medi ambient
Lideren un projecte de compra de CO2, al Ripollès
Coordinen la compra per part del Ministeri d'Indústria de tones de diòxid de carboni a canvi de la instal·lació de calderes de biomassa
Hi participen cinc grups d'acció local rurals del país
Un total de 42.651 tones de CO2 és la quantitat d'aquest gas d'efecte hivernacle que es proposen reduir cinc grups d'acció local de zones rurals del país liderats pel programa Leader Ripollès Ges Bisaura. La repercussió econòmica serà de 302.826 euros, a raó de 7,10 euros per tona de CO2 reduïda i comprada pel Ministeri d'Indústria del govern espanyol per combatre l'efecte hivernacle.
Tot plegat forma part del projecte BM-Rural, que té per objectiu estimular la instal·lació de calderes de biomassa al territori, tant en el sector públic com en el privat. Els que optin per aquest tipus de calderes percebran 7,10 euros per tona de CO2 que hagin deixat d'emetre.
L'associació ripollesa és la signatària del contracte i la que actua com a coordinadora del projecte. Els cinc grups d'acció local adherits recopilaran les dades dels corresponents territoris per poder tramitar la compra d'emissions de carboni. A part de l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, hi ha adscrits també la Diputació de Girona i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central; l'Associació per al DRI de la zona Nord-Oriental de Catalunya; el Consorci de Desenvolupament Alt Camp, Conca de Barberà i Anoia; el Consorci Alt Urgell i Cerdanya, i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.
Acollir-se al projecte Clima comporta, a part de percebre els ajuts, un seguiment gratuït dels consums de biomassa fins al 31 de desembre del 2020 i una verificació anual de les emissions de la caldera de biomassa.
LA XIFRA
L'aposta ripollesa per la biomassa
No és gens gratuït que el grup Leader del Ripollès lideri aquest projecte de compra de CO2 a canvi de la implantació de les calderes de biomassa. Es tracta d'una comarca que, a causa de la gran extensió d'hectàrees de massa forestal públiques que hi ha, ha apostat decididament per aquest tipus de font energètica. A Planoles, Llanars, Ribes i Ripoll, hi ha diversos edificis públics que s'escalfen o que tenen aigua sanitària calenta per biomassa.