Urbanisme

Llum verd definitiu al pla de Vidreres i la subestació d'Endesa de Santa Llogaia

La comissió d'Urbanisme aprova definitivament la desclassificació del sector SUS-10 de Vidreres, complint una sentència del 2011 del Tribunal Suprem

La comissió d'Urbanisme de Girona va donar ahir llum verd a dos dels projectes que havien quedat ajornats en sessions dels últims mesos: la preservació del pla de Vidreres i la subestació d'Endesa a Santa Llogaia, a la zona de subestacions de la MAT.

D'una banda, la comissió va aprovar definitivament la requalificació de la zona del pla de Vidreres com a sòl no urbanitzable, cosa que suposa descartar definitivament el projecte de fer-hi un pla d'activitats. Es tracta d'una modificació del pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) de Vidreres del 2003 que acompleix una sentència del 2011 del Tribunal Suprem que donava la raó a l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) i establia que la zona no pot tenir usos industrials en sòl urbanitzable delimitat, ja que es tracta d'uns terrenys potencialment inundables. Al maig la comissió no va voler donar el vistiplau a la proposta presentada per l'Ajuntament de Vidreres perquè va considerar que tenia “feblesa de continguts” –es plantejaven quatre alternatives i s'optava per una sense argumentar bé per què es desestimaven les altres–, i va demanar al consistori que argumentés millor els motius de la modificació per “blindar-ho bé”. Ahir, un cop l'“Ajuntament ha reforçat el document” –en paraules del cap dels serveis territorials d'Urbanisme, Jordi Domènech–, s'hi va donar el llum verd definitiu. Pel mig, el mes passat, l'ANG va portar l'organisme al Suprem perquè considerava que estava “frenant” l'execució de la sentència.

D'altra banda, la comissió va aprovar també finalment la subestació d'Endesa a Santa Llogaia. Al març va decidir estimar una al·legació d'una de les línies de 132 kV relacionades –que es desplaci el traçat de l'entrada a la subestació de la línia que ve de Serinyà més cap a l'est per allunyar-la de Vilamorell, un nucli de Borrassà–, cosa que va causar un altre endarreriment a un projecte que ja anava tard. Ha calgut una nova fase d'exposició pública, i el llum verd definitiu –no hi ha hagut més al·legacions– ha arribat ara, quatre mesos després. Abans d'aquest endarreriment Endesa ja havia reconegut que la subestació no estaria fins a mitjan 2015.

REE té previst engegar la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia al voltant del 15 d'agost que ve, però la infraestructura no servirà per alimentar el territori de l'Alt Empordà fins que es posi en marxa la subestació d'Endesa. Després del vistiplau d'ahir, només falta l'aprovació definitiva del conseller de Territori perquè l'elèctrica pugui començar finalment la construcció.

LA XIFRA

56
hectàrees
és la superfície del sector del pla on s'havia previst un parc d'activitats que va aixecar moltes protestes.

LA DATA

15.08.14
És el dia
en què REE compta tenir segur la MAT engegada entre Bescanó i Santa Llogaia. Endesa no haurà ni començat.

Tràmits de diversos POUM

El cap dels serveis territorials d'Urbanisme, Jordi Domènech, va explicar que la comissió havia examinat “un nombre important” de plans d'ordenació urbanística. Va destacar, d'una banda, que s'havia aprovat definitivament el POUM de Vall-llobrega, que suposa uns 177 habitatges nous i uns 9.000 m² potencials de sostre industrial i 15.000 de terciari. De l'altra, es va iniciar el tràmit d'avaluació ambiental dels POUM de Sant Andreu Salou –que no planteja creixement sinó la possibilitat de dividir els edificis en més habitatges– i de Crespià –que proposa un creixement contingut d'unes 2,4 hectàrees–. També s'havia d'iniciar el tràmit d'avaluació ambiental del POUM de Palafrugell, però va quedar sobre la taula perquè “falta concretar alguns aspectes”. A més, igual com es va fer amb tres pobles de l'Empordà al maig, es van iniciar els tràmits per convertir en indefinides les normes urbanístiques provisionals de Sant Andreu Salou, Sant Miquel de Campmajor, Osor i Susqueda, que no tenen cap figura de planejament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.