L'INCENDI DEL BAIX EMPORDÀ
El vent impedeix que el foc de Vilopriu es doni per extingit
Els alcaldes es reuneixen amb l'ACA, que accepta flexibilitzar condicions de neteja de lleres, però nega diners immediats
Anuncien 40.000 euros per netejar les vores de la GI-634 i la GI-631
L'incendi de Vilopriu es mantenia en fase de control ahir al vespre a causa del vent que no va voler amainar i que va obligar els Bombers a mantenir setze dotacions sobre el terreny. La fase de control està decretada des de dimecres al matí, però els equips d'extinció van insistir des de llavors a remullar brases i a mantenir-se atents a qualsevol columna de fum que aixequés l'alarma.
Mentrestant, ahir al matí, el representat territorial de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a Girona, Àlex Rocas, va recollir les inquietuds dels alcaldes de la zona afectada pel foc, en una reunió que es va celebrar al migdia a la seu de l'organisme al carrer Ciutadans de Girona. A la crida van assistir representants de sis municipis diferents: Colomers, Jafre, Camallera, Vilopriu, la Pera i Foixà. Joan Bonany, el batlle de Jafre, estava d'acord que la relaxació de les condicions de l'ACA respecte de les neteges seria una bon principi d'entesa. Públicament, però, no va voler fer més valoracions. “L'ACA ens ha escoltat i n'ha pres nota”, assegurava. Un representant de la Generalitat va anunciar durant la reunió que es faria una inversió de 40.000 euros per netejar les carreteres GI-634 de Colomers a Verges i la GI-631 de Colomers a Vilopriu.
No tothom va sortir de la reunió amb la mateixa sensació. L'alcalde en funcions de Foixà, Josep Sureda, va sortir-ne decebut: “Ens han dit que si volem demanar permís per netejar, ara ja el donaran, perquè ells, de moment, no ho faran pas.” Sureda, força molest, va lamentar la falta d'inversió en la neteja per part de l'ACA: “Bé que paguem el canon de l'aigua cada any. Què hem de fer, pagar i callar?”
Més pragmàtic es mostrava Josep Manuel López, alcalde de Colomers, que va declarar-se partidari que, davant la falta de finançament per part de l'ACA, l'Ajuntament avanci els diners per fer les accions de neteja que calgui en les lleres, “sempre que l'ACA doni les facilitats per fer-ho”. La flexibilització de les condicions perquè particulars i ajuntaments puguin netejar va aflorar com una de les reaccions més generalitzades de tots afectats representats en la reunió. López, un dels més afectats en aquest aspecte pel foc, ho tenia clar: “L'Ajuntament els avançarà sempre que ens donin facilitats. Buscar qui ens ho faci, no és problema. És clar que si després tot són dificultats, que s'hi ha de portar aquí o allà, després ja serà una altra cosa.”
López estava en desacord amb aquells alcaldes que s'apuntaven al raonament “o ho fa l'ACA o no movem un dit, perquè no ens pertoca”. “El principi filosòfic de ‘no trenquem els principis; que ho faci qui li correspongui' ara no em val. Bé que els trenquem en altres qüestions: a Colomers portem els nostres nens a l'escola a Verges i no tindríem perquè pagar, però ho fem, per exemple.”
L'incendi del Baix Empordà va arribar ahir al Parlament. El diputat del PP Pere Calbó va interpel·lar el conseller Ramon Espadaler respecte al rebuig d'ajuda de l'exèrcit espanyol durant l'extinció de l'incendi que va començar a Vilopriu.
Espadaler, tal com ja havia explicat des del centre de comandament avançat de Camallera dimarts, va reiterar que havien rebutjat la proposta agraint-la i va afirmar que el “no, però gràcies” havia estat per qüestions tècniques.
Els sindicats dels Bombers van denunciar ahir que els parcs de Torroella, Vall d'Aro, Palafrugell, Calonge, la Jonquera, Sant Feliu de Buixalleu, Santa Colona de Farners, Amer i Llançà han hagut de tancar perquè tots els bombers eren en el lloc de l'incendi.
LA XIFRA
Nova partida de 12.000 euros per netejar lleres
La Diputació de Girona i La Caixa destinaran 12.000 euros a netejar rieres i lleres dels municipis afectats pel foc del Baix Empordà. Segons el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, aquesta dotació (que s'emmarca en el conveni de recuperació d'espais naturals impulsat per la Diputació de Girona i l'Obra Social La Caixa) s'ampliarà en funció de les necessitats un cop els tècnics elaborin els seus informes. Aquestes actuacions s'executaran paral·lelament a les que impulsi la Generalitat amb els 400.000 euros anunciats dimecres passat pel conseller Santi Vila. L'anunci d'aquesta aportació de 12.000 euros es va fer ahir durant la presentació dels treballs de neteja de les lleres cremades en l'incendi de l'Empordà del 2012. En aquest cas, el conveni entre la Diputació i La Caixa ha permès netejar les lleres del riu Llobregat d'Empordà al seu pas per la Jonquera. El projecte ha suposat un pressupost de 37.000 euros i hi han participat 14 persones amb risc d'exclusió social.