Infraestructures

L'aeroport de Girona, l'únic que cau fort en baix cost

El primer semestre van arribar a l'Estat un 10% més de passatgers en vols de baix cost que un any abans

Augment a tots els aeroports, excepte el de València, que baixa un xic, i el de Girona, que cau un 23%

L'aeroport de Girona és l'únic de tot l'Estat espanyol on es trenca de manera destacada la tendència generalitzada a l'auge de passatgers en vols de baix cost durant els primers sis mesos d'aquest any 2014.

Segons les dades de
juny dels informes mensuals que elabora l'Institut de Turisme d'Espanya (ITE), el primer semestre de l'any van arribar als diferents aeroports de l'Estat un total de 14.380.343 passatgers en avions de companyies de baix cost, un 10,1% més que un any abans. L'augment va ser generalitzat a tots els principals aeroports en què operen les companyies de baix cost, amb només dues excepcions.

La primera, més petita, va ser la de l'aeroport de València, on el trànsit de viatgers va tenir una lleugera davallada del 2,3%.

La segona, molt més destacada, és l'aeroport de Girona. Del gener al juny d'aquest any van arribar a les instal·lacions de Vilobí d'Onyar només 430.388 passatgers en vols de baix cost –que són gairebé tots els que s'hi operen– i això va significar un 23%
menys que l'any anterior.

Aquesta forta caiguda unida a l'auge generalitzat de la gran majoria dels altres aeroports ha fet reduir la quota de l'aeroport gironí. Així, els passatgers arribats a Vilobí van suposar només un 3% del total de viatgers arribats en baix cost a tot l'Estat.

Ryanair, que acapara quasi tot el trànsit de l'aeroport gironí, hi ha reduït molt el volum d'operacions i preveu per aquest any només 1.700.000 passatgers, entre arribades i sortides, un 30% menys que l'any passat. Els primers mesos del 2014, durant la temporada d'hivern, hi oferia 19 rutes, dues menys que l'hivern anterior, i per a aquest estiu n'ha programat un màxim de 49 –i cinc d'aquestes no s'ofereixen tots els mesos–, molt lluny de les 65 de l'any passat. De fet, un estudi del web especialitzat ANNA va destacar fa poc el de Girona com l'aeroport en què Ryanair retallava més rutes aquest estiu a tot Europa.

Les dades encara empitjoraran més la temporada d'hivern que ve, perquè Ryanair ja ha anunciat una altra retallada important. Només hi haurà 14 rutes i entre els destins que es deixaran d'oferir n'hi ha de tant destacats com Londres i París, que des que la companyia irlandesa va establir base a Vilobí sempre havien estat en la programació.

Creixement de Barcelona

En canvi, segons l'estudi de l'ITE, l'aeroport del Prat és un dels que va experimentar aquest primer semestre un augment més significatiu de passatgers arribats en vols de baix cost, amb un 17,8% més de viatgers que un any abans. Això ha situat l'aeroport barceloní, amb 3,6 milions de passatgers, com a líder destacat del sector amb el 25,3% de quota. És a dir, un de cada quatre passatgers que van arribar de gener a juny en companyies de baix cost a l'Estat ho van fer al Prat.

Cal destacar també que l'auge dels viatgers en baix cost al conjunt de l'Estat va ser molt superior al que hi va haver de viatgers en vols tradicionals –un 3% més, fins a 16.262.978 persones–, per la qual cosa va pujar el pes dels passatgers arribats en baix cost, que van suposar el 46,9% del total.

LES XIFRES

23
per cent
és la caiguda que ha experimentat l'aeroport gironí en passatgers arribats en companyies de baix cost.
10,1
per cent
és l'augment que hi ha hagut en global a l'Estat espanyol de passatgers arribats en vols de baix cost.
3
per cent
és el percentatge que suposen els viatgers de baix cost arribats a Girona respecte al total estatal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia