Medi ambient

La Reserva Natural d'Alt Àneu prohibeix la caça del cérvol durant l'època de zel

La temporada del setembre i l'octubre són els mesos d'aparellament

Els objectius són afavorir l'ecoturisme i la qualitat del trofeus cinegètics

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ofereix la possibilitat, entre setembre i octubre, de gaudir de l'època de zel del cérvol. És l'època de l'aparellament i els mascles competeixen amb els seus brams per conquerir les femelles. Aquest any, per poder observar aquesta activitat i interferir al menys possible en aquest moment vital per a l'espècie, a la Reserva Nacional de Caza d'Alt Àneu han prohibit la caça durant aquest període. L'objectiu d'aquesta iniciativa és doble: afavorir l'ecoturisme durant l'època de zel i millorar la qualitat dels trofeus cinegètics de cérvol que subhasten els municipis. A la Reserva Nacional de Caza de l'Alt Pirineu en subhasten 10.

L'augment de la demanda de sortides guiades per escoltar el zel del cérvol i poder veure algun exemplar d'aquest animal ha coincidit amb l'augment de població d'aquests ungulats, prop d'uns 1.000 a la Reserva Nacional de Caza d'Alt Àneu.

Aquest espectacle atrau cada any més persones i durant aquests mesos empreses com Obaga Activitats es dediquen a acompanyar els turistes a muntanyes d'Alt Àneu per contemplar aquest espectacle. Francesc Rodríguez, d'Obaga Activitats, explica que és a primera hora del dia i a última de la tarda quan surten els cérvols del bosc i es deixen beure per prats de pastures per atraure l'atenció de les femelles. Els exemplars més forts són els que aconsegueixen l'objectiu.

El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu aconsella fer aquesta activitat acompanyat d'un guia interpretador del parc per gaudir d'una experiència molt més enriquidora i plena de contingut de flora i fauna de la zona. Els guies interpretadors acompanyen en l'observació i en escolta del zel dels cérvols amb la incessant intenció d'atraure les femelles, “des d'un indret que potencia­ l'observació sense malmetre la seva tranquil·litat”, aclareix Rodríguez, que hi afegeix que se sent sense dificultat per tota la Ribera d'Isil i Alòs, Montgosso i Clavera i hi afegeix que veure els cérvols resulta més complicat, tot i que amb prismàtics i telescopis hi ha força possibilitats d'èxit.

Per tal de potenciar que els cervatons que neixin la propera primavera siguin els de millor qualitat –i, per tant, siguin més apreciats com a trofeus de caça i per la qual cosa els municipis podran ingressar més diners per aquests trofeus– a la reserva de caça han decidit prohibir la caça durant aquesta època.

LA FRASE

Es pot observar el zel des d'un indret que no malmet la tranquil·litat dels cérvols
Francesc Rodríguez
Obaga activitats

LA XIFRA

1.000
exemplars
d'ungulats és el nombre de població actual estimat a la reserva d'Alt Àneu, que ha augmentat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia