Medi ambient

El Bulli com a actiu per a una nova economia a l'Empordà

Fernando Espiga, director de Tecnalia i soci tecnològic d'El Bulli Foundation, veu el projecte com un catalitzador

Ho explica en les jornades ‘L'Empordà, el paisatge com a actiu econòmic'

El projecte de Ferran Adrià a cala Montjoi de Roses, vol ser un referent en sostenibilitat per a qüestions com el consum i la producció d'energia, o el tractament de residus i de l'aigua, i això pot ser una oportunitat per l'Empordà. Aquesta és l'aposta que va defensar ahir a l'Espai Armengol de Vilajuïga, Fernando Espiga, director de Tecnalia i soci tecnològic d'El Bulli Foundation. Tecnàlia és un consorci de 33 empreses que actua en el camp de la investigació, la innovació tecnològica i les noves oportunitats econòmiques. Espiga –que intervenia ahir a Vilajuïga, convidat per Joan Armangué en el marc de les 5es jornades L'Empordà, el paisatge com a actiu econòmic- va defensar que El Bulli Foundation pot ser “un catalitzador”, un activador per atraure noves activitats al territori.

Aparador d'innovació

El director de Tecnalia basa la seva argumentació en el concepte de living lab, que, segons ell, encaixa perfectament amb la filosofia d'El Bulli Foundation i de Ferran Adrià: els living labs, són alhora espais d'experimentació i aparadors de noves tecnologies que es posen a la pràctica. Segons Espiga, aquests espais fomenten i atrauen al territori la creativitat i la innovació, i les empreses que s'hi dediquen.

Per transformar aquesta oportunitat en realitat, Espiga avisa que cal pensar més enllà del nombre de visitants que pot atraure El Bulli. “Els visitants són importants per al Barcelona World, però en el cas d'El Bulli són només un element mínim, El Bulli Foundation té molt més potencial”, assegura Espiga.

El director de Tecnalia també indica una sèrie de passos per fer possible aquesta sinergia entre el territori i El Bulli Foundation. En primer lloc, demana un programa d'“innovació i territori” que defineixi quins són els actius actuals de l'Empordà, i quins són els sectors en els quals pot influir El Bulli, amb la finalitat de poder apostar per una “especialització intel·ligent”.

També demana la presència d'un “ecosistema d'innovació”, amb vivers d'empresa, parcs tecnològics o clústers, que hauran de ser els més adaptats als trets del territori i al motor que constituirà El Bulli Foundation. Finalment, planteja la necessitat d'una estructura de lideratge, transversal i amb participació pública i privada per obtenir els recursos necessaris; uns recursos que, segons Espiga, “cada vegada vindran més des d'Europa”.

“Un lideratge fort”

Joan Armangué, com a director de les jornades L'Empordà, el paisatge com a actiu econòmic, va cloure la conferència d'ahir fent un paral·lelisme amb altres motors i actius que ja posseeix l'Empordà, com ara Dalí, la badia de Roses i el sector agroalimentari. “El Bulli va mes enllà, i pot significar una transformació de l'economia del territori, un canvi productiu”, va dir Armangué.

L'economista, però, va advertir que aquest territori potser s'ha acostumat als temps massa fàcils, i que per fer el gir que planteja el director de Tecnalia es necessitarà un lideratge fort. “El Bulli ho pot ser”?, va concloure Armangué, deixant la pregunta oberta.

Debat a Roses entre partidaris i opositors

Al marge del discurs clarament favorable a El Bulli Foundation que es va poder sentir ahir a Vilajuïga, el Teatre de Roses era l'escenari ahir al vespre d'un debat entre partidaris i opositors al projecte. Salvador Garcia, Jordi Sargatal i Thomas Spieker per una banda, Albert Lòpez, Eduard de Ribot i Marta Ball-llosera per l'altra, van intercanviar arguments en un acte públic organitzat per Gent del Poble que va atraure unes vuitanta persones. Els arguments es van centrar entre la visió dels ecologistes, “un projecte desmesurat, al lloc equivocat, i que crearà un precedent”, i l'interès econòmic que pot representar el projecte per al país. Amb tot, el debat va tenir el mèrit de contraposar dues visions de la defensa del medi: mentre que De Ribot i Ball-llosera van carregar contra l'impacte que tindria El Bulli Foundation, Sargatal va defensar que el projecte “no afectaria cap espècie vegetal ni animal” i que, en canvi, podria ser de gran ajuda per a un parc natural que necessita recursos. Entre aquestes posicions, Salvador Garcia i Albert López (aquest, com a representant de Gent del Poble), van coincidir a defensar una consulta i més debat per a un consens sobre el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia