Urbanisme

Urbanisme

Un pla parcial aturat als jutjats

Muntanyans II torna

El propietari dels terrenys de la urbanització anul·lada pel Suprem fa un any al litoral de Torredembarra hi vol construir aprofitant les zones que no són inundables

Els terrenys pertanyen al banc dolent després de la fallida de la promotora impulsora, Vegas de Guadaira

El TSJC va declararnul Muntanyans II el 2011 perquè afectava terrenys inundables

Intent de ressuscitar el pla parcial Muntanyans II a Torredembarra, que tot just fa un any el Tribunal Suprem va declarar nul perquè preveia la construcció d'una urbanització en terrenys inundables. Els terrenys, separats de la platja i l'espai humit protegit de Muntanyans per les vies del tren, estan avui en mans de la Societat de Gestió d'Actius Provinents de la Reestructuració Bancària (Sareb), el conegut com a banc dolent, que va ser creat pel govern estatal i que n'ha assumit la gestió a conseqüència de la fallida econòmica del propietari inicial, la promotora immobiliària andalusa Vegas de Guadaira, que va entrar en concurs de creditors el març de l'any passat.

En aquest nou escenari, l'Ajuntament de Torredembarra té constància de la voluntat de la Sareb de replantejar el pla parcial Muntanyans II per tal de poder-ne treure algun profit. “La sentència del TSJC no canvia el pla general de Torredembarra, sinó que simplement anul·la el pla parcial tal com s'havia dissenyat perquè afectava terrenys inundables”, recorda l'alcalde del municipi, Enric Grangel. La voluntat del nou propietari, per tant, seria presentar al consistori una nova proposta de construcció que afectés tan sols aquells terrenys que no són inundables, una sortida que segurament reduiria l'edificabilitat prevista inicialment.

El pla Muntanyans II, que va ser anul·lat als jutjats després d'un contenciós administratiu presentat per la Plataforma Salvem els Muntanyans, preveia 550 habitatges. Aquesta va ser la proposta que va acabar aprovant la Generalitat el 2006 –per resolució directa del llavors conseller Joaquim Nadal– i que va reagrupar l'edificabilitat inicialment prevista per tal d'evitar, en teoria, les zones inundables que havia detectat la Comissió d'Urbanisme de Tarragona, que n'havia aturat com a conseqüència la tramitació. La sentència del TSJC, que és ferma després que el govern català renunciés a fer cap tipus de recurs, establia, però, que la solució aprovada pel govern seguia afectant terrenys inundables, on la legislació urbanística prohibeix construir-hi.

Procés tècnic delicat

La presentació d'un nou projecte per a Muntanyans II obriria un delicat procés de tramitació que l'alcalde torrenc té clar que hauria de tenir la supervisió directa de la Generalitat. “Considero que tan bon punt entri per registre el pla parcial, el ple hauria d'aprovar enviar-lo a la Generalitat. Estem parlant d'una complexitat tècnica sobre la inundabilitat dels terrenys que els tècnics municipals no podrien assumir amb garanties”, detalla Grangel. L'anul·lació del pla va plantejar, de fet, la possibilitat que la promotora reclamés una indemnització a l'Ajuntament i la Generalitat, la qual es podria evitar o com a mínim minimitzar amb el replantejament del pla parcial. L'Ajuntament i la Generalitat, a més, discrepen sobre qui hauria d'assumir aquesta indemnització.

Mentre s'espera un moviment en ferm de la Sareb, els terrenys de Muntanyans II continuen en total abandó, amb la urbanització dels carrers feta el 2008 degradada. “És la situació en què estan molts solars ara en mans de la Sareb”, afirma Grangel. El consistori també espera que s'avanci en el compromís d'incloure els terrenys inundables del pla parcial a l'espai natural protegit Platja de Torredembarra, un pas que fa anys que s'espera que es faci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.