La dessalinitzadora del Prat obre l'aixeta

Montilla afirma que es tracta d'«una gran obra per a Catalunya» que fa allunyar «l'amenaça de restriccions d'aigua»

Del mar a l'aixeta. La des­sa­li­nit­za­dora del Prat, la més gran d'Europa per a proveïment urbà, per­metrà que els ciu­ta­dans de Bar­ce­lona, les comar­ques del Penedès, el Baix Llo­bre­gat, l'Anoia, el Gar­raf, el Bar­ce­lonès, el Vallès Occi­den­tal i l'Ori­en­tal i el Maresme dis­po­sin d'aigua de qua­li­tat, ja que podrà des­sa­li­nit­zar fins a 200 mili­ons de litres d'aigua al dia (60 hm³ cada any), cosa que es tra­du­eix en prop d'un 24% del con­sum de l'àmbit metro­po­lità. Suposa, doncs, un salt quan­ti­ta­tiu i qua­li­ta­tiu que farà «allu­nyar els fan­tas­mes de les res­tric­ci­ons d'aigua», tal com afir­mava el repre­sen­tant de la Comissió Euro­pea, Fran­cisco Fon­seca. Para­do­xal­ment, s'ha posat en fun­ci­o­na­ment quan els embas­sa­ments cata­lans són plens, i tal com s'havia anun­ciat la planta ja fun­ci­ona –ahir ho feia a un 20% de pro­ducció a la planta d'osmosi inversa– i fun­ci­o­narà en el futur per sota del ren­di­ment màxim fins que no hi hagi epi­so­dis de sequera o fins que el nivell dels embas­sa­ments no baixi del 60%. Mon­ti­lla i el con­se­ller de Medi Ambi­ent, Fran­cesc Bal­ta­sar, van coin­ci­dir a des­ta­car que la des­sa­li­nit­za­dora és una mos­tra del «canvi pro­fund» que es pro­du­eix en la política de l'aigua a Cata­lu­nya. En aquest sen­tit, l'obra per­metrà que el sis­tema Ter-Llo­bre­gat no depen­gui només dels embas­sa­ments, i a més «es pro­duirà una reducció pro­gres­siva de la cap­tació d'aigües del Ter, i, per tant, una millora dels seus cabals», segons des­ta­cava Mon­ti­lla. La minis­tra va cen­trar la inter­venció en la millora de la qua­li­tat de l'aigua i en l'ús de diver­sos sis­te­mes que per­me­ten un impor­tant estalvi energètic. En tots els dis­cur­sos ins­ti­tu­ci­o­nals –a banda de la repre­sen­tació de la Gene­ra­li­tat i de l'Estat hi havia els alcal­des de les zones afec­ta­des– es va recor­dar la sequera vis­cuda fa un any, i es va des­ta­car tant la bona res­posta dels ciu­ta­dans, que van dis­mi­nuir el con­sum d'aigua, com el tre­ball coor­di­nat per superar la situ­ació a curt i a llarg ter­mini. L'alcalde de Bar­ce­lona i pre­si­dent de la Man­co­mu­ni­tat de Muni­ci­pis de l'Àrea Metro­po­li­tana, Jordi Hereu, va defi­nir l'obra com «una magnífica fàbrica de cohesió».

JOSÉ MONTILLA
President de la generalitat
«La regió metropolitana no tornarà a patir una situació crítica per la sequera»
«És una gran obra per a Catalunya que allunya l'amenaça de restriccions d'aigua»
«Es produirà una reducció progressiva de la captació d'aigües del Ter i, per tant, una millora dels cabals»
ELENA ESPINOSA
MINISTRA DE MEDI AMBIENT
«Era necessària una alternativa de futur»
FRANCISCO FONSECA
REPRESENTANT de la COMISSIÓ EUROPEA
«La dessalinitzadora farà allunyar fantasmes de les restriccions d'aigua»
FRANCESC BALTASAR
CONSELLER DE MEDI AMBIENT
«Inaugurem una peça clau d'un model que es consolida»
JORDI HEREU
alcalde de barcelona
«L'obra és una magnífica fàbrica de cohesió»

Blanes i Cunit

D'aquí a cinc anys Catalunya disposarà de quatre dessalinitzadores, que podran produir fins a 200 hectòmetres cúbics, l'equivalen a dues terceres parts del consum domèstic de la població catalana. Ara per ara en funcionen dues: la inaugurada ahir al Prat de Llobregat i la de Blanes, a la conca de la Tordera, que s'està ampliant i que passarà d'una producció de 10 hm³ a 20 hm³. Es preveu la construcció d'una tercera planta a la conca del Foix, a Cunit, i d'una altra també a Blanes. La dessalinització és considerada una coixí per evitar més episodis de sequera i garantir el proveïment d'aigua per als ciutadans. Aquesta aposta es complementa amb altres mesures com ara la descontaminació d'aqüífers, la millora de l'eficiència en l'ús de l'aigua, i la reutilització i l'estalvi en el consum. Segons el president Montilla, en els darrers trenta anys Catalunya ha viscut sis episodis greus de sequera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.