Urbanisme

Maresme

Aqüeducte a canvi de papallones

L'Ajuntament de Pineda signa un acord amb uns promotors per obtenir la titularitat de la construcció romana

Es treballa per ubicar un espai lúdic dedicat a la divulgació d'aquests insectes

Pineda cerca des de fa temps pro­jec­tes atrac­tius que puguin reac­ti­var l'acti­vi­tat econòmica del muni­cipi. Un dels que des­can­sen des de fa mesos a la taula del govern local del PSC és la cons­trucció d'un papa­llo­na­rium en els ter­renys agrícoles de Can Cua, a tocar de la riera. Els pro­mo­tors són uns empre­sa­ris rus­sos que volen dur al muni­cipi mares­menc una acti­vi­tat sem­blant a la que fun­ci­ona a Cas­telló d'Empúries, molt a prop dels Aigua­molls de l'Empordà i que recrea un ambi­ent tro­pi­cal on hi con­vi­uen dese­nes de papa­llo­nes i algu­nes aus. La ini­ci­a­tiva, que es troba en una fase molt pri­me­renca, sem­bla haver donar ja els seus pri­mers fruits. En el ple muni­ci­pal de dijous es va por­tar a apro­vació una modi­fi­cació urbanística que per­meti que el negoci es posi en marxa i, alhora, un docu­ment que recull la intenció del pro­mo­tor de cedir a l'Ajun­ta­ment de Pineda la titu­la­ri­tat de l'aqüeducte romà que s'aixeca en els ter­renys pri­vats. Això sí, aquest con­veni només s'exe­cu­tarà si el papa­llo­na­rium tira enda­vant.

Reac­ci­ons diver­ses

La pro­posta va tenir suports dife­rents en els grups de l'opo­sició. Men­tre CiU va donar el seu vot afir­ma­tiu ente­nent que es trac­tava d'una ope­ració bene­fi­ci­osa per a Pineda de Mar, PP i ERC es van abs­te­nir. Els pri­mers argu­men­tant que no havien par­ti­ci­pat en el redac­tat del docu­ment i els segons van mos­trar els seus dub­tes tant sobre la idoneïtat de l'acti­vi­tat en uns ter­renys qua­li­fi­cats amb la màxima pro­tecció com els pro­ble­mes que pot supo­sar com ara la d'intro­duir espècies inva­so­res a peu del Mont­ne­gre Cor­re­dor.

El regi­dor d'Urba­nisme, Jordi Mas­nou (PSC), va voler esvair dub­tes asse­gu­rant que el pro­jecte s'havia expli­cat als por­ta­veus dels par­tits i que en aquest cas s'apli­cava la mateixa nor­ma­tiva urbanística que en qual­se­vol altre ini­ci­a­tiva.

Les res­tes de l'aqüeducte romà de Can Cua es con­ser­ven en força bon estat, però mai no s'han poten­ciat com a espai visi­ta­ble, mal­grat que es tracta d'una cons­trucció qua­li­fi­cada de bé cul­tu­ral d'interès naci­o­nal per la Gene­ra­li­tat. Es cal­cula que es va aixe­car cap a finals del segle II o durant el segle III a base de pedres calcàries lli­ga­des amb mor­ter de calç i sorra, i dis­po­sa­des en fila­des d'alçades dife­rents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.