Medi ambient

Xúquer Viu considera un perill públic el macroabocador de Guadassuar

La Sèquia Reial del Xúquer, els Ullals del Riu Verd i els aqüífers i l'Albufera estaran en perill si es construeix en la ubicació proposada

El passat 3 d'abril va finalitzar el termini per a presentar al·legacions al projecte de construcció d'un abocador de grans dimensions que se situarà al terme de Guadassuar i al mateix costat de la Sèquia Reial.

Aquest macroabocador ocuparia una superfície de més de 140.000 metres quadrats —prop de 170 fanecades—, amb una profunditat de més de 35 metres en alguns punts i un volum previst d'excavació de 2.091.000 m3.

Anualment podran soterrar-se fins 100.000 tones de residus d'una població de 330.000 habitants de la Ribera i la Valldigna.

Oposició frontal

Ni què dir té que Xúquer Viu s'oposa a aquesta projecte perquè podria tenir greus efectes sobre la zona humida catalogada “Naixement del Riu Verd” i del Lloc d'Importància Comunitària “Ullals del Riu Verd”.

La ubicació de l'abocador estaria només a 953 metres del límit de la conca d'afecció d'aquesta zona humida. Els “Ullals del Riu Verd” corren greu risc de contaminació per la proximitat d'aquest abocador, contaminació que podria estar causada per una ruptura de la bassa de lixiviats o pel trencament de les grans conduccions de la CHX i de la ARJ, situades a 5 metres de l'abocador, que per vessament arribaria fins a aquesta zona protegida. També es podria produir per contaminació l'aqüífer donat el flux d'aquest, o per desbordament de les aigües pluvials del vas de l'abocador en episodis de fortes pluges.

L'Albufera amenaçada

Igualment el projecte posa en risc la conservació de l'Albufera de València que podria resultar contaminada a través de la Sèquia Reial. Una ruptura de la bassa de lixiviats podria produir un abocament contaminant en grans volums sobre el canal principal i la Sèquia Reial del Xúquer, el cabal de la qual alimenta directament l'Albufera.

Aquesta mateixa contaminació podria produir-se igualment per desbordament de l'abocador en episodis de fortes pluges. La bassa de lixiviats es troba a nivell topogràfic del sòl actual i al costat del canal principal, a una cota superior a la Sèquia Reial, que en aquest punt està més baixa que la parcel·la on es preveu la bassa.

Per tant si haguera una possible ruptura o un episodi de fortes pluges, que desbordara aquesta bassa, el destí d'aquestes aigües seria, segons el pendent del terreny, la Sèquia Reial.

Cal assenyalar que els riscs s'incrementen per la proximitat, a tan sols 5 metres de l'abocador, de grans conduccions de reg de la Confederació del Xúquer i de la Sèquia Reial. Una fuita de gran entitat en aquestes canonades podria ocasionar veritables desastres tenint al seu costat la bassa de lixiviats i el vas de l'abocador.

No només es troba l'abocador al costat del canal principal, i la doble canonada, sinó també al costat de les canonades de transport de l'aigua que enllacen amb el capçal de reg. Els diàmetres d'aquestes són variats però les ruptures, fuites i perdudes, són freqüents, i l'aigua que s'escape d'aquestes, pot produir tant, inundació de l'àrea de l'abocador, com infiltrar i descalçar el talús de l'abocador.

Plec d'al·legacions

Amb aquestes consideracions, Xúquer Viu ha presentat davant l'Administració que entén sobre aquest assumpte, les corresponents al·legacions al respecte.

El projecte podria tenir greus afeccions a les aigües subterrànies, tant en l'aqüífer de la Plana Alta sobre el que se situa, com en l'aqüífer veí de l'Ave, ja que segons la cartografia oficial de la Conselleria de Medi Ambient sobre vulnerabilitat als aqüífers, es comprova que l'emplaçament de l'abocador projectat es troba sobre una àrea de vulnerabilitat als aqüífers Alta. En un radi de distància susceptible de contaminació i en la direcció del flux de l'aqüífer regional es trobaria, fonamentalment els Ullals de Rio Verd, i diversos pous de regadiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.