d'interès turístic més.”

Els dos xalets representaran una superfície construïda total de 310 m² i una superfície útil de 244 m². Entre ells dos, a més, s'hi afegirà un vestíbul d'entrada de 30 m², amb parets de vidre, que quedarà totalment integrat. “Els arquitectes han sigut molt minuciosos amb els criteris de rehabilitació, s'ha volgut deixar tot tal com estava”, explica l'alcalde. També s'aprofitarà per adequar el voltant de l'edifici i posar-hi dos punts d'aparcament per a autocaravanes, en espera que es faci la urbanització total de la zona de la fàbrica (obra que ha de ser a càrrec de l'empresa Grup Roviretes).

L'obra prioritària és fer la façana i el centre d'acollida. Si el finançament no permetés completar-ho tot de cop, el consultori es deixaria per a més endavant. El projecte de rehabilitació està pressupostat en 260.543 euros, que s'espera poder sufragar amb una línia de subvenció per a edificis singulars que la Diputació de Barcelona ha de convocar. “A la que surti ens hi adherirem, per poder començar com més aviat millor”, explica l'alcalde. En funció de l'ajuda de la Diputació després s'estudiarà quina part de recursos propis hi pot aportar l'Ajuntament. Segons Sibina, “aquest és el projecte en majúscules per a Borgonyà per als tres propers anys” i es vol que el centre d'acollida sigui la primera pedra d'un projecte turístic a la colònia de més envergadura.

La colònia industrial de Borgonyà es va fundar el 1895, quan l'empresa escocesa Coats hi va instal·lar una fàbrica de filats que va funcionar fins a principis del s. XXI. A la colònia avui encara hi viuen 450 persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona