Infraestructures

La Renfe i l'electricitat

Tot i l'estatització decretada pel dictador Francisco Franco, fins a l'any 1962 no es va electrificar la línia fèrria entre Barcelona i Girona, quan el tren ja era un problema per a la ciutat

Quan va gua­nyar la guerra, Fran­cisco Franco, el gene­ral que admi­rava un Hit­ler ales­ho­res nazi i vic­toriós, va deci­dir que res­ca­ta­ria totes les línies espa­nyo­les d'ample ibèric. El 24 de gener del 1941 i uti­lit­zant com argu­ment la inca­pa­ci­tat econòmica de l'empresa pri­vada, el dese­qui­li­bri econòmic i la plu­ra­li­tat de com­pa­nyies agru­pa­des en línies sense relació amb les neces­si­tats geogràfiques i comer­ci­als, va esta­tit­zar una xarxa fer­roviària que no tan sols havia estat objecte dels estralls deri­vats del con­flicte sinó que les pas­sava molt magres per sobre­viure a la penúria i es veia per­ju­di­cada per les pur­gues indis­cri­mi­na­des de per­so­nal que els dits “naci­o­na­les” van impo­sar. En una entre­vista que Car­les Gorini recull en el seu blog i va fer a Josep Duran i Codina, que havia tre­ba­llat com a fac­tor a l'estació de Girona, l'antic fer­ro­vi­ari recor­dava: “a una gran part dels tre­ba­lla­dors, que eren cata­lans, els van fer fora i a d'altres els van tras­lla­dar, com a càstig. Ales­ho­res van entrar uns altres, espa­nyols. Per cobrir les pla­ces van arri­bar unes colles de gent de cap allà Anda­lu­sia que, recoi de Déu, quina gent! Aquells anda­lu­sos feien una mica la seva vida, amb prou fei­nes els conei­xies. Ells feien la seva vida i nosal­tres la nos­tra.”

Eren temps que el tren es con­ver­tia en motor de la poca vida comer­cial d'una ciu­tat ador­mida i fan­tas­mal que vivia entre la por i les mis­ses i havia tro­bat un petit alè de sub­sistència en el fum de les màqui­nes que ana­ven cap a França i Bar­ce­lona. Girona vivia atra­pada entre la sort o la dis­sort dels que arris­ca­ven presó per por­tar pocs qui­los de cafè o tabac, i els addic­tes al règim que tenien la con­fiança de les auto­ri­tats que van con­ver­tir l'estra­perlo en manà beneït que els va fer rics i cobe­jats per la millor soci­e­tat.

Men­tres­tant, els nous ges­tors de la “Patria española” havien deci­dit trans­for­mar el tren en el símbol de la seva revo­lució social i el 18 de setem­bre del 1943 es podia lle­gir al diari Los Sitios un arti­cle sig­nat per Gerión (mossèn Car­les de Bolós i Vay­reda) que en la seva secció Ángulo de la Ciu­dad uti­lit­zava una anècdota banal com era el retard del com­boi de les qua­tre per des­ta­car que el fer­ro­car­ril havia entrat en la més estricta nor­ma­li­tat: “¿Quién –escri­via de Bolós– se pre­o­cupa hoy de si sale mucha o poca gente, de si el tren viene lleno o vacío, de si parte o no con retraso? Sola­mente los que deben tomarlo se sien­ten afec­ta­dos por tales inci­den­cias, pero para los demás mor­ta­les vie­nen a ser cosa tan nor­mal como el vaivén de las olas, que con ser siem­pre dife­rente al que lo con­tem­pla le parece siem­pre igual.” La veri­tat, però, és que lla­vors viat­jar en tren no era cap ganga, ja que tot i que era un mitjà popu­lar molts pocs es podien esca­par dels sal­con­duits i les revi­si­ons sumàries.

Pla Gene­ral

L'any 1953 Girona, una ciu­tat que fins molt entrat el segle XIX havia tin­gut un crei­xe­ment agreu­jat per la con­dició de plaça forta i les qüesti­ons de defensa mili­tar i s'havia expan­dit d'una manera espontània –l'Ajun­ta­ment limi­tava les seves inter­ven­ci­ons a l'ali­ne­ació de les façanes i l'altura de les cases– va fer un pas impor­tant de futur. Des de l'entrada del segle XX la manca de pla­ne­ja­ment urbanístic s'havia suplert apli­cant les direc­tius del pla d'eixam­ple, redac­tat per I'arqui­tecte Eugeni Camp­llonch i apro­vat el 1909, i unes orde­nan­ces d'edi­fi­cació del 1944, però al mes de març del 1953 es va treure a infor­mació pública un pri­mer pla gene­ral d'urba­nisme que no va obte­nir el llum verd defi­ni­tiu fins a l'11 d'octu­bre del 1955. L'aposta, que era ambi­ci­osa i pen­sada perquè es pogués desen­vo­lu­par en el temps, impli­cava la capi­tal de Girona però també els muni­ci­pis de Santa Eugènia, Salt, Sarrià, part de Sant Gre­gori i Sant Julià de Ramis i com a pro­jecte estel·lar, pro­po­sava el des­vi­a­ment del fer­ro­car­ril. Era una empresa magna que començava a For­nells, on la línia aban­do­nava el traçat ori­gi­nal per anar en direcció nord-est, tra­ves­sar l'N-II en el quilòmetre 722, tra­ves­sar Palau i Mon­ti­livi, cre­uar l'Onyar i la car­re­tera de Sant Feliu en el quilòmetre 0,8, pas­sar per un túnel sota les Pedre­res i, final­ment, després de esqui­var el Galli­gants, tor­nar a enllaçar amb el traçat antic a la línia de Pedret. Un altra nove­tat era que es treia l'estació del barri de l'Havana Petita, i alhora que la de mer­ca­de­ries es va res­si­tuar en el límit dels ter­mes muni­ci­pals entre Girona i For­nells, on avui s'aixe­quen l'Escola Mig­dia i l'Ins­ti­tut San­ti­ago Sobrequés, l'estació de viat­gers es posava a sota el semi­nari amb l'entrada al car­rer del Sac. Com va escriure Jaume Fabre en el seu lli­bre Girona entre qua­tre rius: “Bona part dels plan­te­ja­ments urbanístics de futur s'arti­cu­la­ven entorn d'aquest traçat de la via del tren. Es pre­veia un cin­turó de ronda per automòbils paral·lel a la via del tren, excepte pel que fa el tros del túnel, ja que el cin­turó de ronda sal­va­ria les Pedre­res com un pas­seig fora mura­lles. Entorn a la nova estació es cre­ava un nou barri d'habi­tat­ges i el crei­xe­ment dels bar­ris de l'entorn –Mon­ti­livi i Palau– s'havia de fer en funció de l'existència de l'estació i el cin­turó de ronda. Es pre­veia una franja verda entre Mon­ti­livi i la zona indus­trial de Palau.”

