Medi ambient

Medi ambient

El fenomen dels taurons a la platja

Animals, no assassins

Dos episodis recents d'albirament de tintoreres a les platges del Maresme provoquen que es prohibeixi el bany i generen alarma

Recorden que no hi ha cap episodi documentat d'atacs d'aquests taurons a la costa catalana

La seva presència al litoral és molt normal; a la Mediterrània es comptabilitzen fins a 45 espècies de taurons

No ataquen l'ésser humà,però, com a animals salvatges que són, millor mantenir-hi les distàncies

Dos epi­so­dis seguits aquesta mateixa set­mana d'albi­ra­ment de supo­sa­des tin­to­re­res a la platja de Premià de Mar i de Pineda de Mar, al sud i al nord de la comarca del Maresme, han tor­nat a reac­ti­var el debat de cada any sobre la presència de tau­rons al lito­ral català i, en con­cret, a la zona més pròxima a la costa on es con­gre­guen els banyis­tes. En ambdós casos, i com a mesura de pre­caució, Pro­tecció Civil va fer his­sar la ban­dera ver­me­lla i pro­hi­bir el bany als usu­a­ris durant unes hores per evi­tar acci­dents. Les que va fer falta perquè aquells qui con­tro­la­ven el mar dei­xes­sin de veure surar les carac­terísti­ques i temu­des ale­tes. No hi va haver cap ferit. Ni en aquesta ocasió ni, segons els experts con­sul­tats, en cap altra. Perquè en el dia d'avui no hi ha docu­men­tat cap atac real d'una tin­to­rera a un humà a les plat­ges cata­la­nes. Sense que hi hagi cap con­fir­mació ofi­cial que els ani­mals que es van pas­se­jar per les plat­ges del Maresme fos­sin tin­to­re­res, l'alarma no va tri­gar a escam­par-se per les xar­xes soci­als i els mit­jans van tro­bar una de les notícies impac­tants de l'estiu.

Els experts con­sul­tats coin­ci­dei­xen a dir que la tin­to­rera o Pri­o­nace glauca no és un ani­mal perillós, no ataca les per­so­nes i ni de bon tros les con­si­dera una presa. Sí que són els tau­rons més habi­tu­als que neden a les nos­tres plat­ges, tot i que podem arri­bar a comp­tar fins a 45 espècies dife­rents de tau­rons a tot el Medi­ter­rani. “Poden mesu­rar fins a 4 metres, però els que s'han vist fins ara no acos­tu­men a superar els 2 metres i són els mas­cles i les cries els que s'acos­ten més a les plat­ges”, explica Clau­dio Bar­ria, inves­ti­ga­dor de l'Ins­ti­tut de Ciències del Mar (ICM) i espe­ci­a­lista en aquest tipus d'esquals. “Nor­mal­ment seguei­xen les bar­ques de pesca per ali­men­tar-se de les dei­xa­lles que llen­cen al mar i poden deso­ri­en­tar-se i aca­bar a prop de la platja”, asse­nyala l'inves­ti­ga­dor, que hi afe­geix que, pel fet de ser ani­mals sal­vat­ges, “se'ls ha de tenir res­pecte, més que no pas por, i man­te­nir les distàncies”. Bar­ria comenta que no hi ha estu­dis sobre una major presència de tin­to­re­res al Medi­ter­rani, però con­si­dera que el fet que en els dar­rers anys se n'hagin detec­tat més “pot res­pon­dre al sen­zill fet que a l'estiu les plat­ges estan ple­nes d'obser­va­dors, cosa que a l'hivern no és així”.

Per Elsa Jiménez, del Cen­tre de Recu­pe­ració d'Ani­mals Marins (CRAM) , el fet que hi hagi tau­rons a les plat­ges “no ens ha de sem­blar ni estrany ni excep­ci­o­nal”. “Ells van a la recerca de bancs de pei­xos i si els bancs de pei­xos s'apro­pen a la costa ells també ho faran”, diu. Mal­grat que són ani­mals soli­ta­ris, Jiménez recorda que per ali­men­tar-se acos­tu­men a agru­par-se, però, mal­grat això, sovint res­po­nen amb la fugida davant la presència humana. “No tenen cap interès a enfron­tar-se amb els banyis­tes, però passa igual que amb els porcs sen­glars, millor no interac­tuar-hi perquè mai saps com poden aca­bar reac­ci­o­nant”, asse­nyala. Jiménez manté que la tin­to­rera, tot i no estar en perill d'extinció, és un ani­mal que es caça per ven­dre a les llot­ges i cons­tant­ment acaba a les xar­xes dels pes­ca­dors.

“La imatge del tauró assassí de per­so­nes, de la bèstia famèlica de sang, s'ha de superar d'una vegada perquè és total­ment falsa. Les pel·lícules han fet molt de mal en l'ima­gi­nari col·lec­tiu”, afirma. Clau­dio Bar­ria encara és més con­cret: “Cada any es pes­quen arreu del món més de 100 mili­ons de tau­rons i l'Estat espa­nyol és, de llarg, el país que més tin­to­re­res pesca fora de les seves cos­tes, fins a 40.000”. “Quina és l'espècie amenaçada real­ment?”, es pre­gunta.

Cos estilitzat
i musell llarg i en forma cònica caracteritzen la tintorera o tauró blau. També té els ulls molt grans i protegits per unes membranes que li fan de barrera quan lluita amb la seves preses. Té set aletes i, com el seu nom indica, el seu cos és d'un color blau intens, excepte la panxa, que és blanca. Té una longitud mitjana de 2,5 metres i un pes de 80 quilos, encara que s'han registrat casos d'exemplars de més de 4 metres i 220 quilos de pes. Reemplaça les dents de forma habitual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.