Serveis

Més vigilants, menys guaites

S'incrementen els efectius amb 37 vigilants més, però es tanquen torres de guaita a Mataró i Pineda

El parc de Mataró és el centre de control per coordinar millor els dispositius amb els vigilants i les ADF

El pla de prevenció s'allargarà fins a l'1 de setembre

Durant dues setmanes, la comarca del Maresme ha estat sota l'alerta Alfa 2. Això, a efectes pràctics, vol dir que tots els dispositius que intervenen en la campanya d'estiu es posen en alerta davant el risc elevat de declarar-se algun incendi. Fins ara no hi ha hagut cap ensurt, i tot ha quedat en les advertències que tant els voluntaris de les ADF com els vigilants forestals han hagut de fer per alguna imprudència. “No es pot baixar la guàrdia; ahir mateix, un veí tallava amb una radial a pocs metres d'uns arbres. Una guspira, i ja estem llestos”, explicava el president de la federació que aglutina la desena d'ADF de la comarca, Joan Aldrofeu.

El pla d'informació i vigilància (PVI) contra incendis forestals que impulsa la Diputació de Barclona, conjuntament amb els ajuntaments, el Consell Comarcal i les ADF, es va posar en marxa el 12 de juny passat i s'allargarà fins a l'1 de setembre. El centre de control de la comarca està situat al parc de bombers de Mataró, des d'on s'activen els protocols de desplegament dels efectius i es prenen les decisions per actuar contra un incendi. La xarxa de transmissions centralitzada des del parc permet a tots els efectius estar informats al moment fent servir la mateixa xarxa de transmissions.

Per cobrir la zona boscosa de la serralada litoral dins el pla de prevenció s'han contractat 37 vigilants més durant aquests mesos que es fan càrrec de les nou rutes mòbils i reforcen els sis punts de guaita fixos que s'han distribuït a tot el territori.

Des de fa dos anys que les torres de guaita deixen de dependre dels parcs i s'integren al pla de prevenció, que n'ha fet una reordenació. Aquest estiu no es destina cap guaita a la torre del Turó de Mata de Mataró, situada a tocar de la zona agrícola de les Cinc Sènies, que queda desatesa com a punt de vigilància dins el territori del parc del Montnegre i el Corredor, que depèn de la Diputació. Des de les ADF, un dels responsables, Vicenç Ribas, assegura que tot i el tancament la zona a primera línia de la costa queda ben coberta des d'un punt fix més elevat que hi ha a la torre dels Cirers, entre Cabrils i Argentona.

Altres punts fixos de guaita on hi haurà canvis és al turó d'en Miralles, a tocar de Pineda. Segons va explicar el cap de bombers del parc de Mataró, Joan Carles Romero, aquest punt es deixa de vigilar per part dels guaites que depenien dels Bombers de la Generalitat. Aquesta funció de vigilància només es mantindrà per la seva part des d'una de les torres més operatives contra incendis situada al capdamunt del santuari del Corredor.

Tot i això, la ubicació de la torre de guaita a l'Alt Maresme és considera un punt estratègic i els voluntaris de les ADF i els guardes forestals en continuaran fent ús, encara que no sigui una vigilància permanent. La zona del Maresme durant la campanya de prevenció i d'informació dels vigilants també inclou punts de guaita a Sant Celoni (turó Gros del Montnegre) i Arenys de Munt (turó del Fangar) tots dos dins el Parc Natural del Montnegre i el Corredor. Ells altres punts són a Cabrera de Mar (Cireres) i Premià de Dalt (Balldiri). El pla inclou també la vigilància des de Montornès del Vallès (torre del Raiguer) i Vilanova del Vallès (Cèllecs) situats dins el parc de la serralada litoral.

L'increment de vigilants a tota la zona es distribueix amb nou rutes mòbils des de Fogars de la Selva fins arribar a l'altre extrem de la comarca, a Teià. S'inclouen també en aquests recorreguts municipis que formen part de la serralada com la Roca i Vilanova del Vallès o Martorelles i Vallromanes, al sud de la comarca.

Els ajuntaments col·laboren econòmicament en el pla de prevenció que impulsa la Diputació en funció de la seva extensió de bosc i el recorregut de vigilància que s'hi fa. Aquesta aportació dels municipis es destina a finançar el carburant dels vehicles que fan servir els vigilants durant l'estiu. Alguns ajuntaments també tenen convenis amb les ADF per assumir el combustible dels vehicles.

L'abast territorial del dispositiu de prevenció d'incendis a la demarcació de Barcelona és de 472.979 hectàrees forestals, que inclou 265 municipis que formen part de la demarcació.

Efectius dels bombers

Des del parc de bombers de Mataró, els reforços per a la campanya d'estiu s'han concretat amb un dispositiu que integra un cotxe de comandament, tres vehicles d'aigua i un cotxe equipat per obrir camins forestals. Això vol dir 22 bombers per les tasques que integra aquesta “columna mòbil” que està a disposició per desplaçar-se i atendre qualsevol emergència, tal com va passar no fa gaire dies amb l'incendi a Girona.

22
bombers
s'han incorporat al parc de Mataró per reforçar la campanya de prevenció d'incendis a l'estiu.
300
voluntaris
durant l'any integren la desena d'ADF que hi ha a la comarca.
9
rutes
que fan les patrulles amb vehicles a tota la serralada, incloent-hi alguns municipis del Vallès.
37
vigilants
contracta la Diputació per cobrir tota la zona del Maresme durant l'estiu.

Una nova bassa d'aigua per als helicòpters, a Mataró

Els bombers disposaran, aquest estiu, si és necessari, d'una bassa per a captar l'aigua per als helicòpters en cas d'incendi forestal. Segons apunta el cap de bombers de Mataró, Joan Carles Romero, encara no s'ha fet servir però serà de gran ajuda la proximitat de tenir un dipòsit d'aigua en cas d'incendi. L' Ajuntament va fer construir la bassa però encara no estava operativa l'estiu passat. El nou dipòsit, de planxa d'acer galvanitzat plastificat en color verd, té 10,25 m de diàmetre i una capacitat de 162 m³. La instal·lació és desmuntable, de manera que es podrà traslladar en una altra ubicació quan sigui necessari, perquè ocupa uns terrenys qualificats com a sòl no urbanitzable. El consistori, però, va considerar adient la seva realització pel seu evident interès públic i va invertir-hi més de 28.000 euros. El dipòsit està situat en uns terrenys al carrer Galícia, prop del Centre d'Acollida d'Animals. L'altra actuació per la qual l'estiu passat es va vetllar des del consistori va ser la d'obrir les franges de protecció que separen les urbanitzacions més poblades de les zones boscoses. Aquest estiu, però, només s'han fet tasques de manteniment a les urbanitzacions més poblades, segons apunten des del consistori, i ha quedat pendent la neteja dels dos nuclis de can Gener i can Serra. Els treballs per separar les cases del bosc amb una franja d'entre 20 i 30 metres de distància es fan assumint els veïns el cost que això representa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.