A la pràctica, el pla gene­ral del 1955 va néixer mort. L'Ajun­ta­ment fran­quista es va esti­mar més uti­lit­zar els plans par­ci­als i les orde­nan­ces com a ins­tru­ment mane­ja­ble d'espe­cu­lació. Final­ment l'estació es va que­dar allà on havia res­tat tota la vida i en una apli­cació estricta de la pro­pa­ganda naci­o­nal­sin­di­ca­lista, el 9 de maig del 1960, el bisbe Josep Cartañà, cone­gut com en Pepet Ver­mell, es vol­tava de les pri­me­res auto­ri­tats de la província, entre d'altres, el gover­na­dor Josep Pagès, l'alcalde Pere Ordis, el vice­pre­si­dent de la Dipu­tació, Narcís Figue­ras o els res­pon­sa­bles de Renfe, Lluís Boix, Josep Perxés o Fran­cesc Bosch, pre­si­dent del patro­nat d'habi­tat­ges per inau­gu­rar un nou grup de 48 pisos aixe­cats a la car­re­tera de Bar­ce­lona des­ti­nats “a los pro­duc­to­res de RENFE". En els par­la­ments que van acom­pa­nyar l'efemèride, el bisbe Cartañà va reco­ma­nar als bene­fi­ci­a­ris "el sen­tido cris­ti­ano del agra­de­ci­mi­ento, sig­ni­ficándo­les que su ben­dición había sido a la bea oración en el sen­tir de pedir a Dios salud para cuan­tos pasen a habi­tar­las, y bie­nes­tar y también gra­ti­tud que es el sen­ti­mi­ento católico, para ser­vir así a Dios y a España en esa uni­dad de la cual los fer­ro­vi­a­rios for­man parte, activa".

Feia vint-i-dos anys que s'havia aca­bat la guerra però Franco con­ti­nu­ava entes­tat a trans­for­mar l'Estat en una “uni­dad de des­tino en lo uni­ver­sal”, fins al punt que els seus dele­gats a Girona no tant sols ator­ga­ven a Renfe la cate­go­ria de pedra angu­lar en la cons­trucció de la “Nueva España” sinó que el gover­na­dor Pagès no es va estar d'asse­gu­rar: “la España de Franco que no es una madras­tra sino una madre, y por eso ama por igual a todos los hijos [...] Gra­cias a Dios, cuando los fal­sos apósto­les aban­do­na­ron al obrero, éstos encon­tra­ron, a Franco con su pre­o­cu­pación por la jus­ti­cia social y la pros­pe­ri­dad de España. De este modo sé ha for­jado lá con­vi­ven­cia y la unión de los españoles, ante la cual se estre­llarán todas las maqui­na­ci­o­nes.”

No és la nos­tra intenció entrar en dis­cus­si­ons fami­li­ars o semànti­ques, però el que sí que es pot remar­car és que per aque­lles dates l'elec­tri­fi­cació de la via encara no havia arri­bat a Girona i la millora del ser­vei havia tin­gut tants d'entre­bancs que si a l'any 1937 la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana ja havia redac­tat un pro­jecte per cobrir el tra­jecte entre Bar­ce­lona i Port­bou, no va ser fins al 1958 que no es va aca­bar d'elec­tri­fi­car el tram que unia la capi­tal cata­lana amb l'estació de Maçanet-Mas­sa­nes. Qua­tre anys més tard el cor­rent va arri­bar a l'Onyar i el 1963, a la fron­tera amb l'Estat francès. Fins ales­ho­res les loco­mo­to­res de vapor fabri­ca­des per fir­mes com Sharp & Steward, de Manc­hes­ter, Hai­naut, de Bèlgica, o la Maqui­nista Ter­res­tre i Marítima, de Bar­ce­lona cobrien un ser­vei que als anys cin­quanta es va tro­bar amb una com­petència ines­pe­rada, els auto­mo­tors Die­sel, cone­guts com a TAF (tren auto­mo­tor Fiat) que van donar un toc de moder­ni­tat al fer­ro­car­ril.

Si repas­sem l'heme­ro­teca ens tro­ba­rem que el 26 d'abril del 1962, Los Sitios reco­llia la pos­si­bi­li­tat que el Talgo, el super­tren inven­tat per Ale­jan­dro Goi­co­ec­hea i finançat per José Luis Oriol Urigüen que es pre­sen­tava com la gran inno­vació tec­nològica del fran­quisme, uni­ria Madrid amb l'Estat francès i allò obli­ga­ria a eixam­plar les anda­nes de l'estació. Més que com una com­pli­cació, els giro­nins es van aga­far l'anunci com un pas enda­vant, però no sabien que s'hau­rien d'espe­rar set anys, fins al 31 de maig del 1969, per poder lle­gir una plana sen­cera de publi­ci­tat en què s'anun­ci­ava: “Usted sale a las 11 h. 2 m. de Gerona y a las 19 h. 35 m. está en Gine­bra.

Fal­ta­ven pocs dies perquè se cer­ti­fiqués la des­a­pa­rició defi­ni­tiva dels trens petits, cosa que alli­be­rava molts metres qua­drats entre la car­re­tera de Bar­ce­lona, Santa Eugènia i Sant Narcís. Alhora, les for­ces vives de la ciu­tat no es can­sa­ven de denun­ciar que el fer­ro­car­ril que havia arri­bat com un ele­ment de progrés i moder­ni­tat, para­do­xal­ment, s'havia aca­bat con­ver­tint en una bar­rera que empan­ta­ne­gava qual­se­vol pro­jecte de futur. Segons publi­cava Los Sitios el 16 d'abril del 1968, a la secció La Gerona del Mañana: “Cuando a fina­les del pasado siglo la ciu­dad ofreció los ter­re­nos a la Compañía de fer­ro­car­ril, no podía ima­gi­narse, ni remo­ta­mente, que ello podría com­pro­me­ter en el futuro la natu­ral expansión de la ciu­dad. En el tra­zado urbano de dos kilómetros y medio del fer­ro­car­ril tiene única­mente fran­que­a­bles los siguien­tes pasos, infe­rior, en la calle Pedret, en Ave­nida Ramón Folch y en calIe Figue­rola y los pasos a nivel de la Ronda Fer­nando Puig, car­re­tera Sania Euge­nia y car­re­tera de Santa Coloma. Si unos están muy cerca entre si, lo que supone mayor difi­cul­tad, otros, como el de los pasos a nivel de la car­re­tera de Santa Coloma y de Santa Euge­nia, se hallan dis­tan­ci­a­dos por 1.463 metros, sin ningún otro punto fran­que­a­ble lo cual es un enorme obstáculo en todos los órde­nes. La Renfe. parte a la ciu­dad de Norte a Sur, mien­tras los fer­ro­car­ri­les de vía estrecha la cru­zan de Este a Oeste.

El lec­tor pot enten­dre que la situ­ació era com­pli­cada i que els pro­ble­mes sem­bla­ven insal­va­bles però quan es va publi­car aquell arti­cle, Alfons M. Thió de Pol, que era l'engi­nyer muni­ci­pal, ja havia pro­po­sat modi­fi­car el pla gene­ral del 1955 i havia accep­tat un idea pre­sen­tada per Martí Piera i Esco­fet, direc­tor dels trens d'Olot i Sant Feliu i lec­tor de revis­tes de tec­no­lo­gia que rebia de l'estran­ger. En una van des­co­brir com des­cab­de­llar la troca amb què s'havien bara­llat tants anys. Expli­cava com la cons­trucció d'un via­ducte havia resolt els pro­ble­mes d'accés fer­ro­vi­ari a un poble francès.

En una entre­vista reco­llida en el web muni­ci­pal, Thió de Pol va decla­rar a Car­les Gorini: “vaig pen­sar que podíem pro­var de fer un per­fil lon­gi­tu­di­nal de la línia del fer­ro­car­ril en el seu pas per Girona, començant des del pas a nivell de la car­re­tera de Santa Coloma fins al pont sobre l'Onyar. La sor­presa va ser que la via s'aixe­cava 5,5 metres, és a dir, que la topo­gra­fia del ter­reny ens dema­nava un pas ele­vat.” Con­vençut que era la solució defi­ni­tiva, Alfons Thió de Pol la va donar a conèixer al tinent d'alcalde San­ti­ago Pérez Rodeja i amb la col·labo­ració de l'arqui­tecte Mas­grau i l'apa­re­lla­dor Lluís Sánchez en va redac­tar un avant­pro­jecte. Apro­fi­tant que venia a Girona, el van pre­sen­tar al direc­tor gene­ral de Trans­ports, San­ti­ago de Cruy­lles, (24-2-1968) perquè el portés a Madrid. Desprès d'una hora i mitja de reunió sense com­pli­ca­ci­ons afe­gi­des, Cruy­lles hi va donar llum verd. El que seria el via­ducte més llarg de l'Estat estava a punt de ser una rea­li­tat.

Cronologia
1941:
Es crea la Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (Renfe) encarregada de la unificació de les línies de via ampla.
1945:
Electrificació de la línia de la costa, a 1.500 volts.
1962:
Electrificació de la línia de l'estació de Maçanet-Maçanes a Girona, a 3.000 volts.
1963:
Electrificació de la línia de Girona a Portbou, a 3.000 volts.
1963:
Inauguració de l'electrificació de la línia de Girona a Portbou, a 3.000 volts.
1969:
1 de juny, primer viatge del Talgo Barcelona-Girona -Ginebra.

Objectiu militar La mort de Quico Sabaté Mirambell, les pudors i el tren Modificació del pla general del 1955

En els anys de la Guerra Civil, el tren va jugar un paper fonamental. Tant servia per traslladar soldats al front com per repatriar ferits i lluitadors internacionals, i es va convertir en un objectiu estratègic que va ser objecte dels atacs de l'aviació franquista, que un cop i altre va intentar interrompre les comunicacions amb l'Estat francès per poder evitar l'entrada d'aliments i material per als republicans. El 8 de setembre del 1937 L'Autonomista va publicar que un dia abans i per ferrocarril, després de 4 dies de viatge, havien arribat a Girona més de mil refugiats procedents d'Astúries i la zona del nord.


Tot i que no va tenir una relació directa amb Girona, sí que es pot dir que al tren es va viure un dels últims episodis violents de la postguerra. El 5 de gener del 1960, i després de trencar el setge a què el va sotmetre la Guàrdia Civil a la Mota, aquest va ser el mitjà triat per Quico Sabater, protagonista de la lluita armada contra el franquisme, per intentar-se escapar. Després de travessar el Ter, el guerriller va ocupar un tren a l'estació de Fornells, a un quilòmetre i mig de la capital, amb intenció d'arribar a Barcelona. A l'estació de Maçanet-Massanes, es va canviar la màquina de carbó per una d'elèctrica i el maqui va continuar l'escapada fins que, abans de Sant Celoni, va ordenar disminuir la marxa i va saltar del comboi. Molt malferit, va morir a les vuit del mati a mans del falangista Abel Rocha.


Enric Mirambell, un dels cronistes que ha sabut percebre l'ànima de la ciutat, recull en el seu llibre Retalls de vida Gironina que una de les pudors més desagradables que havien de patir els veïns de les cases que envoltaven la via era “el fum dels trens quan aquest mitjà de locomoció funcionava amb màquines de vapor i la línia fèrria discorria a nivell de carrer per un bon espai ciutadà. Les façanes de totes les cases del trajecte del ferrocarril adquirien un to fumat, i olor a fum que es feia notar ampliament. En èpoques de dificultat d'abastament com ho foren els anys de guerra i també els llargs anys de la postguerra, es cremava carbó de pèssima qualitat i l'olor que emanava era infecta..... el tuf del combustible de baixa qualitat es feia notar intensament.”


El 1964 l'alcalde Pere Ordis, desprès de la negativa del ministeri per fer passar el tren per les Pedreres, va promoure des del consistori una revisió del pla general del 1955 en què proposava una nova sortida pel ferrocarril. Ja no es parlava del canvi de situació de l'estació sinó que s'apostava per mantenir el mateix traçat de la línia. Després d'obtenir la conformitat de la Jefatura de Estudios y Enlaces Ferroviarios, va donar llum verd a la proposta de l'enginyer municipal, Alfons M. Thió de Pol, d'executar un nou pas elevat que va posar fi a la barrera del terraplè i va ajudar a obrir la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.