Infraestructures

Els Mossos no perseguiran els camions que circulin per l'N-II

El secretari de Mobilitat de la Generalitat diu que cal més feina d'informació que no pas posar molta policia per controlar que els grans vehicles passin per l'AP-7

Els transportistes demanen que la mesura s'apliqui “amb seny”

La prohibició del pas de camions grans a l'N-II comença demà

La com­ple­xi­tat de con­tro­lar els vehi­cles de gran tonatge, que aquest diven­dres han de dei­xar de pas­sar per l'N-II –al tram de 81 quilòmetres entre la Jon­quera i Maçanet de la Selva– farà que la Gene­ra­li­tat es vegi obli­gada a ser més “fle­xi­ble” a l'hora de valo­rar les pos­si­bles infrac­ci­ons i, en con­seqüència, les san­ci­ons.

El secre­tari de Ter­ri­tori i Mobi­li­tat, Ricard Font, que ahir va pre­sen­tar a Platja d'Aro l'Estudi de millora del trans­port públic a la Costa Brava –vegeu plana 4– va ser molt gràfic en afir­mar: “El que hem de fer és més una feina d'infor­mació que no pas posar molts mos­sos per per­se­guir tot­hom”, i va afe­gir: “Tot està pre­vist i tots serem prou cívics pel seu com­pli­ment.” Per Font, “no es tracta de per­se­guir tot­hom per acon­se­guir el que es pretén”. En aquest sen­tit es va mos­trar con­vençut que el sec­tor del trans­port tro­barà la mesura “prou intel·ligi­ble i rao­nada”.

Difi­cul­tats

La Gene­ra­li­tat pre­veu que els cami­ons de més de qua­tre eixos que cir­cu­lin pel tram gironí de l'N-II a par­tir de demà –a par­tir de les 00.00 hores del dia 19– puguin ser mul­tats amb 500 euros. Però la pro­hi­bició del pas de vehi­cles de gran tonatge pot por­tar algu­nes difi­cul­tats als agents dels Mos­sos d'Esqua­dra quan atu­rin un cami­o­ner, a l'hora de demos­trar que està incom­plint la nor­ma­tiva. Segons fonts de la con­se­lle­ria de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, la idea és que la poli­cia demani al con­duc­tor el tiquet de l'auto­pista per saber on ha sor­tit i com­pro­var que ha com­plert la nor­ma­tiva i ha fet el mínim tra­jecte per l'N-II. A més, Aber­tis en els pròxims mesos té pre­vist ins­tal·lar unes càmeres de segu­re­tat per saber per on entren i sur­ten els cami­ons.

Però la patro­nal dels trans­por­tis­tes, Ase­trans, con­si­dera que això serà molt difícil, ja que els cami­o­ners que uti­lit­zen el ser­vei Tele­tac (Via T) de l'auto­pista no podran apor­tar tiquet. El secre­tari gene­ral d'Ase­trans, Car­los Pala­cio, va asse­gu­rar que el sec­tor està pre­o­cu­pat per com s'apli­carà aquesta nor­ma­tiva i demana als Mos­sos que apli­quin el sen­tit comú i el seny a l'hora de mul­tar. Pala­cio plan­teja que en alguns casos excep­ci­o­nals “caldrà màniga ampla”, ja que una apli­cació estricta “pot gene­rar molts con­flic­tes”, diu. La patro­nal s'ha reu­nit amb repre­sen­tants dels Mos­sos d'Esqua­dra per plan­te­jar alguns dels dub­tes que tenen, i en farà un segui­ment. Tam­poc ho veuen clar alguns nego­cis al peu de l'N-II.

Els cami­o­ners cal­cu­len que tin­dran un sobre­cost per tra­jecte de 7 euros, men­tre que el govern defensa que se n'estal­vi­a­ran 2 per tra­jecte.

El govern pre­veu un dis­po­si­tiu espe­cial a par­tir de demà a l'N-II per con­tro­lar, i que estarà ope­ra­tiu poc temps, ja que es con­si­dera que pas­sats els pri­mers dies ja tot­hom n'estarà infor­mat. Hi haurà mos­sos en diver­sos punts per con­tro­lar que els vehi­cles de qua­tre eixos o més no entrin a l'N-II. Els cami­ons hau­ran de dei­xar de pas­sar per l'N-II a par­tir de demà i seran des­vi­ats a l'AP-7, on els vehi­cles que usin el Tele­tac tin­dran entre un 35% i un 50% de boni­fi­cació. La pro­hi­bició és total entre les sor­ti­des d'Orri­ols (5) i Figue­res Sud (4) per evi­tar que cap camió gran passi per Bàscara. Al tram d'auto­via hi podran cir­cu­lar –tot i que el tríptic que ha fet la Gene­ra­li­tat no ho diu– i a dins de la Jon­quera. A la resta de l'N-II a Girona només hi podran entrar per car­re­gar o des­car­re­gar, i per a avi­tu­a­lla­ment.

Gratuïtat de l'AP-7

Ricard Font no va voler entrar a valo­rar la gratuïtat de l'AP-7 men­tre durin els tre­balls de des­do­bla­ment. Font sí que va mati­sar que, en tot cas, aquesta seria una mesura que només es pot plan­te­jar un cop hi hagi els pro­jec­tes redac­tats sobre la taula. Font va recor­dar que en cap cas es pot par­lar de gratuïtat perquè “aques­tes mesu­res sem­pre tenen un cost i s'ha de com­pen­sar les con­ces­sionàries”. En tot cas, el dipu­tat de CiU al Congrés Jordi Xuclà ha dei­xat clar que si s'optés per la gratuïtat d'algun tram, en cap cas això “s'hau­ria de com­pen­sar allar­gant la con­cessió”, que fina­litza el 2021. Ara només s'han posat a lici­tació tres pro­jec­tes de des­do­bla­ment i remo­de­lació de l'N-II a Girona. El Minis­teri de Foment ha pri­o­rit­zat la redacció dels pro­jec­tes de Figue­res a la Jon­quera, i del tram de Tor­dera a Maçanet de la Selva, però deixa per a més enda­vant les vari­ants que pre­veu a Bàscara i Pont de Molins i el tram de Figue­res a Bàscara.

Bàscara no vol cap autovia

M.V

Els veïns de Bàscara van decidir ahir en assemblea que mantindran les reivindicacions, però que les encaminaran a demanar millores a la cruïlla de l'N-II al municipi i també a lluitar perquè no els facin una autovia, sinó perquè s'aprofiti l'autopista AP-7 com a variant del poble. Els veïns van decidir, gairebé per unanimitat, que deixen de tallar la carretera cada dia, com han fet en els últims vuitanta dies, perquè a partir de demà deixaran de passar pel poble camions de gran tonatge. Tot i això, han advertit que seguiran atents i que no abandonaran la lluita per demanar millores a l'N-II.

Demà faran una arrossada de nou a deu del matí a peu de carretera –es quedaran a la vorera, no tallaran la via– per comprovar amb els seus ulls que han deixat de passar camions i per avisar que la plataforma Prou Camions N-II es manté viva. Els veïns no descarten fer algunes accions reivindicatives de caire festiu com les que han fet en les últimes setmanes portant el pessebre vivent o els animals dels Tres Tombs a la carretera. També preparen un acte festiu per celebrar l'èxit de la protesta que ha protagonitzat el municipi, que demà haurà aconseguit que deixin de passar camions per l'N-II.

Avui serà l'últim tall de carretera i al matí els veïns tenen previst encendre espelmes en record de les persones mortes en aquesta via. Fan una crida a tothom qui vulgui perquè s'arribi a Bàscara per encendre una espelma. Ho faran tot avui i demà. A més, a la tarda els nens del poble pintaran passos de zebra a la via i a la nit faran les campanades com les de Cap d'Any coincidint amb les dotze de la nit, hora que han de deixar de passar els camions.

Pel que fa al futur de la via, va quedar que els veïns volen que l'autopista sigui la circumval·lació de Bàscara. L'alcalde, Lluís Lloret, va explicar que el Ministeri de Foment ha recuperat un projecte de l'any 2004 per fer passar la variant amb un pont per sobre el riu –per on passa el TAV– i que aquesta era una opció que la Generalitat ja havia descartat. El ple de l'Ajuntament aprovarà demà una moció en què demanarà que la variant de Bàscara sigui l'AP-7.

Informació a camioners i comerciants

Ahir va començar una campanya informativa que s'allargarà fins diumenge i que consisteix en la distribució de 50.000 fullets a les àrees de servei i descans de l'N-II. L'empresa Dispública, que distribueix publicitat i premsa, té tres persones a peu de carretera informant tant transportistes com els comerciants. El document està escrit en sis idiomes i s'hi s'explica la prohibició del pas de camions, la multa que pot comportar i també les bonificacions que tenen els camioners a l'AP-7. El conseller de Territori, Santi Vila, ha dit que l'objectiu de la campanya és “minimitzar el neguit dels transportistes”, segons ACN.

La patronal fa una crida a les empreses a reclamar que els tornin els diners

El secretari general d'Asetrans ha dit que la patronal “animarà” les 450 empreses que representa perquè “reclamin al Servei Català de Trànsit i al Ministeri de Foment l'import que han de pagar dels peatges”, per l'obligació de passar per l'autopista. Palacio ha dit també que impugnaran la normativa judicialment. Ahir entre camioners consultats hi havia opinions diverses. En Javier, de València, assegurava: “Em pareix una bona mesura per als pobles però cal comprendre que pels preus del gasoil i l'autopista, si no estalvies, no surt el jornal. És un poc injust per a nosaltres.” En José, per part seva, explicava que l'empresa per a la qual treballa no ho veu bé però que a ell li resulta “més còmode i segur”. En Josep era contundent: “Ens estan criminalitzant, als xofers; que Foment no hagi invertit no és culpa nostra.”

L'encarregat de la benzinera dels Hostalets de Llers, Joan Casanovas, indicava que la campanya informativa arriba tard, i patia per si baixarà el negoci. El gerent de l'aparcament vigilat del costat, Manel Solà, predeia: “Si la gent no està ben informada pot ser molt complicat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.