Medi ambient

Alerta per fuites tòxiques al dipòsit Elena de Cerdanyola

Mobilització veïnal per aturar el projecte urbanístic del Centre Direccional en descobrir estudis “amagats” del 2013 que confirmen fugues de biogàs

Volen responsabilitats polítiques i penals

Una acampada de veïns davant l'ajuntament de Cerdanyola a finals de juliol, la presentació de més de 300 instàncies perquè s'aturi el projecte urbanístic del Centre Direccional i una jornada de xerrades, han servit per tornar a posar a primera línia el problema dels abocadors al municipi. Concretament denuncien fuites de biogàs al polèmic dipòsit controlat de residus Elena, creat el 2007 i clausurat el 2011 . Un grup de persones hereves de la dissolta Plataforma Sense Abocadors, amb Albert Lázaro i Salvador Sagarra com a caps visibles, han fet públic que el Consorci del Parc de l'Alba ha ocultat durant dos anys els resultats de dos estudis, un sobre biogàs fet per Tubkal Ingeniería SL i l'altre termogràfic fet per Sitem. Els estudis confirmen que hi ha emissions altes de metà (CH4) i de diòxid de carboni (CO2) en el perímetre d'aquest abocador que “suposen un risc inassumible segons la planificació d'ús futur” al seu voltant “si no es prenen mesures en la gestió del biogàs” i de protecció i vigilància.

Sagarra té clar que l'objectiu “és generar alarma social perquè el dipòsit, lluny de ser modèlic, està incontrolat” fora del recinte. La lluita contra aquest abocador la van iniciar el 2009 amb una denúncia a la caserna del Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona). “Aleshores ja vam dir, aportant fotografies, que s'estava fent malament l'aïllament” amb teles geodèsiques i de polietilè mal soldades i sobre un terreny mal allisat, però finalment la fiscalia de medi ambient ho va arxivar amb el compromís del consistori de solucionar-ho.

El dipòsit Elena es va presentar com un sistema pioner dins el nou model de gestió de residus l'any 2005 basat en el rebliment impermeabilitzat i restauració d'antigues argileres amb bales de residus tractades i premsades als ecoparcs, amb presència gairebé anecdòtica de matèria orgànica que, segons Segarra i Lázaro, no ho és tant i “supera el 25%”. Sobretot, i en el cas de l'Elena, des que també van començar a rebre bales provinents de l'Ecoparc 1 de la Zona Franca de Barcelona a més de les de l'Ecoparc 2, de Montcada i Reixac, quan es va autoritzar l'empresa Puigfel, que gestiona per 30 anys el dipòsit, a passar de rebre 300 tones a 1.000 per poder complir la data de tancament. Els dos veïns asseguren que a l'Ecoparc 1 no es fa separació.

Descomposició

El fet d'haver-hi alts percentatges de matèria orgànica provoca la descomposició i putrefacció de les deixalles, l'excés de lixiviats i l'acumulació de gasos, que es tradueix en l'esfondrament del sòl, com va ja denunciar la plataforma, i que l'Agència de Residus de Catalunya hi destini recursos extres per mitigar el problema.

El dipòsit ha estat objecte de moltes queixes i ara els veïns diuen que l'estudi demostra que per diferents esquerdes, al costat de l'empresa Ceràmica Can Costa (Incecosa), en alguns talussos o als abocadors de runa del costat –Montserrat I i II– “surten gasos tòxics” i ningú ha alertat els seus treballadors. Per això demanen que s'aturi el projecte urbanístic del Centre Direccional, que preveu aixecar uns 4.500 habitatges i un centre comercial al voltant del sincrotró Alba. Tot i ser conscients que és difícil provar-ho si els metges no ho testimonien, tant Sagarra com Lázaro avisen de l'increment de consultes per problemes respiratoris i càncers.

30
anys
, fins al 2040, s'encarregarà l'empresa Puigfel de la gestió del dipòsit Elena, que es va tancar a finals del 2011.
15
hectàrees
és on s'ha mesurat la presència de biogàs, amb punts que superen els límits del 5% de gas metà.
24.200
euros
han costat els dos estudis encarregats el 2013 pel mateix consorci del Parc de l'Alba.

Denúncies i responsabilitats compartides

La mobilització dels veïns va arrencar el compromís de l'alcalde, Carles Escolà, i del nou govern de tractar de la problemàtica al setembre, després de les intervencions del veí Salvador Sagarra i la petició efectuada pel PP, ERC i Compromís per Ripollet. El nou govern assegura que està recopilant informació. Escolà va visitar el dipòsit el 3 d'agost per veure les actuacions d'urgència que s'hi fan a requeriment de l'Agència de Residus (ARC) amb l'obertura de nous pous per canalitzar el gas metà. Els veïns volen que s'arribi fins al final i reclamen responsabilitats polítiques i penals a l'alcalde del mandat 2008-2012, Antoni Morral –d'ICV, que governava amb CiU–; als enginyers de la UPC creadors del sistema de bales d'ecoparc, Ramon Sanz i José María Baldosano; a Andreu Puigfel, responsable de l'empresa gestora, i a l'ARC, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.