el repunt

La via del tren

«Malgrat no haver-se realitzat el projecte, el més significatiu de tot és que la idea de la transversalitat es va concebre molt abans que s'haguessin inventat els cotxes»

Quan érem cana­lla, de tant en tant anàvem a jugar a la via del tren. Anar-hi era una aven­tura, perquè calia sor­tir del poble, tra­ves­sar la car­re­tera i enfi­lar el camí Fondo amunt fins a tro­bar el lloc. De tren, cap, i de via, menys. Ens endinsàvem en un des­munt d'uns tres-cents metres de llar­gada i d'una fondària late­ral con­si­de­ra­ble, que ales­ho­res ens sem­blava altíssima. Com si ho féssim en un con­gost dels que veiem a les pel·lícules de l'oest ame­ricà. La veri­tat és que no les teníem totes. El des­munt aca­bava en sec, on es devien aca­bar els quar­tos del finançament del gran pro­jecte del «Fer­ro­car­ril Trans­ver­sal del Prin­ci­pat de Cata­lu­nya». La via del tren era el topònim del lloc con­cret. Tot­hom del poble sabia que per allí hi havia de pas­sar el fer­ro­car­ril, però res més; el temps havia esbor­rat de la memòria d'on havia de venir i on havia de por­tar. El pro­jecte era d'una enver­ga­dura molt impor­tant, de país, que tren­cava els mot­lles de la con­cepció radial, la de Madrid quilòmetre zero i la de Bar­ce­lona on deri­ven totes les bar­ni­lles del ven­tall. La pre­tensió, amb el pro­jecte, era unir els ports de Tar­ra­gona i Roses per l'inte­rior, per Valls, Igua­lada, Man­resa, Vic, Banyo­les i Figue­res amb uns ramals com­ple­men­ta­ris de Valls a Bala­guer i de Figue­res a la Jon­quera. Un macro­pro­jecte que va fer figa supo­sem per manca de finançament. Mal­grat no haver-se rea­lit­zat el pro­jecte, el més sig­ni­fi­ca­tiu de tot és que la idea de la trans­ver­sa­li­tat es va con­ce­bre molt abans que s'hagues­sin inven­tat els cot­xes. Perquè estem par­lant d'un pro­jecte de la dècada dels vui­tanta del segle XIX, un segle abans que es comencés a mate­ri­a­lit­zar l'eix trans­ver­sal, per car­re­tera.

El 9 d'agost del 1883 es van ini­ciar les obres al terme muni­ci­pal de Vila-rodona, segu­ra­ment al lloc que hem esmen­tat. I més o menys s'hi va tre­ba­llar durant un any fins que el finançament acon­se­guit es devia esgo­tar. Les obres es van rea­lit­zar en els muni­ci­pis de Vila-rodona, Aiguamúrcia i el Pont d'Armen­tera, i con­sis­tien en des­munts, ter­ra­plens i embor­nals. Durant més d'un segle les res­tes varen res­tar pràcti­ca­ment intac­tes i fa una vin­tena d'anys les vaig poder foto­gra­fiar tal com només el pas natu­ral del temps les havia modi­fi­cat. Es podia traçar per­fec­ta­ment el recor­re­gut damunt del mapa.

Amb la recent expla­nació d'unes ter­res de vinya, al peu de la car­re­tera just entrat al terme d'Aiguamúrcia, venint de Vila-rodona, s'ha fet des­a­parèixer tot el traçat que s'havia man­tin­gut en aquesta finca, un des­munt més o menys d'un metre d'alçada, que els antics pro­pi­e­ta­ris ano­me­na­ven també la via del tren. El fet se suma a expla­na­ci­ons que s'havien fet fa uns anys al terme de Vila-rodona que també van des­truir part del traçat, i al tan­ca­ment d'una finca amb filat metàl·lic, que no per­met veure'n algu­nes res­tes. Curi­o­sa­ment aques­tes pèrdues s'han produït després d'un canvi de pro­pi­e­tat, que ha pas­sat de mans page­ses o de pro­pi­e­tat antiga a nous pro­pi­e­ta­ris vin­guts de fora del sec­tor agrari. Tot un símbol!

Quan els can­di­dats a regi­dors o regi­do­res de Cul­tura pre­sen­ten pro­grama, el manual diu que pro­po­sin crear rutes pel muni­cipi per atraure turisme cul­tu­ral, rural, etc., tot i que a vega­des no cone­guin el terme, ni hagin lle­git res del que se n'ha publi­cat, ni s'hagin dis­tin­git per la seva acti­vi­tat en la defensa, valo­ració i difusió del patri­moni. M'ima­gino mun­tada una ruta de vuit o nou quilòmetres per expli­car un pro­jecte, de final del XIX, avançat en el temps, per atraure una població impor­tant que veu el fer­ro­car­ril com una pre­ci­osa herència del pas­sat i una aposta de sos­te­ni­bi­li­tat per al futur.

Tot trin­xat sense que ni en tin­guin conei­xe­ment, remor­di­ment, ni els pre­o­cupi gota. A l'altra part de la finca, encara no expla­nada, tocant al Gaià hi ha les res­tes d'una impor­tant vil·la romana. Cre­uem els dits!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.