Medi ambient

Ciuraneta anuncia cinc milions d'euros per lluitar contra el cargol poma

El conseller d'Agricultura calma el sector arrossaire del Delta amb l'activació d'una nova mesura del PDR

El pressupost anual serà d'un milió d'euros

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, es va reunir ahir amb el sector arrossaire del Delta (regants, cooperatives i organitzacions agràries), que feia setmanes que reclamava una trobada amb el nou titular del departament. Ciuraneta va calmar els productors d'arròs amb l'anunci d'una mesura del pla de desenvolupament rural (PDR). Es tracta d'una mesura de conservació de la biodiversitat enfront d'espècies invasores que tindrà una dotació pressupostària de cinc milions d'euros per al període 2015-2020. “Amb aquest pressupost creiem que es pot assumir els costos que per als pagesos suposa la lluita contra el cargol”, va dir Ciuraneta. Un estudi del sindicat Unió de Pagesos (UP) sosté que els productors d'arròs del Delta assumeixen un sobrecost de 250 euros per hectàrea per les actuacions que han de dur a terme per combatre el cargol.

Pel que fa al retard en l'aplicació del pla de lluita del cargol poma, Ciuraneta es va comprometre a emprendre de manera immediata les actuacions que el sector considere prioritàries d'ara a final d'any. En aquest sentit, el conseller es va referir a la instal·lació de barreres de contenció al riu, el tractament amb saponines, la salinització dels desguassos i les actuacions d'adequació del marge esquerre després de la collita de l'arròs. “Agricultura es compromet a iniciar de forma imminent la prospecció als camps envaïts de cargol poma i la implantació de barreres al riu”, va manifestar el conseller.

Un altre dels compromisos del nou titular d'Agricultura és fer les reunions informatives sobre el pla de lluita contra el cargol tant amb els pagesos com amb el sector turístic. Aquestes reunions s'haurien d'haver fet abans del mes de maig, segons el pla d'actuació pactat al març amb el sector.

D'altra banda, Ciuraneta va explicar que Agricultura està pendent de rebre un traspàs de 432.926 euros de l'Estat provinents del fons de la Unió Europea, del fons de solidaritat, i que correspon a actuacions executades contra el cargol poma el 2013. Aquesta partida es podria destinar al pla de lluita contra el mol·lusc invasor del 2015, segons va afirmar el conseller.

LA FRASE

El problema del cargol poma és de tots. He vingut a generar confiança al sector
Jordi Ciuraneta
CONSELLER D'AGRICULTURA, RAMADERIA I PESCA

Reclamen cobrar l'agroambiental

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va aprofitar la reunió d'ahir amb el conseller Ciuraneta per demanar-li que reclami al govern de l'Estat que aboni la seua part de l'ajut agroambiental de l'arròs, que és cofinançat entre l'administració estatal, la catalana i l'europea. Dels 7,2 milions d'euros de pressupost per a l'ajut agroambiental d'actuació en arrossars (corresponent al 2014), el ministeri n'ha d'aportar 3,2 milions; la Generalitat, 1,8 milions, i la Unió Europea, la resta. UP sosté que el pagament d'aquest ajut és urgent perquè els arrossaires han hagut de fer front, un any més, a les elevades despeses que comporta la lluita contra la plaga del cargol poma. Els tractaments al camp amb saponina, la reparació de les estructures de reg, així com altres accions de contenció suposen uns costos de 250 euros per hectàrea, segons UP. Un ajut que el Consell de Ministres podria aprovar avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia