Serveis

Patrimoni

El Forallac del passat, en 26 rètols

L'Ajuntament col·loca nous plafons en punts d'interès del municipi

L'il·lustrador Cesc Pujol ha recreat vells conjunts i edificis

L'Ajuntament de Forallac ha culminat un projecte per unificar la senyalització dels punts d'interès històrics i patrimonials, amb la substitució dels rètols antics i l'ampliació del catàleg fins als 26 elements, repartits entre els nuclis de Fonteta, Peratallada, Vulpellac, Canapost i Peralta i de l'espai protegit de les Gavarres, com ara la rajoleria de Can Frigola o l'església de Santa Coloma de Fitor.

Fins ara, els cartells oferien una informació històrica que en alguns casos era massa supèrflua. Per això, a més del nou disseny unificat, s'ha apostat per aprofundir en la recerca històrica i documental però mirant de sintetitzar al màxim les dades. Per fer més didàctica l'explicació, l'arqueòleg i dibuixant Cesc Freixas ha elaborat un seguit d'il·lustracions que recreen com havia estat el nucli emmurallat de Peratallada o els conjunts de Peralta i Vulpellac en els moments de màxima esplendor.

El llistat abasta des de vestigis prehistòrics, com dòlmens o les pedreres iberes dels Clots de Sant Julià, protegides com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat, fins a castells, esglésies, nuclis medievals o l'antic camí de Canapost a Empúries. Tot això sense oblidar les traces de l'activitat humana vinculada a l'aprofitament de les Gavarres, com el forn de calç de Fonteta, la carbonera de San Climent de Peralta –on cada tardor es recorda el procés de producció artesanal del carbó de llenya– o el Cau dels Pins, on també se celebra la festa tradicional de segar i batre.

Tot aquest patrimoni permet entendre la manera de viure dels avantpassats, els oficis, els cultes religiosos o el sistema defensiu de les fortificacions de Peratallada –l'altre BCIN del municipi– amb el fossar, les muralles i les torres de defensa. Alhora, es vol fer possible la descoberta, de manera autònoma per als veïns i els visitants, d'edificis i racons significatius, encara que no siguin tan coneguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.