Medi ambient

Medi ambient

Canal sense arbres

Polèmica entre ajuntaments de les Garrigues i els gestors del canal d'Urgell per una tala massiva d'arbres en una banqueta de les Borges Blanques

La Casa Canal ha instal·lat un calaix de formigó per a l'aigua però ha fet desapareix el passeig arbrat, que havia estat declarat bé cultural d'interès local i tenia usos d'oci i turístics

El pla estratègicde Ponent va instar a recuperar i mantenir l'arbrat dels canals

Les banquetes són les llargues fileres d'arbres que acompanyen els canals de reg i a les comarques de Ponent s'han convertit en un gran reclam paisatgístic, d'oci i de turisme. Durant el segle XIX els constructors del canal d'Urgell van plantar molts arbres a les vores del canal i dels seus ramals perquè les arrels ajudaven a estabilitzar els terrenys. Es van formar uns grans passejos ombrívols de freixes i plàtans que unien pobles i viles seguint el camí de l'aigua. A finals del segle XX, però, es va començar a generalitzar la instal·lació de formigó com a canalització de l'aigua, de manera que les arrels dels arbres van deixar de ser un aliat i es van convertir en un problema. La solució radical per part de la Casa Canal, nom popular que rep la Comunitat de Regants que és titular dels drets de gestió del canal, va ser treure els arbres i deixar els camins sense cap ombra. Aquesta pràctica es va estendre als anys vuitanta i noranta, fins que van començar a aparèixer veus que alertaven de la gran pèrdua de patrimoni natural i paisatgístic que aquesta pràctica suposava. Però els problemes no han desaparegut.

Aquest 2014 s'ha produït un altre episodi que enfronta l'Ajuntament de les Borges Blanques amb la Casa Canal. La Comunitat de Regants va talar el desembre passat tots els arbres d'un tram de més de 400 metres a la banqueta de la quarta sèquia entre les Borges i Juneda. Ho van descobrir i denunciar l'associació La Banqueta de Juneda i l'Ajuntament de les Borges, on havia tingut lloc la tala. L'Ajuntament no havia estat alertat de les obres, que han consistit en la retirada de tot l'arbrat, l'aplanament dels terrenys i la instal·lació d'un calaix encofrat de formigó per al pas de l'aigua pel canal. L'Ajuntament va obligar a aturar les obres (en total s'havia d'instal·lar formigó en un tram d'1,3 quilòmetres en terreny de les Borges i de Juneda) i ara reclama 24.000 euros per a la restitució de l'arbrat, amb un projecte que inclou la replantada d'una vuitantena d'arbres amb el seu reg corresponent. L'alcalde, Enric Mir, es queixa que la Casa Canal està acostumada “a tirar pel dret”, i confia que aquest episodi serveixi per canviar la manera de procedir: “Van avisar de les obres amb una carta on deien que farien un revestiment del formigó existent, però el que han fet és molt diferent, és una gran obra que ha transformat un paisatge que està declarat bé cultural d'interès local (BCIL).” Segons l'alcalde, la Comunitat de Regants hauria d'haver sol·licitat una llicència ambiental per actuar en una zona declarada BCIL. Les Borges i Juneda van declarar el passeig de la Banqueta BCIL el 2002. La Casa Canal hi va recórrer i en el cas de Juneda el tribunal li va donar la raó per un defecte de forma en la tramitació.

Els al·ludits de moment estudien la situació i no avancen què faran. Fonts de la Comunitat de Regants han explicat que no van demanar permís d'obres perquè n'estan exempts com a gestors d'una obra hidràulica declarada d'interès general, i que si era necessari també un permís ambiental “és una cosa que s'haurà d'analitzar”, però en qualsevol cas “la nostra opinió és que no ho era”, hi va afegir. Tampoc no avancen si faran una reposició dels arbres com els demana el consistori de les Borges, ni si l'obra continuarà ara en terreny de Juneda, com estava previst abans de l'aturada.

El Consell Comarcal de les Garrigues també ha protestat per la tala. Es dóna el cas que la Comunitat de Regants i el Consell Comarcal tenen signat un conveni per a la promoció turística de la Banqueta. Es tracta d'un paisatge protegit pel pla territorial parcial de Ponent del 2007, que instava a ordenar els usos de les ribes i recuperar amb el seu arbrat les banquetes de canals i séquies com a llocs d'esbarjo, dissenyar itineraris i transformar aquests espais en elements estructuradors del territori, i també inclòs en el catàleg de paisatge de les Terres de Lleida elaborat per la Generalitat el 2008, en què es destacaven les banquetes com a espais molt valorats.“Donem suport a la reclamació de l'Ajuntament de les Borges perquè això és un patrimoni de les Garrigues que no hem de malmetre”, explica el president del Consell Comarcal, Juli Muro.

Mentrestant, l'associació que va denunciar el cas, La Banqueta de Juneda, es manté alerta per si les obres continuen, un cop s'acabi l'època de reg, en direcció a Juneda. Confien que el consistori de Juneda s'afanyi aquests mesos a protegir la zona com a BCIL i que el de les Borges Blanques “no s'arronsi i faci complir la llei pel que fa al BCIL, també en el règim sancionador”. L'entitat també ha posat en marxa l'elaboració d'un inventari de tots els arbres de la banqueta de la quarta séquia, per tal de tenir sota control qualsevol possible tala o dany als arbres, com ara el que es va detectar l'any passat amb herbicides. “Nosaltres no estem en contra de la Casa Canal, al contrari, els hem reconegut sempre el seu paper; de fet, van ser ells els que van plantar els arbres al seu dia, però precisament per això no entenem que ara no tinguin cap sensibilitat cap a aquest patrimoni que ells van crear”, explica Eduard Porta, president de l'associació. Segons Porta, el transport eficient de l'aigua a través del canal i les séquies hauria de ser perfectament compatible amb la preservació de l'entorn natural i paisatgístic.

Turístic
La zona afectada per les obres (a dalt) encara conserva el cartell de l'itinerari turístic impulsat pel Consell Comarca l i la Diputació de Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.